Jom Kita Kawan!!

30 June 2011

LUV BABY


BENDA KECIL JADI BESAR

Hari ni busy sangat.... x sempat jenguk blog..




Berita sikit...company aku bergaduh dengan company depan...sebab parking...


Sampai jadi kes polis.... hahahaha...kelakar...


kisahnya, org depan parking kat depan office kami, menyerong hingga parking satu lagi tak boleh nak digunakan... oleh kerana x tahu nak cari tuan punya kereta, officemate tulis nota ringkas "Sila parking betul-betul"
Esoknya di balas oleh sipolan - dengan nota " Ini public parking, tak perlu letak kon banyak-banyak"... Berbalik kepada nota dia, sebenarnya pagi2 guard office mereka menghalau semua org yang nak parking di PUBLIC PARKING depan office diaorg dengan alasan pasrking kat situ hanya untuk staff mereka....


kelakar dan x profesional.... sampai 2 sarjan datang office kami hanya sebab parking... sebelum nak hantar polis cermin dulu diri sendiri....

28 June 2011

TIADA HURU HARA PUN

Diam tak diam anak dara aku dah nak masuk 7 bulan....kejapnya masa berlalu....


Walaupun lepas balik kerja 100% urusan utama adalah uruskan anak-anak, tapi rasa terhibur juga dengan gelagat anak-anak...masing masing ada kerenah sendiri.... Hazeeq sekarang dah makin sayang adik-adiknya... tambah2 adik alesya...adik perempuan lah katakan.... hariz yang 1 tahun lebih tu memang 100% anak mak....manja betul dia dengan mummy...ada terbaca selalunya anak ke2 ni memang manja dengan ibu...betul lah tu agaknya....tapi ketiga-tiga anak anak aku manja dengan aku.....cuma hazeeq suka join aktiviti daddynya.... apa yang daddynya buat dia mesti nak join....time nak susu or nak mandi or nak makan baru cari mummy.... hehehe...time kene marah baru nak cari mummy.... macam-macam...


Hazeeq ni kat umah orang panggil dia penjaga barang daddy... pantang kalau orang usik barang daddy dia...hatta baju or kasut...and sekarang depan dia nak kene kontrol cakap... kalau bercakap pasal sesiapa kene hati-hati nanti dia ulang balik...kira xleh nak kutuk org depan dia la....terutama org yang dia kenal...nanti dia hafal dan ulang balik depan org tersebut...Walaupun masa korang bercakap tu dia buat muka tak tau tengok tv...tapi dalam diam dia dengar setiap inci perkataan yang org cakap....


Hariz plak, org panggik kememe...kuat nangis....pantang kene usik sikit ngan abang dia nanges....nenek dia panggil dia mat over, sebab dia agak kurang takut org...x sombong la bila jumpa org...yang ni western sikit...tak makan nasik sangat...makan ubi banyak...ubi, hotdog, makan yang pedas2...sekarang dah nak belajar cakap dah...perkataan paling cute dia sebut bila dia panggil adik dia org suruh sebut Alesya dia sebut Adik ACECA....hahahahaha...dah besar dah dia...setahun 7 bulan... yang ni memang anak mak...mana mak nya duduk ada lah dia kat sebelah...


Alesya plak sekarang ni dah menghisap ibu jari kaki...betul lah org kata tanda2 bb nak dapat adik ialah dia akan isap ibu jari kaki.....huhu~~ alesya ni nenek dia panggil Mek.... dalam keluarga belah hubby anak perempuan x ramai...jadi alesya ni jadi tumpuan si daddy.. Alesya ni berdikari sikit.... x banyak buat perangai...jadi tak ada lah terkejar2 nak beri perhatian...


kadang2 aku bawak keluar 3 3 anak org tengok siap kata nauzubillah...pasal aper ek....diaorg pelik anak2 aku ramai ke? bagi aku walaupun jarak agak rapat...tapi so far semua ok...masih boleh diuruskan...x ada sebarang masalah pun....lagipun aku bukan muda dah...nak masuk 30 tahun dah....kiranya anak2 ramai mcm skrg ni aku n hubby memang terima dengan hati yang amat bersyukur....


mungkin bagi sesetengah org anak rapat2 ni kesian sebab takut ada yang tak cukup perhatian...tapi bagi aku, kalau suami isteri saling bantu membantu memang semua anak-anak cukup perhatian...insyaAllah...
cuma aku x susahkan suami aku untuk mandikan anak2 atau tukar lampin anak2...semua tu memang aku buat sendiri....dan rasa x susah mana pun...hehehe...


sekarang ni hazeeq dah ada geng untuk main kat rumah.... geng nak ajak baca buku...main bola...color2... semua dia dah ada teman...jadi tak ada lah dia sunyi sangat kan...cuma lahir anak ke 4 ni aku ingat harus lah amik pembantu rumah untuk jaga anak2 masa aku kerja kelak.... buat masa ni keadaan x mengizinkan aku jadik fulltime housewife.

