Jom Kita Kawan!!

31 March 2011

Kurus ke kalo buat mcm ni

Alkisahnya malam tadi... tetiba hubby ajak teman dia berbasikal... pukul berapa korang nak tau? pukul 11 malam...hadoi... nak tak nak kene juga teman dia berbasikal...kata nya malam dulu dia pg tapi sekerat jalan sebab sampai kat bukit antu (nama ni kami panggil kat bukit tu sebab bukit tu seram)...see kami juga yang beri nama BENDA tu kat bukit tu kan...ish ish ish... bukit tuh memang seram.. aku tanya kat suami, napa dia tak mau pg sorang... dia kata ada benda mcm kacau... then aku tanya kacau mcm mana, dia jawap selambe jer... tiba2 abang nak sampai kat bukit antu tu ada bau taik lembu...erk... aku taktau nak gelak or nak seram...kekekeke....

at last aku teman gak la dia..lalu kat bukit tu...tapi jangan tak tau mulut aku terkumat kamit ulang baca ayat kursi.... alhamdulillah aku x der plak bau taik lembu...hoho~~ tapi hasilnya, badan aku peluh gila....maklumlah dah berkurun tak senaman...asyik simpan peluh jer...rasa2 nya boleh kurus ker yer... baru sehari aku kayuh basikal ni...bangun pagi sakit gila badan...tambah plak seat basikal tu keras...kematu jer rasa... tapi rasa syok bila pk balik, ini lah peluang untuk kuruskan badan... lagipun anak2 dah lena diulit mimpi kan...daripada aku duduk bina badan depan tv makan jajan, baik aku join hubby...

orang kata alang-alang seluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan kan... buat apa2 pun biar betul2 n kasi ada hasil...baru puas hati...

KOT YE PUN JANGAN LA LEPAS TANGAN..

Pernah tak korang menjadi pendengar tentang member2 bercerita bertuahnya mereka dapat suami/pakwe/tunang mereka? kira dari isnin ke jumaat asyik dengar kisah tentang pasangan mereka jer... sidia baik hati, sidia boleh tolong jaga anak 24jam, sidia selalu beli bunga, sidia selalu sms...sidia kuat cemburu... well kalau dapat yang begitu baik alhamdulillah.... kalau dapat yang baik tapi ada udang sebalik mee agak haru biru....

sebenarnya, semua perempuan inginkan lelaki yang baik dan sayang mereka sepenuh hati... perempuan ni sensitif kan... hati cepat terasa dan sentiasa inginkan perhatian lelaki...kalau waktu bercinta ni aku rasa lelaki memang akan layan semua kerenah manja2 gedik2 kekasih hati... tapi bila dah berkahwin??? ilang sikit demi sedikit...perhatian lebih tertumpu pada kerjaya dan anak-anak...isteri kadang-kadang makan hati...lelaki kene tahu kalau dah kahwin sekali pun, perempuan suka sangat dilayan seperti waktu bercinta...

alkisahnya, masa tunggu hubby main game dengan anak teruna sulung ari tu, aku ternampak pasangan anak 2 ni... kesian isterinya... anak kecik buat perangai, anak besar pun merengek2.... dua2 si isteri kene handle...pujuk... ye lah mungkin kan pujukan sorang ibu lebih berkesan... tapi tak salah jika si ayah turut pujuk salah sorang anak...jangan buat muka selamba n harap isteri dapat buat sorang2...kalau kat umah mungkin x apa...tapi di khalayak ramai toleransi lah sikit... kan anak tu anak awak juga kan... guess what?? si ayah nya sibuk ber SMS.... teruk kan..... memang teruk!!! isteri tu mcm mati kutu kat situ.. ye lah budak kalau buat perangai bukan senang nak pujuk.. perangai yang jenis meraung2 meronta2 tu... aku pun kalau kat umah mau pening kalau anak2 buat perangai serentak ni...hehe...

so, hargai isteri....kalau dah bawa anak bini jalan2 kat mall ujung minggu, luangkan masa dengan mereka dengan sebaiknya...bukan bawa n lepas tangan...jangan asyik ber SMS or bergayut kat phone mcm awak tu masih orang bujang...


