Jom Kita Kawan!!

20 February 2009

Sup Labu

Ni pun dapat info dari majalah Pa&Ma.
Labu ni kaya dengan vitamin A dan C, tapi ader gak org kata angin kalau makan banyak...

bahan2:
-200gm labu kuning
-100gm bawang besar yang dipotong dadu
-100gm saderi - potong halus
-100gm mentega
- 50gm tepung gandum
-100ml UHT Whipping Cream
-700ml air
-sedikit garam dan gula

caranya,
- panaskan mentega hingga cair
- masukkan bawang dan tumis sampai layu / naik bau
- masukkan saderi dan labu kacau sikit
- masukkan tepung sikit demi sedikit - kacau hingga sama rata
- tuangkan air dan kacau
- masak api perlahan sampai labu empuk
- lepas labu dah empuk, tutup api dan biar sejuk sekejap.
- kemudian kisar hingga hancur kemudian masak sekali lagi
- masukkan gula, garam kacau hingga agak pekat
- akhir sekali masukkan UHI Whipping Cream - biar mendidih selama 1 minit
- siap....

No comments:

Jejak Jari