Jom Kita Kawan!!

30 September 2011

~ Selangor Vs Singapore ~ sapa nak tiket free??

Oleh kerana company aku adalah main sponsor untuk bola sepak selangor, maka aku ada lah dapat sedikit tiket free...

tapi x dapat nak pg..dan suami pun x minat bola...

sapa nak 3 tiket free boleh cepat2 sms aku 0123274636... perlawanan esok malam... kalau korang nak esok mai amik kat opis aku...

~ free jer ~

~ Aku Bebas ~

Hari ni, macam yang aku agak, aku dapat notice sebab bad attendance... wah... terkedu jugak lah dan padan muka jugak lah... nak salah kan company pun x boleh sebab memang kedatangan aku teruk bulan ni...

Jadi, aku pun terus lah menulis Surat Berhenti Kerja berkuatkuasa hari ini... jadi bulan november aku last day kat sini... alhamdulillah, rasa tenang sangat... nanti nak kene cari lappy satu untuk update blog dari umah... kalau ada masa lah kan...

sapa kat sini surirumah sepenuh masa?? selalunya apa korang buat untuk cari side income yer...

29 September 2011

~ Assalamualaikum semua, apa cerita?? ~~

Assalamualaikum...
lamanya tak masuk sini... x sempat nak menulis or jenguk blog kawan2...
cuti panjang dari minggu lepas... anak2 sakit sekaligus 3 org... then diikuti oleh adik ipar sakit hingga kene tahan kat ward, mak mentua tido kat hospital sebab nak jaga adik ipar...jadi cuti pun meleret-leret..

Sepanjang cuti kali ni, sempat berborak dengan hubby... aku rasa confirm lah nak berhenti kerja tahun ni...maka last aku kerja sini hingga bulan 12 sahaja...alhamdulillah... sebelum ni 50-50 nak berenti, tapi kali ni suami dah beri galakan untuk aku berenti dan jadi surirumah sepenuh masa... dengan bersyarat.... aku kene start business apa2 sambil2 duduk rumah... jadi dalam kepala terpk nak cepat start PLUS SIZE butik online aku...tapi material belum cukup nih..sambil2 tu maybe nak jual makan2..lauk pauk...nasi campur... bukan aku jaga, ambil pekerja cambodia seorang...

Oh ya, kalau ada sesiapa nak cari maid cambodia yang boleh berbahasa melayu dan beragama islam, boleh lah inform saya... kebetulan sekarang join dengan kawan untuk bekalkan pekerja asing... charge tak semahal agency pekerja asing... harga confirm di RM4500. Termasuk permit sekali.... Kami buat ni sah punya ya, bukan secara tipu2.... sebarang pertanyaan boleh email saya di snz_enterprise@ymail.com

Oh ya, gambar2 raya yang dah recover semula dah ada.... tapi tak dapat nak upload banyak2 yer...takut kang berat plak page ni...hehe



 hazeeq badmood jer raya pertama...asyik main PSP jer...

 masa ni alesya ngan hariz tido.... diaorg time tido mesti kene tido kalau tak bad mood...








hariz baru bangun tido, terus makan kerepek...

gambar mummy dengan hariz banyak yang x pakai tudung... jadi tak leh nak letak sini...hehe..raya ari tu semua anak2 aku x sihat...diserang selsema...jadi mood diaorg beraya kurang, kecuali hariz jer...dia suka tawaf umah atoknya...hehe..hazeeq plak, asyik ngan PSP....geng dengan daddynya....



22 September 2011

~ Dah Berjaya Recover Gambar Raya ~

Alhamdulillah, akhirnya berjaya recovery.

Banyak software yang tipu...dia dah scan balik tapi bila nak recover nanti kene beli software.

hanya satu software yang free 100%, Nama software: Zero Assumption Recovery.

tapi abis segala gambar dahulu kala di scannyer...yang mana dah delete semua dia recover balik...

21 September 2011

~ DOA KAN SAYA YER ~

Harini aku datang kerja dengan rasa berat hati...
Sebab apa?
Sebab hazeeq demam...start semalam... demam agak teruk sampai menggigil badan..pagi ni dah ok sikit...suam2...
Hazeeq ni semalam nak bawak pg jumpa doktor tapi dia punya takut sampai menangis dan menggelupur (meronta-ronta tahap x boleh nak handle)...
Jadi aku beli ubat sirap panadol.... lepas makan nampak ok... tak berapa panas badan dia.... tapi time tidur suhu macam naik semula... risau betul...
Oleh kerana semalam aku dah ambik cuti, maka hari ini aku kene kerja..tak dapat cuti sudah... dek kerana cuti annual leave pun dah habis...