30 March 2011

SEBAB AKU CAKAP BESAR KE??

Aku tak tahu la benda ni jadi kat aku sebab aku cakap besar atau pun aper...
tapi aku cakap ni sebab nak ngajor anak sulung ku...
selalu sangat dia kata hazeeq xnak masuk bilik air, TAKUT ANTU...
berkali2 aku cakap, BUAT APA TAKUT ANTU, TAKUT ALLAH AJE...KALAU TAKUT ANTU SEBUT ALLAHUAKBAR... mcm gitu la lebih kurang...

kadang2 lalu kat bukit2 gelap2 pun dia kata EEE...TAKUTNYE...TAKUT ADER ANTU... aku pun jawap mcm yang sama ngan kat atas tu....

kebelakangan ni, aku rasa mcm BENDA ni nak kenekan or nak kacau aku...kadang2 tengah tido ada benda mcm duduk kat kaki...kadang2 rasa mcm ada benda kat bucu bilik (kes tiba2 terjaga)... pernah sekali tu... mimpi real gila....lawan dengan antu (tak ingat sapa menang, rasanya aku)... tapi bila terjaga tu, kat tangan pedih gila..mcm kene kuku tajam....Aku tak seram tapi aku GERAM... tulis kat sini x apa pasal antu ni x tau tenet ni kot... walala...

semalam, aku bangun nak tukar pampers anak2, dalam kul 3 pagi mcm tu...
masa bangun tu, dalam cermin nampak mcm ada something...then bila toleh lagi dah ilang... tak nampak muka ke apa la just nampak mcm byg itam...bulu tengkuk ada la naik sikit... meremang ek org kata...
dalam hati aku kata "MEMANG SAH ADA NI"... spontan aku kata, XMAU SAKIT JANGAN KACAU AKU ANAK BERANAK... ntah la dia faham tak... tp aku ada baca ayat kursi la lepas tu.. pastu azan....

tiba2 tengah baca tu, leh plak hubby bangun cuit aku, terkejut gila badak sumbu masa tu.... ingat kan BENDA tu plak... hubby ingat aku ngigau sampai baca ayat2 tengah2 pagi buta...

pelik kan... dalam bilik tu aku solat, sblm tido baca ayat suci semua...zikir2...
mcm mana BENDA tu leh masuk???


Jom Join Segmen : Deco Deco Beng Beng Boong !


Halo2.... ni nak join juga ni "Segmen : Deco Deco Beng Beng Boong ! " hehehe... pada yang mendarat ke blog aku ni...tq diucapkan...sila la komen mana yang patut...no heart feeling wokeh....komen tau bukan kutuk...kita tambah2 kawan jangan tambah lawan yerk... bak kata EN BA, Blogger kene bersatu...

ok lah... sapa nak join, leh la klik sini : " klik la.... " ok...

Salam kenal2 dialam maya... peace no war!!

29 March 2011

Amik yang +ve buang yang -ve...

kadang2 bila baca komen yang mcm terkena batang idung sendiri ni, rasa mcm downnnnnnnnnnn je rasa, ye lah macam kene hantam balik je....tapi its okey... amik yang +ve side jer...kalau amik -ve side mesti dah malas nak blogging....

tapi apa nak buat...kadang2 betul juga kan apa yang orang komen ... kita tak nampak apa yang kurang dalam blog kita ni...berbanding dengan org lain yang jenguk walaupun jenguk kejap2 jer...well, nak amik sebagai komen membina...tapi sikit2 ada rasa down la jugak kan... sabor makcik sabor!!!! nak sokong blogger mesti bersatu ni kene terima mcm2 komen.... kene terima pandangan blogger yang otai2...mahupun blogger yang belum otai....

