Jom Kita Kawan!!

27 November 2011

Gula-Gula Hati - Edisi hujung November







~ Kurang Sihat, Away From Blog ~

Assalamualaikum Semua,


Aku tak masuk blog beberapa hari ni... not feeling well... felt down masa cuci bilik air....

will be back soon....

18 November 2011

~ Korang Ada Kenal Tak??? ~

Salam Jumaat Semua rakan2 blogger......
Semoga Jumaat ni membawa keberkatan kepada kita semua....

Hari ni, rasa sakit2 kat belakang badan... terutama kat bahagian punggung/. Due lambat lagi tapi badan ni dah sakit2.... kemungkinan sebab dah anak ke 4 ker? or sebab banyak buat kerja berat yer...

acctually, bersalin dulu ke 3 org anak aku tak betul2 berpantang...makan berpantang jugalah tapi bab berurut tu x sekerap yang sepatutnya.... menyesal pulak tak ikut betul2... tapi apakan daya, sapa nak jaga anak2 kalau aku berpantang betul2? jangan tak tahu, oleh kerana aku tak ada ibu, maka berpantang semua aku lalui sendiri.... org kata lepas bersalin kene rehat secukupnya... aku tak boleh macam tu.... nanti menyusahkan orang yang berdekatan...nak berpantang di kampung suami tak bagi sebab tak nak berjauhan dengan anak-anak... maka, terlepas lah peluang nak bertungku bagai..... untuk sesiapa yang dapat berpantang 100%.... :)

kali ni, nak ambil maid...hopefully maid ni boleh diharapkan lah ye... agar dapat tengok anak2 aku kejap time aku berurut, bertungku, barut dan sebagainya... jangan maid buat hal pulak sudah...

Esok kalau aku ada menantu, aku akan tolong jaga kalau menantu dah tak ada sesiapa nak tolong... yer lah, hidup tak boleh berkira sangat... nanti susah senang menantu juga yang boleh kita minta tolong... (ehh....aku bercakap pasal diri sendiri ke ni????).... malas nak cakap lebih-lebih nanti kontroversi pula.... haha...no komen, no komen...

Tapi, itu lah kan, dunia... tak boleh nak mengharapkan org semata2...

Kali ni, dah duduk rumah sendiri, insyaAllah aku nak cover balik hari2 berpantang yang sebelum ni terlepas... kalau boleh 44 hari aku nak berurut jer...kuikuikui... masak la nak bayar tukang urut yer... tapi kalau ada sesiapa yang kenal tukang urut yang boleh menolong urut dan jaga bb sekali dalam tempoh pantang, sila lah inform aku...yang boleh tinggal sekali pun ok... bayaran akan di bincangkan...tak ada masalah....makan minum aku tanggung, pasal org berpantang still boleh memasak... :D so kalau ada sesiapa yang kenal tolong lah inform aku yer.....


15 November 2011

~ HARINI AKU ......~

Aku tapau makan, org kat kedai tengok2 ada yang jeling2 hairan...

aku pun perasan la maybe aku makeup lawo... hahahaha...

aku masuk office pun, kawan2 senyum2 jer... hairan aku..apa hal kah ini....

dah time makan, aku tapau kat warung makcik kat office ni... makcik tu slow je bisik kat aku,

"adik pakai baju terbalik hari ni..."

weh, dah 1/2 day baru aku tau aku pakai baju terbalik.... adoi..member2 office ni sampai hati tak bagitau... adoi...xkan segan nak cakap kut...

malu 12 das aku hari ni....

~ Anak Dara Aku Bukan Tomboy ~

Salam jam 11:24 pagi...

hehe... pagi ni aku memang terbabas bangun awal...

anak dara aku bangun dulu... dia telah membuat aku terkejut dan menggelabah..... sebab dia baby girl, aku target dia x lah buas seperti abang2nya....

hari ni, dia start memanjat tangga katil... fulamak...memang advance sampai ke tangga ke 5 dia daki.... pastu meraung pasal tak boleh nak turun....

nasib baik lah aku memang letak tilam kat bawah tangga katil tu....