Dalam tengah buat kerja ni, hati gundah gulana...
nasib baik call rumah tadi, MIL kata ok dah sikit cuma dia merengek jer..xsedap badan kot...

kawan2, tolong doakan anak saya sembuh ya... risau jugak sebab dia lama x demam.. semalam sampai terketar2 plak...

Tq

12 September 2011

~ Gambar Lepas Raya ~

Pagi ni baru berkesempatan nak cuba recover image yang dah terdelete...tengah download software... mula2 tadi dah cuba link yang ke 3, tapi software tu tak boleh direct read dari camera...card reader pulak tak bawa... so now progress tengah tun link ke 2. Korang ada yang dah cuba tak?






Gambar Mak Mentua dengan anak2ku... ni gambar masa kat hotel kami menginap.... raya ke 4 ni...
















sesambil tu, nak letak gambar anak2 ...fotoshot semalam dalam bilik jer...kuikuikuikui.... jom layan...

08 September 2011

~ List Website Untuk Recover Gambar Yang Terpadam ~

petang-petang ni dok mencari lagi cara untuk recover balik gambar yang hilang....

so jumpa beberapa website:

1. http://www.wondershare.com/data-recovery/photo-recovery.html
2. http://www.remosoftware.com/cr2-crw-image-file-recovery - untuk canon sahaja.
3. http://www.technobuzz.net/recover-deleted-pictures-from-digital-camera/ - website ni macam details sikit..

apa-apa pun, esok baru saya nak cuba..petang lepas pukul 2...pagi tak ada kat office....kalau ada kawan-kawan yang dah try dan x jadi inform lah... saya pun ada tanya kedai camera mereka kata boleh recover balik...balik koman bawan pi kedai mereka.... Langkah terakhir la kalau buat sendiri tak jadik...

kalau camera DSLR - korang boleh ke Subang parade tingkat 1, ada kedai kat sana khas untuk DSLR Camera - bantuan teknikal dan kelas ambil gambar.

kebanyakan kedai cuci gambar tak boleh nak bantu...sebab mereka tak pakar...kuikuikui...

Gambar Lepas Raya Ada Laaaa~~~~

Hhahaha... proses recovery balik deleted image dari camera aku masih belum buat...esok insyaAllah baru nak buat...  Geram nya tengok gambar raya rakan-rakan..... macam2 tergambar kemeriahannyer....petang baru boleh mula operasi pasal pagi ada EGM untuk shareholder company kat Glenmarie Hotel... esok akan aku bawak camera nak snap2 kat sana...

 Ini kasut raya...merangkap kasut lepas raya... saiz paling besar yang ada dalam kedai tu.... ok lah selesa pakai...harga baru 69.90...

 Oh yer, Eyeliner yang aku beli kat atas tu best pakai..sebab nak basuh senang sangat...tak perlu tonyoh kuat2 atas mata anda.... brand silky girl... aku penah beli brand maybelline tapi nak remove susah sikit...kene guna EYE MAKE UP REMOVER... yang ini aku basuh muka dengan pencuci muka dia dah tanggal.... :D


Muka macam cipan kat office...fresh dari oven aku snap... kuikuikui....

untuk melepaskan gian, aku pun nak menempek gambar yang berkaitan dengan raya tahun neh...hahahaha...jangan marah, gambar tak berapa menarik pun...kuikuikui...lama x menempek gambar lah.. aku gian make up lagik pregnen kali ni...hubby kata ntah2 bb dalam perut ni perempuan...tapi aku rasa mcm boy plak sebab aku suka makan KARI...kuikuikui....

07 September 2011

~ Jarang Jumpa Orang Macam Ni Sepanjang Hidup Aku ~

Ooo Mak Aiii...panjangnya tajuk...

Entry hari ni bukan pasal mood raya sudah... mood tak tenteram dek kerana perangai bangsa sendiri yang "tak boleh tengok org lebih"... Dalam erti kata lain, Busuk Hati Punya Org...

Korang selalu jumpa tak spesis manusia macam ni? aku memang jarang jumpa dan hanya jumpa spesis macam ni kat office ni ajer...satu bangsa satu agama tapi perangai dia ni pelik sikit...pantang tengok org lain lebih or kene puji....

Ceritanya, aku cuti isnin hari tu...memang tak larat pasal sampai lambat dari kampung suami... faham-faham kalau keletihan bila baru balik dari kampung kan...so aku ambil cuti, manager aku ok jer...pasal tak ada kerja urgent yang tertangguh.

Pelik sangat bila semalam org ni datang dan buat perbandingan antara aku dan dia...walaaaaahhh macam bagus jer... spesis ni terkenal dengan sikap kaki ampu... balik lambat sabtu ahad pun kerja full day... walaupun dah berumahtangga tapi macam org bujang lagaknya..rasa macam perfect sangat sampai nak sibuk bab kerja org lain...walhal tak membabitkan diri dia...

kita sama-sama makan gaji...tak payah nak busuk hati, ampu boss sampai boss nampak rakan sekerja lain macam bermasalah... prfect sebagai staff kat office tapi yang aku dengar urusan rumahtangga nya semua suami yang buat... apa cerita kan.... erm... buat dosa kering bila bercakap tentang manusia spesis ni... serabut kepala jer...