ASALNYA aku blog ni, nak jadikan diari...TAPI kalau hal2 diri aku dan keluarga aku sapa yang nak baca sangat kan...lagi pulak aku bukan ct nurhaliza pun...datin pun bukan.... jauh sekali seorang puteri... hanya owang biasa...lagi2 cita pasal family...lagi2 gambar...mesti org bosan kan.... nak buat mcm mana...kadang2 ada idea tapi xada depan pc nak menulis... tgk la nanti kot2 dapat adiah lappy dari hubby...leh la selalu ber blog...nampaknya nak kene stop tulis banyak pasal hal2 keluarga aku~~~~  ye la...kene jadik lebih kreatif...
guna kata nama "aku" je la lepas ni... awal2 dulu dah guna kata ganti nama "aku" tapi ntah napa awal2 bulan ari tu terguna "saya".... keliru dalam blog sendiri ni......

ape2 je la...janji aku bahagia....

Awan Lindungi Pesawat Arwah Ustaz Fadhil Noor

       

hari ni mood Islamik sikit...sambil2 melayari Youtube tentang bencana-bencana alam sekarang ni, terjumpa pula video clip ini... tak ada kene mengena dengan mana2 parti politik , tapi hanya untuk menyebarkan kenikmatan perjalan terakhir arwah menuju ke alam barzakh.
ramai betul org mengiringi jenazah arwah...

alfatihah...

Santapan telinga sebelum tidur

merdu kan.... tiap2 malam inilah santapan telinga anak2 dan saya sebelum tidur......

Terima kasih sangat-sangat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Salam semua.....
apa khabar hari ni? semalam langsung tak jenguk blog....emergency leave... anak demam nak tumbuh gigi jer...sian dia...


hari ni jenguk kat Nuff jap...tengok2 kat bahagian pengungjung tu nampak ada pelawat dari Brunei dan Singapore... walaupun x kenal siapa kah gerangan, harap sudi2 lah jenguk lagi yer...terima kasih daun keladi.....kunjungan anda amat dihargai....pada pengungjung dari malaysia pun terima kasih banyak2 sebab sudi singgah ke sini... harap adalah kunjungan ulangan yer....

salam sayang;

26 March 2011

Hebat dah sangat ke?

wah wah wah..hebat sangat ke aku nak lawan ngan boss??

tapi dalam bab department aku rasanya aku agak hebat gak la berbanding boss yang baru masuk ni....dah 5 tahun aku buat operation ni...dia baru masuk nak pangkah2 plak...macam bagus...setakat ader pertalian darah yang jauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuhh sangat dengan bigboss dah tunjuk belang (belang meaw je)...

dah dah kene keje hari sabtu.....nak gaduh2 plak...benci betul.....

p/s:- kadang2 kene lah dengar kata org bawahan ni sebab kami ni buat operation korang dapat output jer....

da laa...nak balik...nak balik.....

D.E.A.L.O.V.A~~

Aku ingin menjadi mimpi indah

Dalam tidurmu
Aku ingin menjadi sesuatu
Yang mungkin bisa kau rindu

Karena langkah merapuh
Tanpa dirimu
Oh… Karena hati tlah letih
Aku ingin menjadi sesuatu
Yang slalu bisa kau sentuh
Aku ingin kau tahu bahwa aku
Selalu memujamu

Tanpamu sepinya waktu
Merantai hati
Oh… Bayangmu seakan-akan

Kau seperti nyanyian dalam hatiku yang
Memanggil rinduku padamu
Seperti udara yang kuhela kau selalu ada
Oh…

Hanya dirimu
Yang bisa membuatku tenang
Tanpa dirimu
Aku merasa hilang… dan sepi

Dan sepi…

Kau seperti nyanyian dalam hatiku yang
Memanggil rinduku padamu
Seperti udara yang kuhela kau selalu ada

Kau seperti nyanyian dalam hatiku yang
Memanggil rinduku padamu
Seperti udara yang kuhela kau selalu ada
Selalu ada…
Kau selalu ada…
Selalu ada…
Kau selalu ada…


Lagu ni memang saya suka sangat dari dulu sampai sekarang.... dulu masa 1st aniversary saya nyanyikan untuk hubby...kekekeke... tapi dia tak mau dengar sampai abis...pasal katanya lagu ni panjang sangat...

