Jom Kita Kawan!!

29 December 2011

~ My Newborn - Princess Aresya~




SHARIFAH ZARA NUR ARESYA
D.O.B: 25/12/2011 @ 00:51am


Alhamdulillah, aku dah bersalin anak ke 4, seperti gerak hati berkata sebelum ni, baby kali ni, baby girl...

sakit pukul 11 malam, pukul 11:35 malam sampai kat hospital. tepat pukul  00:51am bersalin secara normal... tak sempat minum air selusuh pun sebab due kalau ikutkan pada bulan januari 2012. 

kini dalam tempoh berpantang...disamping suami dan anak-anak. berpantang sendiri jer...

belum sempat buat sesi photoshot untuk baby ni...lagi pun masih awal kan... nanti lepas seminggu baru ambil gambar lagi... gambar kat atas guna HP biasa...



22 December 2011

~Masih Ada Lagi~

Assalamualaikum....

lamanya tak menulis kat sini...
kesibukan yang agak tinggi bulan ini...
aku masih sarat... belum ada tanda hendak bersalin... tanda-tanda akhir nak bersalin...
cuma baru-baru ini terkena sakit buasir... dek kerana kerap menangguh "hajat" pelaburan...

bulan ini menguji ketahanan mental dan kekuatan diri..
disaat tengah sarat ini juga aku gigih mencari client untuk company yang baru aku dan suami tubuhkan...
ya, aku baru rasmi membuka syarikat yang menguruskan pekerja asing, permohonan permit pekerja dan sebagainya...susahnya hendak mendapat client sebab banyak syarikat yang menjalankan bisnes yang sama...tapi tak boleh putus asa.. dah banyak yang di laburkan untuk memulakan syarikat ini...

Ya Allah, murahkan lah rezeki kami....Amin...

12 December 2011

~Pelan Kecemasan~

Susulan daripada kerisauan aku sekiranya ada kecemasan di saat husband tidak berada di rumah.

komen daripada entry lepas amat dihargai..

Jadi susulan daripada itu aku dah buat pelan kecemasan sendiri. Antaranya:-

1. Cari bidan bertauliah yang tinggal berdekatan - incase tak boleh nak tunggu ambulan sampai.. kemungkinan untuk bersalin di rumah. Jadi jika ada bidan bertauliah / bekas bidan insyaAllah membantu.

2. untuk kawasan bukit jelutong ni, aku ada cuba search perkhidmatan sewa ambulan, malangnya tak ada. Jadi, aku akan ke klinik hujung minggu depan untuk cuba tanya doktor sekiranya beliau tahu macam mana nak dapatkan ambulan secepat mungkin kalau berlaku kecemasan, untuk pengetahuan korang, ambulan kalau masuk area bukit jelutong kerap sesat... Arwah ayah mentua aku dulu tunggu ambulan sampai 1jam lebih, kalau ikut dari destinasi, 15 minit dah boleh sampai...

3. Cari backup pusat bersalin yang paling dekat.. kat umah aku ada, walaupun dari luar macam tak berapa nak ok, tapi kawan aku ada yg bersalin di sana, komen dia memang ok.

08 December 2011

Kalau Tetiba Emergency Macam Mana Nak Buat

Aku sekarang dah berenti kerja... jadi suri rumah fulltime..
tengah2 masa sarat ni, aku tinggal ngan anak-anak jer...

tadi sakit perut sangat, kusangka nak bersalin dah....rupanya diserang cirit birit....
pastu terfikir, kalau emergency tiba-tiba nak bersalin, macam mana nak buat ye? dengan anak-anak kat rumah....

korang rasa mcm mana patut aku buat?
nak minta tolong jiran, boleh juga tapi anak-anak sapa nak tengok sementara aku ke hospital?
risau pulak bila fikir.....

~Anak Hilang?~

Assalamualaikum semua, salam hari khamis......

Korang pernah hilang anak sekejap di pusat membeli belah tak? alkisahnya, tajuk kat atas tu bukan lah terjadi pada aku. Tapi pengunjung di Giant Shah Alam pada isnin lepas. Cuai betul ibunya sampai boleh terlepas pegang dan pandangan pada anak lelakinya yang lebih kurang berusia 3 tahun.

Nasib baik Giant Shah Alam tu tak besar mana. Kebetulan aku sekeluarga nak ke kereta kami, parking agak hujung dekat pintu keluar. Tiba-tiba nampak seorang budak lelaki kecil dalam 3 tahun berlari-lari tak tentu arah di kawasan parking. Ingatkan ada ibu atau ayahnya follow dari belakang. Tapi lepas tengok budak tu melilau macam mencari sesuatu, aku tengok tak ada sesiapa yang follow budak tu dari belakang. Kereta masa tu agak banyak nak keluar.. nyaris jugak budak tu nak kene langgar. Aku terjerit jugak lah... nak panggil budak tu, dia dah lari semula ke arah Giant...Laju dan agak melilau.