BILA ARTIS BERTUDUNG - LAWANYA

Pepagi lagi dah main internet...

huhu~~ kali ni tengok gambar artis2 kat malaysia ni yang cantik-cantik belaka...


Lebih cantik bila diaorg bertudung kan.... antara semua kat atas tu, aku paling minat Fazura.....dia berlakon best sangat...muka dia pun cantik....solekan x pernah tebal....

maya karin pun lawa bila bertudung.... Lisa Surihani nampak cute sangat dalam gambar tu... dia berlakon citer tudung express kan...lawa dia pakai tudung...Dato CT pun kalau pakai tudung penuh nampak ayu sangat...

Erra plak memang dah cantik...nampak lagi cantik bila bertudung...Nora danish plak nampak cantik sangat dalam citer Sumpah Bunian....Tudung sepanjang masa...lawa...

27 June 2011

JUST A PITCA!!!




Kabur, guna hp ajer...

JANGAN MENGATA ORG YANG MENJAGA KITA

Entry ni aku tak nak cakap pasal sapa-sapa lah...general ajer...

Banyak kes Mentua mengata Menantu, Menantu mengutuk Biras, Menantu Mengata Mentua kan.....

Kali ni aku nak cakap pasal kes Mentua Mengata Menantu...

well bagi aku, macam ni lah...macam mana teruk pun seseorang tu, kalau orang tu jaga korang 99% terbaik dari anak sendiri PATUT ke korang mengutuk? Menjaga cerita pada adik beradik? Sedangkan depan menantu tu, korang baik bagai pijak semut pun tak mati...

Pada aku, setakat perkara kecik, tak perlu nak mengutuk menantu tu...kalau aku jadi menantu, sure aku angin n tak bertegur sapa dah...tapi nak buat macam mana kan...mak mentua x semua sama mcm mak sendiri... pada yang dapat mak mentua terbaik tu tahniah aku ucapkan... Mak mentua aku pun baik...

aku cakap ni kes kawan aku...sebelum ni dia mengadu, mentua dia ada je perkara nak mengata dia...sedangkan banding dia dengan anak-anak mentua yang masih solo dan bekerja, menantu ni lagi menjaga makan mak mentua ni....bulan2 ada jugak diberikan duit...Tapi baru-baru ni mak mentua dia mengutuk dia depan sedara mara...(belakang si menantu)..dia tanya aku apa nak buat... so aku jawap simple jer, BERSABAR....kita tak boleh nak harapkan mentua kita 100% macam ibu sendiri...

Tapi aku rasa mcm kesian plak kat dia...yer lah, dia ni banyak abiskan duit untuk mentua dia...anak-anak yang solo pun masih dia yang belikan makan....

Wallahualam lah kan...

BESTNYA JADI ORG CANTIK

hari ni keje aku Blogwalking jer...
amboi2..keje berlambak pun sempat blogwalking lagik...huhu~~ keje tu keje gak..blog tak boleh tinggal...
nak menulis kat sini dari pagi aku x ada idea...tak tau nak citer aper...citer pasal anak kang x leh nak stop plak...

dalam aku dok blogwalking ari ni, aku sempat la jenguk blog2 remaja2 glemer kat alam blog ni... semua cantik2 la diaorg ni.... * Wish anak aku Alesya pun jadi cantik mcm mereka...

Mesti best kan jadi orang cantik? ramai org suka, senang nak berurusan dan saham pun tinggi...hehehe...

Aku x leh nak entry pasal lelaki hensem kang suami marah (seyes ni)...kuikuikui... blogger paling cantik setakat ni yang aku tengok ialah Fatin Liyana tu...dia memang glemer dan cantik...huhu~~ bertuah tuan punya badan kan...Cantik dan Bijak...selalu ke blog dia tapi jarang komen...jadi silent reader gitu.... tapi mcm tak puas tengok muka dia kan... (agaknya anak dara aku lawa mcm tu dak - tanya diri sendiri)...