25 March 2011

Suprise yang xjadi


Al-kisahnya, anak saya hazeeq ni, orang nak buat suprise besday kat nenek dia, abis di kantoikannyer...

mcm ni, kitaorg anak2 n menantu (menantu saya sorang je) dari siang punya lah plan nak suprisekan mak mentua semperna besday dia...jadi tunggu punya tunggu pukul 12 mcm tu baru kitaorg siap2kan cake untuk dia tiup lah kan...

so kitaorg silap plak ajak hazeeq join nak buat suprise...so bila semua dah ready, adik ipar saya suruh hazeeq panggil tok chiknya.... tapi dah pesan "hazeeq, pg kat tokchik cakap ada lalat kat luar, suruh tokchik bawak spray"...gitu la pesan adik ipar saya.... saya pun tanya hazeeq untuk confirmkan... pasal risau dia salah cakap pasal dia happy sangat tgk lilin atas cake tu... so tanya dia "Hazeeq kene ckp macam mana kat Tokchik?" dia jawap, "Tokchik, mai alau lalat cattt, bawap spway" kakaka...pelat sikit...

so, kita org dengar jawapan dia tu confirm lah leh guna dia untuk panggil tokchiknya ke depan.... sekali dia dengar je kitaorg kata "OK" dia lari menjerit satu umah "tokkkkchikkkkkk mai sini cat...mai tiup kek epi beday".... hampeh nya budak... kitaorg punya tunggu belakang pintu nak bagi kejutan, dia dah kantoi siap2 dah.......

p/s: kalau tau memang x ajak dia join suprise....hahaha... dah la lepas tu dia nak tiup lilin...ulang 5 kali tiup plak tu....

Toloong Lah!!!

korang pernah tak nyaris-nyaris dengan motor?

Kadang2 angin juga dengan penunggang motosikal yang bawa motor macam x sayang nyawa..... kadang2 anak saya hazeeq lagi alert dengan kelajuan mereka menunggang moto ni...hingga kan nyaris nak bergesel dengan kereta... diaorg ni x sayang nyawa ker ???

dalam masa yang sama, x angin pada penunggang motosikal yang berhemah... bawa motorsikal pun bersabar dan x berlumba2 dengan kereta...

semalam alkisahnya, saya balik dari kerja, jalan sesak teruk...sedangkan selalunya x teruk macam tu....jadi pemandu teksi saya beritahu, "tentu ada kemalangan".. saya diamkan aje....x lama lepas tu dengar operator teksi inform tentang kesesakan tersebut... kemalangan kereta dengan motor.... dengar kata penunggang motor tu xnak mengalah dengan sebuah kereta yang kebetulan nak masuk simpang (simpang ni sebenarnya memang motor kene slow sebab memang lane untuk kereta masuk).....

penunggang tu meninggal dunia.... alfatihah (kalau dia muslim)....

Harap ada laluan khas untuk penunggang motosikal yang sistematik lepas ni, supaya mereka x berebut dengan laluan kereta.....

Napa Jadi Macam Tu?

Salam semua...

Post ke 2 untuk hari ni...

tengah2 blogwalking banyak post tentang cubaan bunuh diri yang jadi kat KB Mall...
Ada lah sempat wat search kat youtube....rupanya banyak gak kes bunuh diri yang lain2...ada yang terjun kat landasan keretapi...Ya Allah semang takut giler...apa lah yang berlaku dalam hidup diaorg kan sampai ambil keputusan nak bunuh diri...Mungkin mereka nak ilangkan rasa kecewa amat sangat yang ada dalam hidup mereka? tak ada tenpat nak luahkan rasa kecewa or masalah berat?? (diaorg ni patut tulis blog untuk lepaskan sebarang perasaan yang ada, marah, kecewa, masalah, penyelesaian)... macam terapi gak la...pakar terapi nya rakan2 blogger yang tentu akan bagi nasihat yang baik...... patut ramai cuba...

