Jom Kita Kawan!!

12 December 2011

~Pelan Kecemasan~

Susulan daripada kerisauan aku sekiranya ada kecemasan di saat husband tidak berada di rumah.

komen daripada entry lepas amat dihargai..

Jadi susulan daripada itu aku dah buat pelan kecemasan sendiri. Antaranya:-

1. Cari bidan bertauliah yang tinggal berdekatan - incase tak boleh nak tunggu ambulan sampai.. kemungkinan untuk bersalin di rumah. Jadi jika ada bidan bertauliah / bekas bidan insyaAllah membantu.

2. untuk kawasan bukit jelutong ni, aku ada cuba search perkhidmatan sewa ambulan, malangnya tak ada. Jadi, aku akan ke klinik hujung minggu depan untuk cuba tanya doktor sekiranya beliau tahu macam mana nak dapatkan ambulan secepat mungkin kalau berlaku kecemasan, untuk pengetahuan korang, ambulan kalau masuk area bukit jelutong kerap sesat... Arwah ayah mentua aku dulu tunggu ambulan sampai 1jam lebih, kalau ikut dari destinasi, 15 minit dah boleh sampai...

3. Cari backup pusat bersalin yang paling dekat.. kat umah aku ada, walaupun dari luar macam tak berapa nak ok, tapi kawan aku ada yg bersalin di sana, komen dia memang ok.

1 comment:

IntaNBerliaN said...

betoi tu... kita perlu ada inisiatif kot2 jika blaku kcemasan time hubby xda umah..

Jejak Jari

Terima Kasih, Datang Lagi Yea!!