Jom Kita Kawan!!

17 July 2013

MENU NI SIMPLE TAPI SANGAT SEDAP

Start bulan puasa ni, macam-macam menu kita lihat...
mula lah berangan nak masak masakan yang sama...hakikatnya tak pandai... walaupun resepi ada tapi still macam tak jadi...

seperti biasa, setiap kali bulan puasa, hubby request 1 masakan sejenis sambal yang aku selalu buat tiap kali bulan puasa... bukan apa, sambal ni senang dan sedap untuk makan untuk apa2 lauk bersama nasi...

org panggil sambal tokok.. macam2 resepi kalau google... tapi resepi aku simple je...

bahan-bahan:
ikan bilis (tumbuk bagi hancur sikit)
belacan (bakar dulu)
bawang besar (tumbuk)
cili padi (tumbuk) sikit je sebab anak2 x boleh makan pedas sangat
garam
gula
minyak sikit

cara selalu buat:
tumbuk bawang, belacan, cili padi sampai lumat, lepas tu masukkan ikan bilis, tumbuk sampai hancur sikit
lepas tu panaskan minyak dan goreng semua bahan tumbuk dan masukkan garam + gula...

siap...

selalu kat umah ni buat banyak sebab boleh makan dengan roti atau buat perencah nasi goreng...makan dengan bubur pun sedap...

rasanya ramai yang suka sambal ni kut??

10 July 2013

LAPARNYA PERUT

Laparnya perut - rungutan anak sulung... tengah train slowly untuk berpuasa... sampai tengah hari dia cakap, hazeeq nak puasa tapi nak minum susu je.. sambil merungut laparnya perut... bila ku kata barang dapur tak ada nak masak (alasan untuk mintak dia puasa) maka dia bukak peti ais dan kata "tu dalam tu ada ayam, daging, ikan, udang" huhuhu~~ maka kene masak lah juga... Adik-adik dia ok je.. makan bubur nasi ayam + carot.

Mak nya pun sama lah... terlepas bangun sahur... boleh tahan lapar...Maklum lah org gedebab ni perut tangki nya besar... hahaha...

sidai baju tadi, jiran sebelah masak wanginya hai... sambil sidai baju sambil teka masakan apa.. makhruh2...
Tapi x boleh nak elak sebab dapur dia kat belakang sebelah laman sidai baju umah aku... Sabar separuh dari iman...

P/S: rasanya jiran masak Ayam Masak Hitam tu.... aiyooo...

05 July 2013

Makanan Paling Sedap Katanya

Cuba tanya anak-anak makanan apa paling sedap...

Adalah tanya anak sulungku Hazeeq (on the way ke kaunter Pizza Hut)

hazeeq nak makan apa? (sambil tengok menu)
hazeeq nak makan kat umah, mummy masak lagi sedap.. semua-semua ni bukan sedap pon (mulut muncung)

kelakar betul...

sama lah kalau nak makan kat luar time malam (kadang-kadang).. bila dengar daddy nak keluar beli makanan mula la dia cakap jangan order untuk dia sebab dia nak makan makanan mummy masak...

menu selalu yang dia request, ayam goreng kunyit (siap pesan masin sikit).... mungkin sedap sebab perap ayam tu lama agaknya...

kadang2 nenu simple, telur dadar campur kicap makan dengan nasi panas... bila buat sayur dia tak mau pulak... bila la nak start makan sayur agaknya....

04 July 2013

Bukan Nursery tau!!!









Ini bukan Nursery tapi umah saya yang dipenuhi oleh anak-anak yang sedang membesar...5 orang kanak-kanak girang & sihat (Alhamdulillah)... Semua belum sekolah.. maka dari pagi hingga malam memang riuh rendah...

Jejak Jari

Terima Kasih, Datang Lagi Yea!!