Dulu masa sekolah aku ada sorang kawan yang cantik sangat...kira top la kat sekolah, cantik dan pandai...sopan pun sopan...tapi aku dengar bila dia masuk U, tak ramai girl nak kawan ngan dia sebab dia selalu jadik tumpuan...contohnya lelaki nak kenal ngan dia melalui kawan baiknya kat U...so, lama-lama kawan girl dia dah x ramai...sampai dia benti n sambung blaja kat kolej kat kawasan Utara..... sian gak la kat dia...tapi mungkin tu nasib org cantik ker?

P/S: Aku tabik dengan orang cantik dan x sombong...tapi aku x suker org cantik tapi tak sopan...

Aku pun nak jadi cantik...tapi badan asyik mengembang jer.... Tp cantik luaran x sepenting kecantikan dalaman kan...

25 June 2011

BORED SATURDAY




Hari sabtu keje..
Memang Bosan...
Keje ade
tapi hati dok tingat kat umah..
kalau cuti, mesti banyak boleh buat dengan keluarga...
esok ahad dah...lusa kerja balik...
huh!! bosan betul hari ni...

24 June 2011

JAWAP TEKA TEKI

Uhuk2.... pening2 baru sudah round2 cari jawapan soalan tugasan ke dua ni...
Udah ler kat opis ni banyak penyibuk..jap2 datang..ganggu tol nak jawap teka teki....hehehe

puan pengerusi, ni adelah jawapannya... huhuhu~~

Ahli mana yang tinggal Di doha ?

Blognye: Teratak Bahagia Mama Najla : http://lelord-mamanajlaa.blogspot.com/
-selalu dah jenguk blog ni...tu pasal tahu cepat-

Ahli mana yang berkerja sebagai pembuat bakery ?
Blognye: Ahli Kabinet Dapur / Spy Tetingkap:  http://effa-k-poh.blogspot.com/
teringinnya nak rasa hasil tangan kak pah ni...
Gambar sebelah dari gambar blog mana ?
fenin2 cari yang neh : http://theworldofcarangkulina.blogspot.com/
-Soalan paling susah-
Siapa yang mempunyai anak kembar lelaki ?
Blognye: Dua Hati Menjadi Satu : http://diariummi.blogspot.com/
-bestnya dapat kembar-
Peserta bernama Haslina , Telah berkahwin berapa tahun ?
Blognye: http://rumahpusakaku.blogspot.com/
10 tahun dah...semoga terus bahagia.....

Yey~~ tugasan ke 2 dah selesai~~~

gelak sikit dah berjaya buat tugasan ni...

KECIL-KECIL CILI PADI



Kecil - kecil lagi buah hati mummy ni.... jarak dekat2....x apa lah kan..nanti besar boleh masuk sekolah sama-sama...masuk u sama2....hehe...

Lain anak lain ragam..tapi sayang kita kat mereka sentiasa sama...cuma kadang-kadang tegas untuk mendidik...

22 June 2011

AHLI KSRS - JOM TUKAR LINK

Nak ajak sapa yang sudi dari KSRS untuk bertukar link untuk saya masukkan dalam bloglist saya...

kalau ada yang sudi leh la tinggal jejak kat bahagian comment entry ni...tq...


** senyum sikit

WORDLESS WEDNESDAY


**Sendiri Snap

21 June 2011

KELAB SURI RUMAH SEDUNIA - TUGASAN PERTAMA

Hehehe....dah join Kelab ni.... so, untuk tugasan pertama ni rasanya boleh buat ni...cuti masa makan jap....nak buat dari pagi tapi x sempat...


Assalamualaikum semua ahli kelab....salam perkenalan yer.... boleh panggil saya Zura.
Umur dah 29tahun dah....haaaa dah 29?? kuikuikui...tinggal kat bukit jelutong, shah alam. Klau ada sesapa dekat2 boleh lah jumpa yer....hehehe...

saya ni dah berkahwin..anak dah nak masuk 4. Anak sulung, Hazeeq umur nak genap 3 tahun, Anak ke 2 Hariz dah 1 tahun 6 bulan, anak ke 3 Alesya baru 6 bulan...anak ke 4 dalam perut lagi...kuikuikui...aktif kan....xper rezeki...Saya bekerja di area Glenmarie Shah Alam. balik sharp2 kul 5pm...Facebook ada tapi x aktif sangat.... twitter ada tapi lama dah x on....lupa dah pun password....selalunya kat blog aje....


salam perkenalan.... sapa nak join club ni boleh klik kat Puan Pengerusi nya blog: http://puanbee.com/

20 June 2011

KALAU TAKUT JUMPA DOKTOR, BUAT MCM NI....

