Jom Kita Kawan!!

24 October 2011

~ EDISI SCRAP BOOK ~

Ehem2...
semangat tengah nak buat scrap book ni...
barang2 dah dibeli... tapi belum snap gambor...

hazeeq punya tema merah, hariz tema biru n Alesya tentula tema pink (standard untuk girl)...
Hazeeq oleh kerana dia suker angry bird jadi aku beli le warna merah2...

hariz sebab dia memang aku suka kalo dalam kaler biru...tu pasal aku buat tema biru...

Alesya tema pink ada manik2 sikit... jenuh la aku nak membuatnya....

last2, total gambar nak kene cuci kat kedai ada dalam 600 keping... huahuahua.......
ada sesapa bukak kedai cuci gambar dak? kot2 leh bagi diskaun? ayoyo~~~ pemsan

~ MATA BELUM LELAP ~

Sambil-sambil menemani suamiku yang tengah mencipta logo syarikat kami... aku belum mengantuk.... so luangkan masa kat sini sekejap....

hari ni hujan dari petang hingga ke malam...nasib baik dah bawa anak2 jalan2 pagi tadi... jadi petang duduk di rumah.... oleh kerana lama x pegang kamera DSLR aku...dah berhabuk dah pun..... jadi, masa yang terluang aku snap gambar anak-anak......










sekian untuk hari ini...

jumpa lagi esok...

20 October 2011

~ IDEA NAK BUAT: SCRAPBOOK ANAK-ANAK ~


Idea nak buat scrapbook ni memang dah lama dah..... masa pregnen alesya dulu...tp tak terbuat-buat.... asyik tertangguh jer....

Skrg ni rasa nak buat balik lah... at least nanti org datang umah boleh tengok kan.....

so, kene prepare 4 scrapbook.... 1 anak 1 scrapbook..... haaa....atas tu sample2... agak2 aku nya tangan ni lembut tak buat benda2 seni ni....hahaha...

korang tahu kat mana ada barang2 nak buat scrapbook ni? nak beli yg dah siap selalu x cukup page.... gambar anak2 punya lah banyak...

~ PENGUAT SEMANGAT IBUBAPA~

Masa bujang-bujang dulu, tak terfikir nak bekerja kuat dengan target nak hidup senang...
Rasa cukup lah kalau semua keperluan diri dapat dibeli...

Bila dah kawin, pun tak terfikir nak bekerja kuat sangat...
Rasa cukup lah kalau mampu membeli barang-barang sendiri dan suami...maklumlah baru berdua...
duit yang ada pun berjoli aja.....

Bila dah ada anak sulung, masih di takuk sama... cuma terfikir nak berbisnes tapi tak betul-betul berusaha untuk start bisnes or cari side income... maklumlah...baru bertiga... hehe

selang beberapa tahun...anak dah nak masuk 4...baru terkejar2 untuk membuka bisnes.... rasa mcm masa tak cukup... kalau boleh esok dah nak ada syarikat sdn bhd sendiri.... rasa macam tak sabar2...berkobar2...Kalau boleh sebelum anak-anak masuk sekolah, sudah nak ada semuanya....kadang2 macam angan-angan jer... jadi atau tidak belum pasti...

anak-anak lah punca kekuatan ibu bapa...
punca ibu bapa berusaha gigih kearah memantapkan ekonomi keluarga...
untuk kesenangan anak-anak... tak mahu anak-anak ketinggalan dalam kesenangan hidup..
yang penting, tak mahu anak-anak rasa apa kesusahan ibubapa masa kecik-kecik dulu...

Rezeki Allah tu luas sesuungguhnya...
Bila tertutup satu jalan, tak bermakna semua jalan dah tertutup untuk kita...
Harus ada usaha...baru dapat hasilnya...

Dalam masa yang sama,
tak mahu juga anak-anak terlalu mewah dengan kebendaan...
tapi bila duit dalam tangan melimpah ruah,
rasa tak sampai hati kalau tak dapat penuhi kehendak anak-anak....

18 October 2011

~ Satu Hari Yang Gembira ~

Semalam, aku dipenuhi dengan soalan2 dari suami dan anak teruna sulung....



macam hari bertemu pelanggan pulak rasanya... Tambah pelanggan kecik tu yang macam mesin pertanyaan yang tak boleh nak berenti bertanya...kecuali time dia tido baru sunyi...harharhar.... budak2 nak membesar memang soalan banyak kan... maka mummy nya kene lah prepare jawapan yang munasabah...sebab jawapan yang kita beri tu nanti dia ingat sampai ke sudah....

anak no 2 baru berlajar bercakap...  asyik sebut kapal terbang je...minum susu sebut "nak lerk" apa yang leh kait ngan susu pun x tau...haha..so kalau dengar dia merengek sebut "lerk...lerk.." maknanya nak susu... wahaha...