Sebelum nak bunuh diri, fikir dulu lepas bunuh diri nanti sure masuk neraka...ish tak takut ke?
kita yang hidup ni pun takut dan insaf bila fikir pasal kematian...dan selalu doa semoga panjang umur...jangan kerana masalah hidup nak bunuh diri...setiap masalah ada penyelesaian.... paling x masuk akan kalau bunuh diri sebab putus cinta?? ish... bagus sangat ke bekas kekasih tu??? layak ke bunuh diri untuk dia? sedangkan nyawa kita ni pinjaman dari yang Maha Esa

Kalau yang ada masalah2 tu, cuba luahkan - blog salah satu cara...x perlu nak publish identiti kalau korang rasa nak sorok dan x nak dikenali...cukup kalau coretan korang jer....

renungkan dan selamat beramal (mcm penah dengar ayat neh)

salam sayang dari alam maya;

Senyum Lebar Nih...

Salam semua...
well pagi2 ni, saya tersenyum lebar sampai kembang2 idung dan pipi ni...
kenapa? sebab Blogger Glamer yang baik ati Mr Ben Ashaari sudi jadik follower blog saya... kekeke..selama ni selalu jadi pembaca dalam diam jer... ari ni memberanikan diri untuk memberi komen dan ajak beliau join blog saya...
Tq juga pada follower baru tahun 2011, ni yang sudi join jadi follower saya... harap selalu bertukar2 pendapat dan saling kunjung mengunjungi... jadi mcm ziarah2 ke rumah kawan2 juga cuma ziarah lalu jalan maya kan...hehehe...

tq semua..... kehadiran anda amat berharga... :)

salam sayang di alam maya

24 March 2011

Very The Vahhhh~~








sedapnya kan.... acctually ni order from kawan sy untuk hantaran kawin member dia....
tema pink + putih... last minit order... 40pcs handmade dan 40 pcs farells choc... farells choc ni glamer rasanya.... rasanya sedap sangat....tapi kat kedai2 susah nak nampak....banyak kat KLIA Airport.....
huuu~~ balik ni nak kene ambil choc lagi...nak buat doorgift untuk majlis cukur jambul alesya...
Sapa nak order leh la inform saya...or calling2 k... huhu~~ phone no? nak kene request la...nanti saya email...x leh letak sini ooo~~~
p/s:- juga ada choc untuk pesakit diabetes - sugarfree choc...
Salam,

23 March 2011

Kisah Benar : Rumah Berhantu

Assalamualaikum,

Bismillahirahmanirrahim....

Baru lepas baca cerita hantu dari forum Mesra...
Kisah benar yang penulis ceritakan semula...

QUOTE:
9 tahun lepas aku dpt smbung bljar kt uitm shah alam. So,perkara
pertama yg kna fikir ialah aku nk duk mn sbb ak xdpt hostel. Oleh sbb
kerajinan & keperihatinan yg ada kt aku n kwn2,maka dpt le aku ngn
kwn2 aku umah sewa.....dekat2 area seksyen 2. Berhampiran ngan wet
world [kalo korang tau la].

Uma tu bunglow 2 tingkat ngan 4 bilik. 3 bilik kt atas n 1 bilik kt
bwh. Kitorg semua berlapan,kiranya 2 org utk 1 blk la. Aku ringkaskan
je la,kitorg msuk umah tu ngan perasaan berbelah bahagi. best, suke,
pelik, rimas, takut semua ada.

Pertama,tuan umah hanya amik rm50 je sbg deposit n sewa prtama hanya
byr bile msuk bln kedua kami duduk uma tu. Kiranya bln prtama ni free
la....[?]
Kedua,tuan umah x bg kitorg bwk brg bnyk2 sbb nnt pnat nk angkat blk
katanya...
Ketiga,pokok ara tepi umah tu bsr sgt smpai dahan dia bleh msuk kt
tingkap blk atas.