Budak2 kadang2 senang kene demam or selsema kan....selalunya selsema dulu baru demam....

Bersyukur kepada Allah anak2 aku jarang demam...alhamdulillah.... oh ya, anak2 aku jenis susah nak makan ubat n nak jumpa doctor...jadi selalu aku guna petua-petua org lama lah.....ada juga nak kongsi petua untuk ibu menyusukan badan...

jom kongsi...

1. Selsema - sapu getah kunyit hidup dekat hidung dan ubun2 anak... (kunyit serbuk x leh guna)...sapu kerap terutama waktu tido malam..selalunya 2 hari terus hilang selsela...

2. Batuk - ambil getah kunyit campur kapur sireh, sapu dekat tekak dan leher

3. Sakit Mata - letak susu ibu atau titisan pertama air kencing anak tersebut. DIINGATKAN, AIR KENCING ANAK SAHAJA

4. Susah nk buang air besar - bagi makan pisang (kekeke) - selingan ajer ni..tapi betul la kan

5. untuk ibu pulak - kalau menyusukan anak then puting terluka, sapu air susu dari belah lagi satu dan biar sampai kering... selalunya kejap je dah ok...

banyak lagi tapi dah lupe....adoi...nak balik dah...jumpa lagi...

Hari Bapa 2011 - Hubby aku terharu

semalam hari bapa ke?
aku dah konfius dah..
maklumlah sebelum ni x pernah sambut dengan abah pun hari bapa ni....
dulu2 mana nak ada celebration hari bapa kat kampung aku...
sekarang bila dah ada anak sendiri baru nak sambut...

ucapan hazeeq kat daddy dia..

"hepi fathers day daddy, i luv you" - hubby aku terharu giler...hahaha....yer la, dia x sangka kot...pasal tahun lepas hazeeq lom pandai bercakap lagik kan....tahun ni dia 3 tahun dah petah bercakap....kalah org tua...

ending of the day masa nak balik dari subang parade, dia siap pesan kat daddy dia. "i love u daddy" "bawak keta jangan laju2 tau, ingat anak bini" keh keh keh....anak aku...

17 June 2011

BARANG UNTUK IBU DAN BAYI

Kadang-kadang kan, time dekat nak bersalin ni mcm keliru sedikit apa nak dibawa ke hospital..aku yang dah banyk kali bersalin ni pun leh x ingat..pasal hubby yang pack kan...kalau korang x check abis lah...suami ni kadang2 macam2 benda dia taruk dalam beg...kuikuikui...tapi x apa lah, niat dia nak menolong kan...sapa suruh kita tak buat sendiri...tu la, manjaa kunun...hukhuk..

pada 1st time mommy tu leh la buat rujukan..

Untuk Ibu:-

1. Kain batik - 2 helai cukup dah
2. Tshirt - 2 helai gak
3. Baju Sejuk (malam kat hospital sejuk gila) -selimut nipis
4. Stokin tebal - bawak lah dalam 3 pasang spare...
5. Tuala mandi
6. Maternity Pad - best pakai brand Pureen
7. underware (untuk pakai maternity pad)
8. Biskut Kering - untuk  bekalan kat sana at least perut x masuk angin sementara tunggu makanan hospital
9. Plus Air Panas
10. Milo / Susu - untuk cicah ngan biskut la


Untuk Baby

1. Baju baby -
2. Stokin Baby
3. Selimut baby
4. Sarung tangan
5. napkin sikit / tuala bb
6. pampers - bawak lebih - satu pek kecik untuk newborn pun ok...
7. topi kepala baby
8. Minyak angin - untuk sapu lepas dia mandi n masa tukar pampers... kasi dia sentiasa warm

ada lagi tak tertinggal ek?

ANAK MALAYSIA PERTAMA BERKHIDMAT UNTUK OXFORD



Tumpang bangga...

