Jom Kita Kawan!!

16 June 2011

TANDA-TANDA.....

baru balik dari forum ibu2...

ada terbaca topik pasal tanda-tanda nak bersalin...huhu~~ rasanya mcm bagus nak dikongsi bersama...pasal benda ni insyaALLAH semua kaum wanita akan rasakannya....

sebenarnya, tanda2 ni adalah x sama pada setengah ibu..terutama pada yang pertama kali jadi ibu...macam aku dulu anak sulung, aku x rasa sebarang sakit nak bersalin dan tak pecah air ketuban..walaupun jalan dah buka 8 cm mcm tu, aku tak rasa sakit or nak meneran..sedangkan menurut suami aku, darah keluar punya lah banyak...rasanya maybe sebab aku amik suntikan epidural. Jadi tanda nak bersalin aku x rasa langsung masa anak 1st

Anak kedua, aku bersalin normal...tak cukup bulan...tapi cukup berat...tanda nak bersalin, aku rasa mcm nak buang air besar...sakit tu kejap2 10 saat datang....then tiap 5 saat datang lagi...korang akan rasa mcm nak buang air besar sangat2, perut tak berhenti memulas...then untuk sesetengah ibu akan keluar air ketuban or darah...aku x ada air ketuban or darah sebab belum pecah...

anak ke 3, oleh kerana aku dah hafal rasa nak bersalin masa anak ke 2, jadik anak ke 3 ni aku just tenangkan diri...tanda2 sama juga...rasa macam nak buang air besar start jam 6pagi..tapi selang 30minit rasa lagi...masa tu aku dah agak mcm nak bersalin, jadi sempat kan pack barang2 baby dan barang ibu (belum pack sebab masih belum cukup bulan)....pukul 7 tepat sakit tu akan kerap...selang 15 minit akan rasa sakit...then selang 5 minit....aku dah ke hospital pukul 7 lebih masa tu sakit selang 15 minit. sampai hospital atas katil kat labor room baru air ketuban pecah sendiri...

tanda-tanda nak bersalin ni lain org lain tanda nya kot... kawan aku, keluar air ketuban campur darah...

Tanda yang paling ketara kalau korang dah dekat nak bersalin, sehari dua sebelum nak bersalin tu tulang pinggul kat belakang tu seakan-akan berlaga bila korang berjalan.... xsure semua ibu pernah mcm ni tak...tapi aku memang rasa mcm ni masa nak bersalin normal (anak ke 2 dan ke 3)

Kawan forum pernah pesan dulu, selepas bb keluar, masa sebelum doc basuh bb, korang cuba cium bau dia.... wangi sangat... tu salah satu bau syurga...kawan tu dapat tahu dari pesanan seorang ustaz rasanya...then dia informkan kat forum...

6 comments:

Cik Miera said...

suntikan yg akak dapat masa ngndungkan anak sulong tu, suntikan ape?

Cik Puan Zura said...

miera, suntikan tu namanya suntikan epidural...doc kata untuk tahan sakit...

tapi masa akak bersalin normal, akak x ambil pun suntikan tu...anak ke 2 dan ke 3 akak x ambil suntikan tu...

rasanya better tak yah ambil...hehe

makdara TERdiva said...

dah 3 kali bersalin tapi dah lupa sakit2 dan tanda2 nak bersalin tu..huhu!
camnelah nanti kalau2 pregnan lg yg ke 4..tsk!

Cik Puan Zura said...

hehe MDT tu la pasal.. Tapi mcm saya ni selang setahun...still leh ingat lagi sakit bersalin tu...tp sakit tu kejap je kan...time nak deliver tu jer..pas dah tgk muka bb dah ok...hehehe

Siti Mashitah Saidin said...

ooo.. terigin nak bau baby baru keluar la.. ingatkan bau darah... sbb baru keluar kan? baru tau nih~ bagus nih~

Cik Puan Zura said...

cuba la tau.,bb kuar tk bnyk darah..masa bidan angkat tu basah sikit,maybe air ketuban..

Jejak Jari

Terima Kasih, Datang Lagi Yea!!