Budak cina tu dalam lingkungan 3 tahun. Tak tahu nasib dia macam mana. kemungkinan jumpa ibu bapa atau penjaga dalam Giant... Wallahualam.. Tapi bagi aku ibu bapa dia memang tak bertanggungjawap langsung. Walaupun budak tu nampak hyperactive, tapi selaku ibu bapa kene pandai kontrol. Misalnya letak di dalam stroller. Sampai rumah juga aku terfikir pasal budak tu. Niat nak tolong tapi dia tak endahkan orang ramai dan tak mahu dekati sesiapa. Hanya lari tak berhenti...

apa-apapun, harap-harap dia selamat dan ok...

06 December 2011

~Checklist Barang Nak Bawa Bersalin~

Kelengkapan barang-barang untuk dibawa ke Hospital waktu bersalin selalu saja tak lengkap. Walaupun berpengalaman bersalin banyak kali, tetapi ada juga barang yang tidak dibawa...kes bersalin awal dan lambat packing barang lah kiranya ni. Jadi kali ini aku ambil keputusan untuk packing barang-barang tersebut lebih awal.Ada juga barang yang masih belum dibeli, maka malam ini sudah kene start membeli. Checklist aku ni juga harapnya boleh dijadikan rujukan serba sedikit pada ibu-ibu yang pertama kali nak menyambut kelahiran orang baru...

Barang untuk ibu
1. Kain batik
2. Tuala
3. Tuala Wanita untuk wanita lepas bersalin
4. Stokin tebal
5. Baju sejuk
6. Peralatan membersihkan diri - ubat gigi, berus gigi, sabun dan sebagainya
7. Sedikit bekalan makan - Roti / biskut & milo segera atau susu - time makan kat hospital ikut time... kemungkinan perut akan lapar, terutama jika baby kerap menyusu.
8. Selimut - aku dulu bawa spare sebab selimut di hospital nipis...
9. pakaian dalam

Barang untuk Baby
1. Pampers
2. Stokin
3. sarung tangan
4. Minyak bayi
5. Baby blanket
6. Pakaian bayi
7. topi baby

Dah siap dah checklist aku...

so, malam ni dah boleh pergi beli... :)

04 December 2011

Tanda Nak Bersalin??

Salam pagi ahad....
aku belum tidur... teman kan hubby siapkan kerja...
lagipun esok holiday... so sesambil tengok tv boleh lah temankan hubby....
anak2 dah lama berlayar...sejak pukul 9 tadi...mujur diaorg jenis tido malam dengan lena... alhamdulillah...

dah pukul 2  pagi ni, mata masih belum kuyu... maybe sebab dah terlepas waktu tido...

aku sebenarnya sekarang ni, asyik rasa sakit kat tulang punggung...kalau baring lama, nak bangun punya lah seksa...dulu x lah seteruk ni rasanya.... kali ke 4 ni sakit tu teruk sikit... rasa menyucuk kat bahagian punggung... ada rakan2 yg pernah rasa macam ni ker? kalau nak kata dah sampai tarikh due, lambat lagi...

baby bag belum packing lagi...
better aku pack awal..mana tahu kali ke 4 ni pun lahir tak cukup bulan...hazeeq sorang je yang terlebih due...adik-adik dia semua lahir awal sebulan....

fikir balik, rasa seram sejuk nak bersalin ni...

03 December 2011

RUTIN DAH BERUBAH

Assalamualaikum semua....

apa khabar semua? lamanya aku tak menulis kat sini... sejak minggu lepas, aku memang busy yang amat... Rutin harian dah berubah sejak jadi fulltime housewife...  Banyak nak diuruskan...terutamanya aku seorang ibu yang ada anak2 kecil 3 org... 3 tahun, 2 tahun dan 1 tahun... oh ya, tahun depan tambah lagi sorang....jadi 4 org anak2 kecil... Memang memenatkan sebenarnya... tambah pula dengan anak2 kecil ni kene pandai main peranan sebagai ibu... selaku pendidik di rumah... walaupun kadang-kadang rasa stress, tapi lepas tu ok balik...
Kene banyak bersabar kan? Cabaran membesarkan anak-anak zaman sekarang... orang kata cabarannya x sama dengan anak-anak zaman dulu... yer ker...

lepas ni, aku kene banyak jelajah blog masakan pulak...
nak belajar menu2 menarik untuk santapan keluarga...
sekarang ni, asyik nasi tomato, nasi ayam.... anak teruna dah komen....

Jejak Jari

Terima Kasih, Datang Lagi Yea!!