Mlm pertama duk uma tu kitorg xtido sbb sibuk punggah n kemas
brg+lyan dvd korea. Citer seramnya start ms hari kedua. xpayah nk
tunggu mlm,siang2 pon kitorg dah kna kacau. Azmi "dagu" org first
kena.

Ms tu br kol 10.30pg [anggaran aku la], si Azmi ni bgun nk memerut.
So dia g la toilet bwh tu tp dlm toilet ada org [sbb pintu tutup].
Toilet atas plak rosak, tuan umah kta nnt dia btulkan. Tunggu punye
tunggu, xkuar-kuar org dlm tandas ni. Jd Azmi ni memekik la soh cpt
sket kuar sbb dia xtahan. Akibat jeritan c azmi ni, abis satu umah
bgun gi tengok peehal. Yg peliknya, kitorg berlapan smua ada, abih tu
sape yg kt dlm tandas ni? Pintu toilet lak berkunci siap ada bunyi
org flush jamban lg.... Dlm reramai ni,Lan sorg je yg berani sket
[mgkin psl dia ni keturunan bugis kot], dia g rentap pintu toilet tu
smpai trbukak. Xde org tp dr kesan yg ad,pintu tu mmg dikunci dr dlm.
Last2 si azmi xjdk berak...mngkin psl takut kot.

Mlm tu kitorg kna lg teruk.

Ms aku nyenyak tdo mlm tu tetiba jek ad org tarik dua2 belah kaki auk
sampai jatuh dr katil. Kepala aku terhentak dulu kt lantai!! Ape
lg,hangin la aku sbb ingat bdk2 nk wt pedajal kt ak tp bl aku bangun
xde org plak. Yg ad cume c Lan yg ngah membuta kt katil atas. Ak x rs
Lan yg buat sbb confirm dia tdo mati. Bl ak kuar bilik, ak dgr bdk2
ngah ketawe. Rupenya diorg ngah layan dvd kt hall bwh. Ak pon msuk
blk balik sbb still bingung lg tp br ak terperasan ms ak ngah jengah
kebawah td ak perasan Lan ada!! Bukan ke td ak nmpk dia ngah membute
dlm bilik? Ahh suda...
Dgn perasaan berani2 takut ak tgok atas katil Lan ada bonjol bwh
selimut,kiranya mcm ad org la. Ak tarik kain selimut tu n guess what?
ad batu nisan yg da retak2 dn otomatiknya blk ak diselubungi bau
hapak+hanyir yg sgt2 kuat.

Ms ni korg jgn tnya ak la ape aku buat sbb kalo menda ni jdk kt korg
pon xkan korg nk stay lg dlm blk tu btol x? Ak rs kaki ak da x jejak
tanah da sbb lari laju sgt. Aku lari kuar dr bilik tu & g ke hall sbb
nk gtau member2 ak la kononnya tp yg mcm haram jadahnya member ak
sorg pon da xde kt hall. Nk tau diorg kt ner? semua da duduk kt luar
umah!! Rupanya diorg awal2 lg da kna kacau. Yg lakhanat nye, xde sorg
pon kejutkan ak....taik betol diorg ni.

Lepas diorg tenangkan aku, kitorg decide nk buat ape skang sbb skang
ni da pkul 3 pg. Nk mtk tlg tok imam,umah tok imam pon kitorg xtau.
Nk mtk tlg jiran, kiri kanan umah kitorg cina. Last2 salleh ajk lepak
restoran hakim jek smpai pg. Bunyinya mcm senang tp memasing semua
xpakai baju pastu pakai boxer ngan kain pelikat jek. Mau x mau
trpaksalah jgk kitorg msuk uma tu balik sbb nk amik suar, wallet n
kunci motor.
Oleh sbb bilik c Bob ngan Naim je yg kt bwh, maka kitorg decide le nk
pinjam baju n suar dia. Masing2 tkut nk naik tingkat atas. Wallet pn
ak tinggal. Masing2 pakat gn duit naim lu. Nasib baik kunci motor
kitorg sangkut kt dinding [tmp penyangkut]. Ms nk kuar dr rumah tu,
Wak plak perasan ad bdk pompuan kt pintu dapur ngah senyum sambil
babai tgn kt dia. Yg ak plak bole trperasan bdk tu jgk sbb ak tgk
muka wak da kejung+pucat lesi. Sekali bdk tu senyum rs mcm nk
trkincit dlm suar la... Kepala lutut ak menggigil sampai kt restoran
hakim!!!!