16 June 2011

TANDA-TANDA.....

baru balik dari forum ibu2...

ada terbaca topik pasal tanda-tanda nak bersalin...huhu~~ rasanya mcm bagus nak dikongsi bersama...pasal benda ni insyaALLAH semua kaum wanita akan rasakannya....

sebenarnya, tanda2 ni adalah x sama pada setengah ibu..terutama pada yang pertama kali jadi ibu...macam aku dulu anak sulung, aku x rasa sebarang sakit nak bersalin dan tak pecah air ketuban..walaupun jalan dah buka 8 cm mcm tu, aku tak rasa sakit or nak meneran..sedangkan menurut suami aku, darah keluar punya lah banyak...rasanya maybe sebab aku amik suntikan epidural. Jadi tanda nak bersalin aku x rasa langsung masa anak 1st

Anak kedua, aku bersalin normal...tak cukup bulan...tapi cukup berat...tanda nak bersalin, aku rasa mcm nak buang air besar...sakit tu kejap2 10 saat datang....then tiap 5 saat datang lagi...korang akan rasa mcm nak buang air besar sangat2, perut tak berhenti memulas...then untuk sesetengah ibu akan keluar air ketuban or darah...aku x ada air ketuban or darah sebab belum pecah...

anak ke 3, oleh kerana aku dah hafal rasa nak bersalin masa anak ke 2, jadik anak ke 3 ni aku just tenangkan diri...tanda2 sama juga...rasa macam nak buang air besar start jam 6pagi..tapi selang 30minit rasa lagi...masa tu aku dah agak mcm nak bersalin, jadi sempat kan pack barang2 baby dan barang ibu (belum pack sebab masih belum cukup bulan)....pukul 7 tepat sakit tu akan kerap...selang 15 minit akan rasa sakit...then selang 5 minit....aku dah ke hospital pukul 7 lebih masa tu sakit selang 15 minit. sampai hospital atas katil kat labor room baru air ketuban pecah sendiri...

tanda-tanda nak bersalin ni lain org lain tanda nya kot... kawan aku, keluar air ketuban campur darah...

Tanda yang paling ketara kalau korang dah dekat nak bersalin, sehari dua sebelum nak bersalin tu tulang pinggul kat belakang tu seakan-akan berlaga bila korang berjalan.... xsure semua ibu pernah mcm ni tak...tapi aku memang rasa mcm ni masa nak bersalin normal (anak ke 2 dan ke 3)

Kawan forum pernah pesan dulu, selepas bb keluar, masa sebelum doc basuh bb, korang cuba cium bau dia.... wangi sangat... tu salah satu bau syurga...kawan tu dapat tahu dari pesanan seorang ustaz rasanya...then dia informkan kat forum...

TAK PAYAH KECOH

Ni entry luahan hati ni.... kejap je nak letak... kuikuikui..pasal hati tengah geram tak tahu nak lepas pada sapa...

Today aku bawak handphone baru kat opis... Hubby belikan... yang murah je pon...
makcik kat opis aku ni punya lah kepoh.... habis dia jaja kat semua org...weh..HP tu regenye bawah 500 lah....wat malu aku jer....

kebetulan HP aku rosak...jadi x salah lah tukar HP baru...habis aku kene kepoh gak harge HP... adoi...bukan blackberry pun...

makcik ni memang kepochi...perut aku dah nampak sikit pun dia jerit2 kat depan bebudak opis, tanya aku pregnen lagi ke tak... sebok tol laa.... suka hati la aku nak pregnen lagi... susah kan kalau hidup dikelilingi org yang suka kepochi... meluat..meluat....

15 June 2011

ENTRY WORDLESS WEDNESDAY GAK LA...



KORANG PERNAH KIRA??

lamanya tak jenguk blog....huhu~~ busy amat minggu ni... pening kepala abis...
hari ni pagi pun sempat blog walking jer... tapi x sempat nak komen...

busy tengah cari rumah gak ni...lepas raya nak pindah...susah nak cari rumah yang murah sikit ni... yelah...baru nak try tinggal kat umah sendiri... tapi aku ada buat kira2...kalau aku pindah nanti pembelanjaan mesti dapat dijimatkan... pasal hari2 aku akan masak....dah x beli mcm sekarang.....

kalau sekarang ni, pembelanjaan seharian aku, tak termasuk harga bil2 dan umah sewa la....