Alesya plak... sekarang dah nak berjalan...gigi baru tumbuh 2 batang... budak ni good jer mood dia.... jarang buat perangai...kecuali bila lapar or ngantuk.....

Hubby plak sekarang semangat nak join business shipping... dia dah nampak bidang shipping ni boleh buat income...cuma kene rajin...sekarang aku dok bagi tutorial kat dia la... terangkan semua berkaitan bidang shipping... so far nampak dia memang semangat.... so boleh lah dia join aku berenti kerja..haha...

best duduk rumah..layan anak2...buat tugas sebagai ibu dan isteri... memang satu hari yang menggembirakan.....so, memang tak menyesal nak berhenti kerja ni... berkobar-kobar lagi ada lah....


17 October 2011

~ STEM CELLS BABY, SAPA ADA BUAT? ~

Salam singgah petang,

Kali ni pregnen, aku terfikir pasal StemCell ni...

Ada sesapa dah buat? ada buat sedikit research tapi x ada info pasal cost in details....

Anyone???

Bawah ni petikan tentang Stemcells ni yg di ambil dari blog: http://www.stemlife.com/malaysia/blogs/englishblog.html 

“Orang ramai terutama ibu bapa perlu membuang jauh-jauh sangkaan anak mereka tidak akan diserang penyakit bahaya seperti leukemia dan beranggapan mereka akan sihat sepanjang hayat. Jangan berbicara mengenai barah, bagaimana dengan penyakit kronik lain yang sering kelihatan menyerang kanak-kanak seperti celebral palsy atau talasemia?


“Ia tidak bermakna kita meminta anak mendapat penyakit tetapi jika itu berlaku, kita sudah bersedia menghadapinya. Jadi, tiada ruginya menyimpan darah tali pusat kerana besar manfaatnya kepada anak itu sendiri atau mungkin juga kepada adik beradiknya.



“Kemajuan pesat dalam bidang perubatan sudah menunjukkan kajian potensi bagi merawat penyakit seperti cerebral palsy dan diabetes type I dan sudah membuktikan penyakit seperti leukemia, talasemia serta anemia berpotensi dirawat menggunakan darah tali pusat,” tegas Pengarah Eksekutif Syarikat Bank Darah Tali Pusat Pertama, Prof Dr Aw Tar Choon.



Bagi tujuan itu, amat penting ibu bapa mendapatkan penerangan sejelas-jelasnya mengenai prosedur pengambilan dan penyimpanan darah tali pusat yang dijamin tidak menyakitkan, jauh sekali membahayakan ibu dan bayi.



Syarikat yang ditemubual adalah syarikat perbankan darah tali pusat pertama di Malaysia yang ditubuhkan pada tahun 2001. Ia juga syarikat swasta yang pertama menyediakan sel stem daripada darah tali pusat untuk pemindahan tulang sum-sum bagi tujuan rawatan leukemia pediatrik dan syarikat swasta yang pertama di Malaysia yang bekerjasama dengan Institusi penyelidikan untuk mengkaji sel stem dewasa dari saluran darah untuk kegunaan dalam rawatan masalah berkaitan darah, sakit jantung, ulser kaki dan kecederaan serta trauma bersukan.


Syarikat Kami kini, katanya mempunyai lebih dari 30,000 pelanggan rakyat tempatan dan 10 peratus daripada jumlah itu ialah orang Islam.



“Saya sedar kebanyakan orang Melayu masih agak was-was mengenai perkara ini. Kebanyakan mereka membasuh dan menanam uri serta tali pusat selepas bayi dilahirkan. Namun kesedaran di kalangan mereka mengenai kebaikan menyimpan darah tali pusat semakin tinggi dan semakin ramai orang Melayu menggunakan khidmat kami termasuk golongan selebriti.



“Malah di Emiriah Arab Bersatu, bank darah tali pusat sudah ditubuhkan beberapa tahun lalu di Sharjah atas pembiayaan kerajaan,” katanya. Beliau juga berkata, orang Melayu perlu lebih prihatin mengenai perkara itu kerana kesukaran mendapatkan penderma bersesuaian jika berdepan masalah kesihatan



“Orang Cina misalnya boleh mencari penderma bersesuaian di Taiwan atau Amerika Syarikat tetapi orang Melayu sukar berbuat demikian. Sumber mereka agak terhad. Jadi, lebih baik bagi mereka membuat persediaan awal dengan menyimpan darah tali pusat.


