Jom Kita Kawan!!

28 June 2011

TIADA HURU HARA PUN

Diam tak diam anak dara aku dah nak masuk 7 bulan....kejapnya masa berlalu....


Walaupun lepas balik kerja 100% urusan utama adalah uruskan anak-anak, tapi rasa terhibur juga dengan gelagat anak-anak...masing masing ada kerenah sendiri.... Hazeeq sekarang dah makin sayang adik-adiknya... tambah2 adik alesya...adik perempuan lah katakan.... hariz yang 1 tahun lebih tu memang 100% anak mak....manja betul dia dengan mummy...ada terbaca selalunya anak ke2 ni memang manja dengan ibu...betul lah tu agaknya....tapi ketiga-tiga anak anak aku manja dengan aku.....cuma hazeeq suka join aktiviti daddynya.... apa yang daddynya buat dia mesti nak join....time nak susu or nak mandi or nak makan baru cari mummy.... hehehe...time kene marah baru nak cari mummy.... macam-macam...


Hazeeq ni kat umah orang panggil dia penjaga barang daddy... pantang kalau orang usik barang daddy dia...hatta baju or kasut...and sekarang depan dia nak kene kontrol cakap... kalau bercakap pasal sesiapa kene hati-hati nanti dia ulang balik...kira xleh nak kutuk org depan dia la....terutama org yang dia kenal...nanti dia hafal dan ulang balik depan org tersebut...Walaupun masa korang bercakap tu dia buat muka tak tau tengok tv...tapi dalam diam dia dengar setiap inci perkataan yang org cakap....


Hariz plak, org panggik kememe...kuat nangis....pantang kene usik sikit ngan abang dia nanges....nenek dia panggil dia mat over, sebab dia agak kurang takut org...x sombong la bila jumpa org...yang ni western sikit...tak makan nasik sangat...makan ubi banyak...ubi, hotdog, makan yang pedas2...sekarang dah nak belajar cakap dah...perkataan paling cute dia sebut bila dia panggil adik dia org suruh sebut Alesya dia sebut Adik ACECA....hahahahaha...dah besar dah dia...setahun 7 bulan... yang ni memang anak mak...mana mak nya duduk ada lah dia kat sebelah...


Alesya plak sekarang ni dah menghisap ibu jari kaki...betul lah org kata tanda2 bb nak dapat adik ialah dia akan isap ibu jari kaki.....huhu~~ alesya ni nenek dia panggil Mek.... dalam keluarga belah hubby anak perempuan x ramai...jadi alesya ni jadi tumpuan si daddy.. Alesya ni berdikari sikit.... x banyak buat perangai...jadi tak ada lah terkejar2 nak beri perhatian...


kadang2 aku bawak keluar 3 3 anak org tengok siap kata nauzubillah...pasal aper ek....diaorg pelik anak2 aku ramai ke? bagi aku walaupun jarak agak rapat...tapi so far semua ok...masih boleh diuruskan...x ada sebarang masalah pun....lagipun aku bukan muda dah...nak masuk 30 tahun dah....kiranya anak2 ramai mcm skrg ni aku n hubby memang terima dengan hati yang amat bersyukur....


mungkin bagi sesetengah org anak rapat2 ni kesian sebab takut ada yang tak cukup perhatian...tapi bagi aku, kalau suami isteri saling bantu membantu memang semua anak-anak cukup perhatian...insyaAllah...
cuma aku x susahkan suami aku untuk mandikan anak2 atau tukar lampin anak2...semua tu memang aku buat sendiri....dan rasa x susah mana pun...hehehe...


sekarang ni hazeeq dah ada geng untuk main kat rumah.... geng nak ajak baca buku...main bola...color2... semua dia dah ada teman...jadi tak ada lah dia sunyi sangat kan...cuma lahir anak ke 4 ni aku ingat harus lah amik pembantu rumah untuk jaga anak2 masa aku kerja kelak.... buat masa ni keadaan x mengizinkan aku jadik fulltime housewife.

15 comments:

ct N honey said...

saya pun anak ramai,mmg pening klu bwak jalan2..

Cik Puan Zura said...

ct, selagi diarg x meragam ok lagi kan...hehehe...

Mama QS said...

alhamdulilah....dikurniakan rezeki murah dengan mudah kan... akak ni puas berusaha...nak dapat Qayyum dulu lepas 8 bulan kawin baru ada tanda lepas tu Qayyum 6 tahun baru dapat adik Sumaiyyah lepas tu ngam sumaiyyah 6 tahun akak mengandung lagi tapi kali ini keguguran pulak...nampaknya tak ada rezeki.... tapi syukur sekurang2 akak ada sepasang

Cik Puan Zura said...

alhamdulillah kak... rezeki Allah kan kak...lagipun anak2 kita x rasa letih kan kak...

cuma pelik org sekeliling seakan2 pandang pelik bila anak2 kita

Adzriel @ Liza AB said...

walau pun adik beradik, ada sifatnya yg unik. biasanya ibu lebih memahami.

Hanis Azla said...

kdg2 org yg tgk rasa susah sedangkan kita rasa senang dgn keadaan itu.. anak akak yg kedua pun sama perangainya dgn anak awak hariz tu.. manja lebih dgn mama.. yg perempuan sorang tu mmg anak manja ayah dialah.. bestkan tgk ragam anak2 dan tgk pembesaran dia orang..

Papa Mifz said...

budak2 mmg suka mengikut apa yg kita ckp kan...

Puan Kutu said...

bagus anak ramai..sy suka..:)

solomolo said...

tengok telatah anak-anak, kekadang bole buat diri sendiri tersenyum lebar...

Cik Puan Zura said...

kak liza , betul tu lain anak2 lain ragam... ibu lebih memahami sejak dari dalam kandungan kan..hehe

Cik Puan Zura said...

kak hanis azla, betul tu..anak2 ni ragam mereka yg buat kita terhibur..hingga tak pernah rasa letih atau huru hara kan...

Cik Puan Zura said...

Papa Mifz , betul tu..sebab tu kita kene cover ckap depan anak2 ni...ahaha...tambah2 bila diaorg dah start faham makna percakapan...

Cik Puan Zura said...

Murni, tu la pasal...seronok anak ramai ni...

Cik Puan Zura said...

solomolo, betul tu..ragam mereka ni memang buat kita terhibur...

ummiross said...

Alhamdulillah, anak2 itu anugerah Allah...walau penat tp pasti seronok melihat mereka membesar..

Jejak Jari

Terima Kasih, Datang Lagi Yea!!