Lepas smp kt restoran hakim tu,memasing sibuk buka cerita trmasuk
ngan ak skali la. Memula Wak cerita la,mlm tu lebih kurang kol 12
lebih,dia sibuk download lagu tetiba ad bunyi mcm org baling batu kt
tingkap bilik dia. Bl dia jengah,dia nmpk ad sorang pompuan duk kt
atas pokok kayu ara sblh umah tu,pakai bju putih + kekuningan+
koyak2+ rambut panjang. Yg sadisnya,pompuan huduh tu boleh senyum kt
dia plak. Wak ni ape lg tutup tingkap bilik dia n terus nk kuar g
bilik ak la kononnya. Malangnye, lg sekor plak hantu duk kt dpn pintu
bilik dia tp kali ni antu budak. So dia amik keputusan terjun dr
tingkap bilik dia ke bawah. Akibatnya, kaki dia terkehel. Nasib baik
jek xpatah.

Azmi "dagu" plak cter la yg dia nmpk ad bdk pompuan babai tgn kt
dia[yg ni, ak pon kna gak ok]. Ak confirm yg bdk ni bkn manusia sbb
ak tgk kaki dia xde!! Sam plak cter dia nmpk hantu tu kt siling umah!
Bile buka mate jek, antu tu bebetol "eye to eye" ngan dia. Kiranya
memasing semua kena kacau la ni. Dan ak org yg last cerita.

Ak ckp la yg aku kna tarik dua2 kaki ms tido smp kepala ak terhentak
kt lantai. Pastu ak ckp le yg ak nmpk diorg ngah layan dvd kt hall tp
c Azmi tetiba nyampuk "bile ms plak kitorg tgk dvd ni?". Rerupanya
xde sorg pon yg tgk dvd pg tu!! Dah tu, sape yg ak nmpk? haru
betol.....kaki aku yg dr td menggigil makin brtambah kuat menggigil.

Ngah sibuk2 berborak,aku terbau sesuatu yg kurang enak. member2 ak yg
lain pon bau gak. Rupanya si Azmi ni td da terkencing dlm suar sbb
takut sgt. Nasib baik mlm tu xramai sgt org kt Restoran Hakim tu.
Malu betol. Ak plak bleh ternampak si Sam pakai selipar sebelah lain.
Dr sibuk2 cter seram terus jdk cter klakar plak.

Tengah sibuk2 ketawe, br kitorg perasan yg si Salleh ngan Naim xde
ngan kitorg. Yg ad cume kami berenam. Ak, Azmi dagu, Sam banjar,Wak,
Bob ngan Lan. Dlm ramai2 tu cuma Bob sorg jek yg bwk hp, so kitorg
try call Naim tp xde org angkat. try call Salleh plak, sama gak xde
org angkat. Pastu Lan amik hp Bob tu, dia bc apa ntah agaknye pastu
dia soh Bob call naim lg skali. Bob call n bukak loud speaker. Korang
tau ape jd? ad suare pompuan ngilai. Gila2 punye ngilai la sampai
meremang bulu roma aku. Kami berenam terus terdiam. Last2 kitorg
sepakat akan tunggu smpai pg esok br blk umah tu semula n cari Naim
ngan Salleh. Lepas dgr suare pompuan ngilai kt hp tu, xde sorang pon
antara kitorg brckp....smp subuh!!