06 September 2011

~ Bagi Yang Terdelete Gambar, Jom Cuba Ni~

Susulan kes anak teruna terdeleted gambar raya, maka aku pun search kat internet...dengan harapan boleh dapat balik gambar2 tu...sebab mengikut manual camera aku, gambar yang tak set security level tak boleh recovery semula kalau dah terpadam....

jadi, esok akan aku cuba kot-kot boleh sebab mengikut website tersebut, boleh..jom baca arahan di bawah ni:-

How to recover lost images from Canon digital cameras?



Suppose you are using a Canon digital camera and somehow you have accidentally deleted images from your cameras memory card ad now you want to restore those images back. Canon digital cameras support storage of image in the SD, SDHC and MMC memory cards and also in cr2 file format. But due to improper use of digital cameras, the pictures or images may get lost from the memory cards of camera. There are several factors that are responsible for the loss of image from the Canon digital cameras such as:


•Accidental deletion of files

•Virus infection
•Pulling out of memory cards when the camera is in use
•Memory card corruption or breakage
•Hardware malfunction
•Failure of camera battery
•Unexpected power shutdown


Therefore, for finding lost images from canon digital camera, there is Canon digital image recovery software that provides easy and fastest retrieval of lost images resulting due to any of these above factors. The software is able to recover lost images from any kind of storage device including digital camera, PDA, camcorder, handycam and from removable storage device like SD card, XD card, and multimedia MMC cards etc.

Canon digital image restoration program effectively scans lost, corrupted or damaged image from the memory cards of digital camera and then restores them at the specific location without distorting the image quality. Digital image recovery software provides recovery of deleted images of different file formats like .gif, .jpeg, .bmp, .tiff, .mpeg, .riff etc. form logically crashed storage device.

Features of Canon digital image recovery software

•Recovers lost image, picture gallery, snapshots from damaged flash card, memory cards or multimedia cards.

•Digital image restoration program provides retrieval of corrupted digital image from formatted hard-drives and also from removable storage media.

•Supports Windows 7/XP/ Vista, 2003 and Mac

•Supports lost image retrieval from memory cards of all major brands including Transcend, Sony, Kingston, SanDisk etc.

•Supports recovery of image even when the memory card is being pulled out when the camera is on.

The Canon digital image recovery software provides recovery of lost images in just one click and gives option to restore recovered image at desired location. It also provides complete back-up of image even when the message like “drive not formatted” displayed on the screen when the user try to access memory card on its pc. This software is very simple to use that can be easily downloaded online.

websitenya: http://www.digitalimage-recovery.com/canon.php

asalnya aku taip How to recover deleted image from DSLR Canon, pastu kuar arahan mcm kat atas..... kalau nk tengok lebih kene pergi ke link yang diletakkan kat atas tu....

esok aku nak try...kalau boleh alhamdulillah...kalau tak boleh, kene posing balik ler..... huuuu~~~







Kenangan Raya 2011

Assalamualaikum semua...

lamanya x masuk blog... sepanjang raya ni tak sempat lagi nak kemaskini blog...

macam mana kenangan raya kawan2? mesti best kan.... aku, kenangan tahun ni best juga sebab anak-anak tak buat perangai sangat....hehehe... cuma yang sedihnya, gambar raya hazeeq terdelete masa dia bukak camera......waaaaaaa sedihnya..... dah la banyak gambar yang susah nak amik dalam tu....... emmmm... so tak ada gambar raya lah untuk tahun ni....

ada gambar lepas raya jer....huuuu~~~ esok la tempek....

raya tahun ni agak meriah juga di kampung....walaupun cucu-cucu abah hanya anak aku bertiga (buat masa ni), tapi alhamdulillah terasa juga kemeriahan...tunggu anak buah dari adik2 aku ni.....tentu bertambah meriah nanti.....malam ni nak melaram anak2 pakai baju raya...then amik gambar diaorg...kuikuikui...buang tabiat jer....asalkan ada kenangan gambar mereka pakai baju raya.....

tahun ni x sempat menziarah kawan-kawan sekolah....aku hanya duduk kat rumah jer...menanti kunjungan tetamu sambil melayan anak-anak dan keluarga tersayang...tapi tu lah, balik kampung kejap jer, tak puas nak merasa suasana kat kampung....

blur nak update blog...mood raya lagi...pulak tu kene kerja... hua-hua hua...

Jejak Jari

Terima Kasih, Datang Lagi Yea!!