Ni mesti dia belajar dari abang-abang.... mula-mula dia memerhati, lama2 bila dia sorang-sorang, nak test skill memanjat... oh anak daraku.... harap kau bukan lasak seperti tomboy yah....

cakap dekat en hubby, dia kata kene start beli anak patung n mainan bb girl untuk Alesya ni... biar dia jadi lembut bak puteri... eceh....

~ Ada Apa Lepas 15 Tahun Hidup Bersama??? ~

Selamat hari selasa semua...

Hehe, hari ni aku bekerja, jenguk blog sekejap... sesambil release tension kerja yang tertangguh kat office ni... Weh aku dah nak resign, xkan semua kerja masih nak tunggu aku buat lepas balik dari cuti? Macam mana nanti ek lepas aku dah berenti? Hairan betul manusia... semua nak bergantung kepada org lain untuk buat.... padahal semua followup aku ader cc kat diorg... ape derrrr... Opps... sesi luahan pasal kerja tamat sudah...


****************************************************************************

Now aku nak fokus pada tajuk kat atas tu... khas untuk suami dan isteri sahaja....

Well, lepas 10 tahun hidup bersama, sehati sejiwa.. apa yang korang harapkan dari pasangan memasing? lebih kepada more kasih sayang? understanding? or kalau bagi lelaki, nak isteri nampak muda memanjang sebab korang rasa dah biasa dengan ayat " Life start at 40's"...

Well, aku berborak dengan seorang kawan, katanya suami nya sekarang dah tak pandang beliau... sedangkan mereka dah berumahtangga nak masuk 15 tahun.... lamanya kan....So, aku just tanya-tanya, apa yang buat dia berfikiran macam tu? dia kata sebab suami dia dah kurang berkomunikasi dengan dia... malam-malam lepas anak tidur, bila nampak sang isteri keluar bilik nak join tengok tv, suaminya macam mengeluh... macam tak suka wife bangun nak join tengok tv.. kesian wife kan... tak patut lah suami buat macam tu... walaupun dah berkedut macam mana isteri anda, tapi dia yang menemani anda ketika susah dan senang... jatuh bangun anda, sakit pening, dia lah sentiasa di sisi... tu tak termasuk tugas yang isteri lakukan demi anak-anak...bangun malam-malam tanpa menyusahkan anda yang sedap lena tidur dibuat mimpi...

aku pun tak faham kenapa suaminya bersikap dingin... tak boleh ker jadi macam orang dulu-dulu, makin lama makin sayang... tak jumpa sehari rasa gelisah..

Tapi dalam masa yang sama, aku tak salahkan suami, kebanyakan org sekarang ni, kurang menjaga penampilan bila duduk di rumah.... bila keluar rumah baru nak make up... dress up cantik2... bagi aku, kalau kat rumah pun, kene lah berhias...untuk suami sendiri... anak-anak pun nanti puji lawa... hehehe... jangan over make up sudah lah... dulu aku masa memula anak ke 2 lahir, diri ni rasa terabai kejap... nyaris2 terbabas ke lembah selekeh di mata suami.... yer lah umur muda, anak 2 masih kecik2...memang terabai sangat masa tu... oleh kerana selesa berkain batik jer, maka boleh kata sepanjang masa kat rumah hanya berkain batik... rambut ikat macam lepas berpantang, kain batik tu kira mcm berkemban lah...pastu join suami tengok tv...kan terkejut beruk beliau? hehehehe... bahaya...

kalau korang baca kes kat paper sekarang, banyak betul kes curang... kes yang sama sekali tak boleh diterima oleh orang perempuan...mana tak nya, janda bergetah banyak, anak dara terlampau pun ramai...dugaan untuk sang suami tu... jadik nak tak nak kene lah berhias untuk orang yang tersayang... tapi bila umur dah meningkat jangan plak perasan nak jadi muda... nanti jadi macam bini boss aku (chinese), baru buat pembedahan hidung....dah macam muka omputih dah... kekeke....