MAKAN DAN BELANJA HARIAN
breakfast: RM20
Dinner: RM35 x lari...
so sehari dalam RM55 x sebulan = RM1650
Pastu teksi = RM300 sebulan
JUMLAH = RM1950

BARANG ANAK-ANAK
susu hazeeq: RM30.00 x 4 = RM120.00
Susu Hariz: RM60.00 x 4 = RM240.00
Susu Alesya: RM40.00 x 4 = RM160
Pampers hazeeq: RM31.00 x 3 = RM93.00
Pampers hariz: RM31.00 x 3 = RM93.00
Pampers Alesya: RM28.90 x 3 = RM84.00
JUMLAH = RM790.00

JUMLAH SEKARANG: RM790 + RM1950 = RM2740

Jadi aku pun buat kira-kira:-

kalau masak, budget beli barang dapo 3 hari sekali = RM50 / 3hari = RM17.00 sehari

RM17 x 30hari = baru RM510 sebulan
just campur barang anak2 = RM790
JUMLAH = RM1300

Beza kan???

baby baru ni aku rasa nak bagi susu badan n pakai cloth dypers jer... so jimat n bagus sebab minum susu badan nanti jadi sihat dan kuat...hehe...aku rasa kalau pandai berjimat insyaAllah tak ada masalah dalam perbelanjaan...lagipun jimat tu kan amalan yang baik...

kadang2 kita berbelanja tak sedar wang yang mengalir keluar...selalunya tiap hujung minggu....window shopping tapi mesti kuar gak duit spend untuk makan, mainan anak2... kalau kelabu mata beli barang yang rasanya x beli lagi pun tak apa....

aku benti kerja ni, nak belajar uruskan kewangan keluarga... biar pandai berjimat cermat... janji x sekempitan wang...anak dah 4 dah ni...tak ada masa untuk berbelanja x berhemah......

10 June 2011

7 PERKARA SUAMI BOLEH ISTERI TAK BOLEH

Penulisan kat bawah ni hanya pendapat semata-mata....

kadang2 banyak benda isteri tak dapat buat lepas berkahwin...membuatkan hubungan sosial isteri makin menurun hingga boleh jadi katak bawah tempurung lepas kerja... hahaha... CUMA PENDAPAT je ni...

1. SUAMI BOLEH BALIK KERJA LAMBAT, ISTERI MESTI SHARP2 BALIK KUL 5


2. SUAMI LEH LEPAK DENGAN KAWAN-KAWAN, ISTERI MESTI LEPAK KAT UMAH SAMBIL TENGOK ANAK2.


3. SUAMI BOLEH BERSUKAN TIAP HUJUNG MINGGU, ISTERI BERSUKAN KAT DALAM RUMAH DENGAN ANAK-ANAK.


4. ANAK COMEL LEPAS MANDI SUAMI SUKA, ANAK BUANG AIR BESAR CEPAT2 PANGGIL ISTERI..BASUHHH


5. SUAMI BOLEH JELING AWEK CUN SAMPAI JULING, ISTERI KENE TUNDUK BILA NAMPAK LELAKI KACAK ATAU SEPARUH KACAK LALU (Walhal isteri x ada niat nak pandang pun)


6. SUAMI X BOLEH NAK TUNGGU LAMA BILA TEMAN ISTERI JUMPA KAWAN LAMA, TAPI ISTERI SANGGUP TUNGGU SAMPAI TERTIDO DALAM KERETA MASA SUAMI JUMPA KAWAN OFFICE LAMA...


7. SUAMI BOLEH CHAT DENGAN EX-GF, TAPI ISTERI DILARANG, WALAUPUN BUKAN DENGAN EX-BF (Ni aku sokong)

sekadar pendapat jer....kalao hubby baca ni, jangan marah yer...ni pendapat mummy ajer....

Suka tengok gambar ni...jarang sekali nak dapat tengok anak teruna kongsi aktiviti mcm ni.... selalunya adik mesti kene marah ngan abang...

gambar ni, nak dapat setahun sekali lah... haha...tak ada paksaan masa diaorg khusyuk buat aktiviti ni... senyap2 aku snap gambar...


09 June 2011

GEDABAK


Semperna aku mengandung dah nak masuk 3 bulan ni, hasilnya mcm yang kat atas...sebab? aku kuat makan...hohoho...haruslah berat badan aku over 100kg nanti....ni baru 3bulan....ada lagik 6bulan... Ya Ampun...aku kene diet ni..

Opss nak balik dah...see u tomorrow

6 LILIN, 6 ORG, BULAN 6




Busy hari ni kat office ada besday party... happy besday to my office mate yang lahir pada bulan June...
to blogger kalau ada yang sambut besday in June, happy besday to you too...