“Malah dengan berlakunya perkahwinan campur dalam masyarakat kita, sewajarnya penyimpanan darah tali pusat perlu diberi pertimbangan serius,” katanya.



Prof Aw berkata, banyak faedah menyimpan darah tali pusat berbanding mengambil sel stem pada peringkat dewasa kerana selain selamat dan tidak menyakitkan, ia bebas daripada sebarang penyakit seperti Sistem Pernafasan Yang Teruk (SARS) atau influenza manakala risiko penolakan juga rendah.



“Orang dewasa yang tidak berkesempatan menyimpan darah tali pusat masih boleh menjalani kaedah pengambilan sel stem tetapi prosesnya panjang dan kosnya lebih tinggi.


“Jadi, untuk apa kita membazirkan wang jika kaedah penyimpanan darah tali pusat tersedia pada kos jauh lebih murah, kaedah pengambilan yang langsung tidak menyakitkan dan dijamin selamat.



“Jangan mensia-siakan kepesatan teknologi perubatan dengan mengambil ringan kepentingan menyimpan darah tali pusat. Jika tidak kerana anak sendiri, fikirkan apa ia boleh buat kepada orang lain.



“Bagi saya itu juga satu bentuk sumbangan kepada masyarakat. Kajian awal ke atas sel stem dewasa menunjukkan ia sudah hampir sampai ke peringkat mampu merawat penyakit hati dan kardiovaskular. Saintis masih berusaha keras menjalankan kajian lanjut sebelum boleh mengumumkan kejayaan mereka.



“Namun seperti saya tegaskan tadi, proses dahulu kala pengambilan sel stem dari tulang sum-sum adalah proses menyakitkan dan mahal. Darah tali pusat juga terbukti dapat memberi kesan sama dengan sel stem tulang sum-sum dalam merawat banyak penyakit berkaitan system darah kanak-kanak. Jadi, saya tidak nampak sebab untuk kita memandang remeh perkara ini,” katanya.



Syabas BH. Saya berharap pihak media akan sentiasa melaporkan perkembangan terkini dalam bidang sel stem yang rancak dipraktikkan di seluruh dunia.

Apa pendapat korang????

~ Sangat Teringin Tapi...Melepas ~

Aku sangat teringin nak makan Quarter Pounder .... wahhh.... memang x leh tahan...dari semalam nak makan tapi area Bukit Jelutong tak ada McD Delivery...... tension sekejap.... alih2 hari ni store berdekatan TUTUP pulak!!!! hampehnyer......

pastu,



semalam teringin nak makan SATAR...... isi ikan tu... sedapnya.... tapi round2 around the planet tak jumpa la...pasar malam pun x ada jual...haduiiiii......meleleh la air liur anak dalam perut nih.....

15 October 2011

~ LAMANYA TAK KE SINI ~

ASSALAMUALAIKUM SEMUA KAWAN-KAWAN...

LAMANYA TAK MASUK SINI...
BUSY SANGAT-SANGAT KEBELAKANGAN NI...

AKU CUTI SEMINGGU MINGGU LEPAS... IBU SAUDARA HUBBY MENINGGAL... SAKIT KANSER PANGKAL RAHIM....MUDA LAGI...DALAM 51 TAHUN..... MARI KITA SEDEKAHKAN AL-FATIHAH KEPADA ARWAH.... TERIMA KASIH....

AKU INGAT LEPAS BERSALIN NANTI...DAH ABIS TEMPOH PANTANG AKU NAK PG BUAT CHECKUP LAH.... DULU DOKTOR ADA CAKAP, PAP SMEAR PENTING UNTUK SEMUA WANITA... KALAU MCM AKU BERSALIN NORMAL DAH NAK MASUK 3 KALI NANTI NI RASANYA DAH PATUT BUAT.... ERM...ADA SESAPA YANG PERNAH BUAT UJIAN PAP SMEAR TAK? SAKIT KE? LAMA TAK? HADOI...KALAU ADA GENG YANG NAK PG BUAT UJIAN NI KAN BEST..TAK LAH GERUN SANGAT............ADA TAK YANG NAK PERGI RAMAI2 BUAT UJIAN NI? JOM3... HUHUHU~~

AKU LAGI SEBULAN DAH X KERJA...KEBELAKANGAN NI SIBUK SETUP COMPANY DENGAN SUAMI....BERKAITAN DENGAN SHIPPING.....ALANG2 AKU ADA PENGALAMAN BIDANG SHIPPING, RASANYA AKU AKAN BEKERJA DARI UMAH NANTI....DOAKAN AKU BERJAYA YER.... HUBBY PUN TERUJA NAK MASUK BIDANG SHIPPING...... SERONOK PULAK BILA FIKIR KAMI AKAN SAMA-SAMA BEKERJA...... ALHAMDULILLAH.....