P/S: aku x der nak buat pembedahan, tapi makan kologen tu ok ker? ada sesapa try?

14 November 2011

~ Salam Isnin ~

assalamualaikum semua...

baru lepas kemas bilik...
hari ni aku cuti sebab anak teruna demam....
smalam bawak pergi check doktor kata tonsil dah merah sebab badan panas sangat....
so, aku dengan rela hati ambil cuti nak jaga dia...xnak lah menyusahkan orang kan... kang tinggal anak yang sakit, buat muka ketat pulak...

gara-gara bawak breakfast pagi sabtu hari tu...
terkena tempias hujan, aku plak terlalai nak terus bagi mandi lepas sampai rumah.... LALAI....erm...
hopefully demam dia ok hari ni.....

ni dah cop lappy dia nak tengok upin dan ipin plak....
layan je laa....

salam pagi isnin pada yang bekerja hari ni...
pada suri rumah, salam mengemas dan menguruskan rumah tangga.....

10 November 2011

~ Tak Tertahan Lagi ~

Aku memang dah tk tahan lagi ni...
rasa tak tentu arah sangat.... rasa makin lemah urat2 aku....
YaAllah..bantu lah aku....

Aku sebenarnya MENGANTUK tahap suria perkasa hitam ni.....
mata ni dah tak boleh nak bukak..... wah...inikah penangan untuk ibu2 mengandung...lepas lunch hour sure mata dah x boleh nak bukak.... ni tenung skrin pun mata dok terkebil2....

huarrrgghhhhh.....menguap lagi...
nak pg basuh muka lagi.... nak minum nescafe tak boleh.... diharamkan minum sewaktu pregnen ok.... doktor kata nanti ada kesan kat baby... huuuu~~~ gula2 kopiko boleh ker agaknya??


09 November 2011

~ PERMINTAAN TERAKHIR AKU ~

amboi topik...
mcm seram je dengar kan...

tak ada lah.. sebenarnya, aku semenjak 2 menjak ni rasa risau jer... selalu teringatkan kematian... dekat nak bersalin ni macam-macam perasaaan ada...

Ya Allah, panjangkan lah umur aku.... Amin...

pagi tadi aku buat permintaan dengan hubby... nak minta hubby dengan hazeeq teman aku dalam labor room... suami aku macam terkedu jer... mungkin tak sangka or takut nak kata "OK" sebab dia takut darah... hehehe....

acctually, aku memang teringin sangat nak hubby aku dengan hazeeq teman aku bersalin kali ni...entah napa kan... cerewet ker ngader ker....wallhualam....

Kematian tu adalah yang pasti kan... wajar kita mengingati kematian... tapi kalau boleh nak lah mati dalam keadaan baik dan banyak amal yang dibawa...

Tapi, buat masa aku masih nak hidup...disamping orang2 yang aku sayangi sangat2.......

04 November 2011

~ Aku Nak Share Aje Ni ~

Salam semua....

hari ni aku terpaksa cuti lagi...
personal matters... so kene ambil cuti untuk jaga anak-anak...
masuk minggu ni dah 3 jumaat aku terpaksa tuang.... semua sebab tak ada org untuk jaga anak...
walaupun dah hantar surat resign, tapi sikit sebanyak reputasi aku agak tercalar....
seriously aku tension....bukan sebab kene jaga anak...tapi sebab kerja aku banyak belum handover sblm berenti... malu juga pada boss...

so, bedasarkan pengalaman yang ada... pada bakal2 ibu, lebih baiklah serah anak pada taska atau rumah pengasuh kalau anda bekerja...jadi anda akan kurang berdepan dengan masalah terpaksa ambil cuti mengejut untuk jaga anak2...anak2 terlalu penting, jadi walau macam mana pun, kita akan sanggup berkorban dan tebal muka demi untuk mohon cuti untuk jaga anak2.... bagi aku, since aku asyik dapat surat warning tentang kekerapan aku cuti, maka aku terus hantar surat resign.... lebih baik mcm tu daripada asyik kerja 2 minggu cuti 2 minggu.....