PERMATA DAN BERLIAN









Penyejuk Hati, Pengarang Jantung, Penghibur duka

08 June 2011

MASA ITU EMAS!!!

Alesya - 1 hari

Alesya - 6 months

 Hariz - 1 hari

Hariz - 1 tahun 8 bulan


Hazeeq - 3 months

Hazeeq - 2 years


----------------------------------------------------------------------------------------
Cepat nya masa berlalu......

07 June 2011

PANDAI DAH..YEY!!

Entry Pendek!!
gambar di atas untuk meng menzahirkan aku nya kegembiraan sebab berjaya centrekan header...ngeeeee...org lain dah lama terer..aku baru stat... lembat sikit sebab tukar karpet sekali....
penat gak la nak edit ni..Komputer slow plak tu...

SAYANGI DIA JANGAN SAKITI

Assalamualaikum...

Apa kabar semua? semoga semua sihat dan dilindungi Allah...
Macam2 berita baru2 ni kan...Paling x boleh dilupakan kes bayi dicampak dari flat...
Kenapa diaorg buat macam tu kan? Kan dah mengandung 9 bulan, bila lahir kenapa tak jalankan tanggungjawap?

Kalau pun malu, pindah ketempat lain....bina hidup baru...jangan tambah dosa yang sedia ada...membunuh tu bukan sikap yang baik...tambah pula anak sendiri...yang dah dikandung 9 bulan...Allah tu maha adil, kalau dah terlanjur, cepat2 insaf dan bertaubat...insyaAllah semuanya ok...jangan membunuh bayi yang tak bersalah....

sekarang ni ramai org nak anak angkat...kalau boleh jangan bunuh / buang bayi tu....serahkan pada yang mahu....tinggal dirumah kebajikan...serahkan pada tangan manusia...jangan tinggal dalam kotak...kesian bayi tu...

pada yang pernah buat dosa besar ni, korang kene pk, anak ni anugerah yang paling agung...paling berharga...harta yang infiniti nilainya....kalau satu hari nanti, dah bertaubat, boleh ke maafkan diri sendiri sebab membunuh darah daging sendiri?

Selalunya, kita dengar bayi menangis hati sayu jer...cepat2 beri perhatian....apa dalam fikiran korang masa korang ambil keputusan untuk lakukan tindakan tak bertanggungjawap? tutup kesalahan didunia? di akhirat boleh ke nak ditutup? besar dosanya kalau membunuh....

Alfatihah kepada bayi-bayi yang tak berdosa yang dibunuh ibu bapa sendiri....semoga kalian lebih bahagia di Syurga...

06 June 2011

DIA ANTARA YANG TERPENTING BAGIKU



Happy 6 months birthday to my princess....Sharifah Nur Alesya....
hehe..kesian anak mummy jatuh katil semalam...menjerit abis dia...
semalam mengantuk sangat sampai mummy tak sedar alesya dah kat cc katil...nasib baik katil x tinggi...tapi mesti sakit....

sempena cukup 6 bulan ni, aku dah botakkan kepala Alesya...hehe... abang hazeeq panggil Alesya Alien...hehehe...

semoga membesar dengan sihat....

luv from mummy, daddy, abang hazeeq n abang hariz... we all love u....

JOM TUKAR SUKA SAMA SUKA LINK BLOG


Assalamualaikum semua....

Lama dah x join segmen2 ni...kali ni nak cuba...curi masa kejap ni... harap2 ada yang sudi tukar link dengan saya...blog ni hijau, x banyak kawan lagi... hehe...

sapa nak join jom letak link post kat sini


03 June 2011

YANG LAMA DAN BELUM BASI

Gambar2 ni semua gambar tahun lepas... belek2 hard disk terjumpa plak...senyum sorang2 bila tengok gambar ni...

Ni main dengan hazeeq...dia buat-buat tido...pastu bila kita geletek gelak terkekek kekek.....




  Gambar Hariz masa 7 bulan....


gambar ni ambil dari tingkap bilik...hazeeq suruh snap...siap suruh cepat sebab takut pelangi tu hilang


Daddy dengan hariz...masa ni hariz baru 7 bulan.


Hazeeq n gadget nya.... time ni kat zoo negara...

Jejak Jari

Terima Kasih, Datang Lagi Yea!!