08 October 2011

~ Mimpi Mainan Tidur Atau Petanda ~

Assalamualaikum dan salam sabtu...

Hari ni mood agak kurang bagus kat office ni... macam biasa lah..kerja hari sabtu...x pernah ikhlas...

Eh! nak bercakap pasal mimpi...
Semalam aku mimpi bb dalam perut ni kepala nya dah keluar...hohoho~~~ mengucap aku... macam real yer siap aku leh rasa kepanasan kepala bb... (BB baru nak keluar ke dunia kalo pegang kepala nya kan suam2 gitu, doktor selalu bagi sentuh untuk kuatkan semangat ibu nk "push" bb keluar)...

apa agaknya maksud mimpi tu kan...
atau hanya mainan perasaan sebab aku asyik tangguh nak checkup latest bb kali ni....
Ya Allah, semoga bb selamat dalam perut ni..... i luv u bb....abang2 dan kakakmu x sabar nak jumpa...mummy n daddy too...

Mimpi ni org kata mainan tidur.. tapi kalau mimpi2 di waktu tertentu ianya membawa makna, petanda sebagai peringatan...

contohnya, dulu sebelum arwah adikku meninggan (kira2 7 hari sebelum beliau meninggal), aku bermimpi selepas solat zohor... bermimpi ibu arwah (ibu tiri aku) bertanyakan kepada aku " kalau ijoi mimpi tulang selangka patah apa maknanya ye angah" ... dalam mimpi tu aku x jawap, tetapi arwah yang jawab "maknanya org hidup dah tak lama lah mak"... aku terus terjaga lepas tu... dan terus diserang demam panas... maka benar, seminggu selepas tu, awrah nazak dan meninggal... Al-fatihah.....lepas tu aku sedikit sebanyak agak mempercayai bahawa mimpi bukan semuanya mainan tidur...

Sama lah kalau tengah kesempitan wang di tengah2 bulan...... sebelum menduduikan anak2 tidur aku selalu baca al-fatihah dan ayat kursi (banyak kali hingga 1 jam kdang2 nak bagi anak2 betul lena)... maka kadang2 kita selaku ibu ni, hatta bapa pun, bila agak kesempitan wang perkara pertama ialah macam mana nak memenuhi keperluan anak-anak....... memang termimpi2.... selalunya mimpi yang datang lepas tu ialah mimpi berkaitan lautan atau sungai bah..... memang selang sehari dua, aku atau suami menerima durian runtuh yang tak pernah di sangka.... Alhamdulillah.... durian runtuh tu tidak lah dapat macam tu sahaja, setelah lama berusaha tapi x sangka dapat waktu betul2 tengah kesempitan wang....

Semalam, oleh kerana aku x sempat makan gara2 terlena sekali semasa mendodoikan anak2....maka aku terjaga segala makanan dan lauk dah "clear"...dalam pukul 10mlm... jadi aku agak hot semalam.... kelaparan amat...maka secara x sengaja aku bersikap kurang ajar dengan suamiku... hingga suamiku terasa hati... Ya Allah...rasa bersalah sangat....maka aku pun buat lah air nescafe ais untuk ambil hati beliau... tapi x terpancul perkataan MAAF dari mulut aku.... maka tidur malam tu aku mimpi dipanah petir.....waaaaaa....takut dan terkedu aku... terus bangun malam2 dan cium dahi suami aku....

sesungguhnya bukan semua mimpi mainan tidur...

ada juga mimpi yang memberi peringatan kepada kita...

05 October 2011

~ Seronok Kalau Banyak Duit ~

Seronok kan kalau banyak duit..
mak selalu kata, duit tak menjamin kebahagiaan...betul tu...
tapi zaman sekarang kalau x ada duit memang susah nak teruskan hidup...terutamanya kalau dah ada anak-anak kan... sebab tu org sanggup buat apa sahaja untuk dapatkan duit lebih...

aku dalam nak berenti kerja ni, risau juga kalau menyusahkan hubby nak sorang2 cari income... maka start sekarang ni aku  nak kene cepat2 cari cara untuk dapatkan extra income. Anak dah 4 nih...huhuhu~~~ tapi aku yakin rezeki tu ada dimana-mana... hatta menjual nasi lemak kalau ikhlas buat dan sedap, tentu boleh menjana income yang banyak...cuma kene rajin berusaha kan... hehehehe..

beruntung pada anak2 yang dah dilahirkan dalam keluarga yang berduit... masa depan insyaAllah cerah kan...