haha, ya nampaknya ni sesi meluahkan perasaan tension aku.... entry ni kejap je...nanti aku akan delete...tak tahu nak luahkan pada sapa...nak luahkan dekat hubby takut emosi dia turut tension... yer lah...kadang2 masalah macam ni sang suami nak tahu ker? aduan2 sang isteri.... mungkin pada nya banyak lagi benda lain nak difikirkan....jadi lebih baik aku pendamkan ajer....

tak sabar betul nak pindah tinggal dirumah sendiri... jadi kalau anak2 nak ke ruang tamu x mengganggu orang nak berehat... biasalah anak2 aku 2 hero ni sedang nak membesar...jadi lasaknya tu memang menguji kesabaran...buat masa ni aku kurung je dalam bilik...kalau x ada org kat umah baru aku bawak keluar....nak jerit ker, nak lompat ker...aku tak lah larang sangat....nak larang lebih2 nanti terbantut pulak pembesaran....itu tak boleh, ini tak boleh....kan rasa terkongkong budak2 tu nanti...

salam aidil adha semua...tahun ni aku beraya haji di bukit jelutong jer...tak dapat nk balik kg sebab ada hal nak kene siapkan sebelum menjelang minggu hadapan....

02 November 2011

~ Berat Badan Turun Tapi Masih Obesiti ~

Aku dah nak bersalin.....tinggal lagi 2 bulan...
Kejap je masa berlalu....

Kali ni aku memang kurang makan sangat...
bukan jaga makan tapi selera memang kurang...
hopefully baby pun kecik lah...x besar sangat macam Alesya dulu...jenuh aku nak push...

Jantina baby ni, ari tu check-up doc kata baby girl... jadi cukup lah anak aku 2 lelaki 2 perempuan...... tutup kilang n fokus pada ekonomi keluarga pulak...

umor tahun depan pun dah 30tahun...
anak 4 org masih kecik2 nih... insyaAllah aku leh manage bila dah benti kerja ni...
walaupun bekerja sendiri kat umah, maka aku kene lah amik maid...aku masak dia kemas...hahahaha

~ X SEMPAT ~

assalamualaikum semua...

lamanya x masuk sini...
x sempat....masa dah suntuk...
sebab jadual teramat busy sebelum menjelang bulan 12 ni...

sempat blogwalking ajer kat blog kawan2 lain...tapi x komen....
Pada yang jengah kat sini.... thank you very much.....

updates  pasal scrapbook, sebenarnya belum start.... belum boleh start... sekarang tengah fokus kat benda lain dulu... gambar yang 600 keping pun belum cuci.... nampaknya ada lagi nak tambah gambar....yer la, tiap minggu ada jer gambar baru aku snap... anak2 pun jap je membesar kan..... kuikuikui...

facebook kat office aku da kene block..kalau x boleh la amik gambar anak2 tempek kat sini....

baca metro hari ni, ada produk baru dari maxis....
namanya KiddyTrack.... khas untuk ibubapa nak mengesan kedudukan anak2... agak menarik ni...tapi kalau letak kat dalam beg x boleh nak kesan anak2 gak - budak2 bukan 24jam bawak beg.... but boleh try dulu kan... aku esok hazeeq n adik2 pun memang plan nak pasang benda2 mcm ni... tapi aku ngan hubby oleh kerana dok tengok CSI dulu, ada 1 episod yang mana ada sistem GPS yang ditanam bawah kulit anak... tu lagi advance.... kuikuikui... di mana sahaja boleh kesan...

haruslah berkunjung kat maxis centre hujung minggu ni nak tanya detail pasal produk ni....call customer service tp lambat sangat org nak jawap...




Jejak Jari

Terima Kasih, Datang Lagi Yea!!