04 October 2011

~ Boleh ke ni ~


Mood aku sama mcm dalam gambar kat atas...nak nangis... kerja bertambah2 berlungguk...dah x nampak rupa meja... haih mentang2 lah aku dah hantar surat berenti kerja, xkan nak aku siapkan kerja macam robot kot... kot yer pun bagi lah aku siapkan yang mana penting dulu....

nak compile drawing pun aku...nak cari certs yang korang tak jumpa pun aku...abis staff lain buat apa? aku tengok asyik main facebook ajer...main internet n pergi toilet berjam2....memang patut la aku nekad nak berenti... tawar hati nak kerja sini....

hujung minggu ni nak jumpa owner rumah...nak bayar deposit dan ambil kunci rumah...boleh lah start beli perabot dan masukkan perabot sedia ada...
hah!! nk kene cari lori plak....banyak kerja nak kene buat bila pindah ni... harap2 jangan lah aku bersalin awal tahun ni...kalau tak memang kelam kabut lah nampaknya....2 tahun berturut2 aku bersalin x cukup bukan...awal sebulan dan awal 2 bulan.... hope tahun ni bersalin cukup2 bulan lah...hehehehe....

kan best kalo kenal mana2 blogger yang ada buat bisnes perabot ni....x yah nak terjah kedai ke kedai...nak beli kat ikea xmampu lah....membazir plak rasa sebab kos pemasangan tu tinggi sangat... lagipun, nak cari perabot biasa jer...janji selesa dan cantik....

Erm, nak tanya sikit...kalau ada sudi nak jawap... kalau nak beli peti ais brand apa yang bagus dan x berapa mahal yer?? buntu lah... ingat nk beli LG tapi ada org kata LG x bagus...tak tahan lama.... macam mana yer?? korang pakai brand apa? ada yang boleh rekomen x? plss.... :)

mesin basuh dah pilih... pilih yang biasa janji leh basuh baju...kuikuikui... baju hubby ingat nak basuh tangan...takut rosak baju dia nak pakai kerja....untuk baju harian ni basuh guna mesin biasa dah okey....

lepas dah hantar barang2 ni... rasa lah lega sikit... baru tenang nak tempuh alam persediaan untuk bersalin.....hahahahaha...


03 October 2011

~ Aku Dah Jumpa dan Dah Confirm~

Assalamualaikum...

dah jumpa apa? hehhehe...dah jumpa rumah baru untuk keluarga kecik aku...
kat area kota kemuning... walaupun tak seberapa, tapi rasanya tak sabar sangat nak pindah...

ada sesapa warga kota kemuning dak kat sini...hehehe...kot2 la boleh buat kawan...hehehe... rumah ni umah townhouse...kat area Lagoon Villas, kota kemuning....selesa lah untuk kami 5 beranak nak tinggal... berkenan rumah townhouse ni sebab security agak ketat dan hanya ambil warga malaysia untuk jadi guard...

kalau ok kat situ, ingat lepas 2 tahun nak beli....huhu~~

semalam nak snap gambar tapi segan pasal owner tu ada...dok tanya itu ini... kalau agent je aku memang dah snap2 dah...anak2 pun suka rumah tu sebab mcm selesa jer... bilik 4 + 1 ada stor room, barhroom ada 3...2 atas 1 bawah....

so, mula planning nak cari side income dari rumah... kalau ok hubby bagi green light untuk terus jadi surirumah sepenuh masa... best2... kerja kemas umah aku gantung pada main lah kot...kerja uruskan anak2 dan memasak aku take over...wah2... lepas ni penuh la blog aku pasal aktiviti memasak kan... ntah sempat x kan nak update blog yang x seberapa ni...maklumlah nanti bulan 1 ada new member dalam family kami.... baby baru la... hohoho~~~ insyaAllah boleh......

tadik dah confirm dengan owner kami nak masuk pindah bulan 11 ni... tapi start duduk bulan 12 sebab bulan 11 tu nak siapkan pemasangan aircond dan perabot2... ada sapa2 kat sini buat bisnes jual aircond? saya nak beli dalam 5 aircond 1HP... kalo ada sila lah contact saya yer...huhu~~

Jejak Jari

Terima Kasih, Datang Lagi Yea!!