Pukul 7.30pg br kitorg blah dr Hakim. Hati aku masih lg kuat
berdebar-debar. Yg lelain ak xtau la. Smp kt dpn umah, ak tgk pintu
umah ngan gate da trbukak seluas-luas nye. Ni kalo pencurik masuk ni,
memang dia kaye sbb laptop,wallet ngan hp kitorg semua tinggal camtu
aje. Bulu tengkuk aku masih lg meremang.Xde sape berani msk umah tu
dulu...Aku ingat, ada la 20-30 minit kitorg duk tercanggak kt dpn
umah sbb xde sape berani masuk. Ntah camne agaknye hp Bob berbunyi.
Hati aku da x sedap. Jgn la kate antu tu call kitorg soh msuk umah.
Lan yg angkat. Sebenarnya dlm reramai geng ak ni, Lan la yg paling
berani tp kekadang dia jd penakut jgk la. Pihak hospital call,
katanya Naim ad kt wad emergency hospital klang. Eksiden katanya.
Pihak hospital kata, ada miss call dr no.hp Bob ni, tu yg dia call
no.hp Bob ni...ooo00 br ak phm. Yg peliknya Naim eksiden?

Memasing da serba salah jadinya. Bingung pon iye jgk. Xtau samada nk
melawat Naim kt hospital klang or cari Salleh yg hilang. Akhirnya
kitorg call tuan rmh utk tgk ape yg patut. Ak ngan Sam plak g
hospital klang tgk keadaan naim cmne. Kalo mmg tenat sgt, ak inform
yg lelain soh dtg la. Yg lain ak soh cari salleh kt keliling umah,
takut2 dia kna sorok. Kami masing2 tawakal aje. Ms otw g hspital
klang ni, ak xtau la c sam pecut smpai berape tp hati ak masih lg
kuat ckp yg hal ni x abis lg.

Smp hospital,aku terus cr Naim. Sebak betol hati ak tgk Naim serius
parah. Kaki dia teruk. Doktor kata kena lenyek ngn keta or something
else la. Kes dia ni langgar lari. Naluri ak kuat ckp yg umor Naim ni
x panjang sbb darah bnyk gile kuar. Sam plak xsanggup tengok, air
mata dia da berjurai-jurai cam air terjun. Doktor pon ckp yg dia ni
da nyawa2 ikan,xdpt nk tlg bnyk. Ak duduk kt tepi Naim, dia bole
brckp lg tp sangkut2. Dia mntk maap sbb buatkan kitorg jdk susah.
Berulang-ulang kali dia mntk maap tp ak msh lg xdpt tangkap ape yg
dia ckp ni. Akhirnya dia meninggal gak...Ak gagahkan hati ak tepon
kengkawan lain gtau psl Naim da meninggal. Ak tgk Sam da trduduk kt
tepi balkoni ngan mata merah sbb nangis bnyk sgt. X lama pastu
parrents Naim dtg. Ak x sanggup nk tunggu lg n ajak sam balik shah
alam.

Smpai kt umah, aku tgk ramai gler org ngah cari salleh tp xjumpe.
Abis satu umah dia geledah. Lastly,ad org tua kt situ mntk tlg ngan
sorang ustaz. Ak tak ingt pe name ustaz tu tp lepas asar br kitorg
jumpe salleh duduk kt atas busut blkg umah. Yg herannya, da 5,6 kali
org cari tp xde plak jumpe dia kt situ. x kisah la janji jumpe balik
salleh ni. Kitorg pnye la suke jumpe c salleh ni blk. Memasing amik
keputusan pindah dr umah tu haritu jgk. Kebetulan plak kt sek7 [pintu
blkang uitm] ad satu umah utk disewa, kitorg pindah situ la. Brg2
naim kitorg angkut skali. Terus terang ak ckp, mmg ak hangin gile tgk
muke tuan umah sbb xgtau yg umah ni "keras".ptut la dia soh byr rm50
jek dl pastu xbg bwk brg bnyk2. Chisss......

Aku demam 3 hari.

Jenazah naim selamat dikebumikan kt Raub,Pahang.

Seminggu lepas tu,keadaan da ok sket cume salleh jek yg sakit2 bdn.
Akhirnya mulut aku trgerak nk tny salleh pe yg brlaku sbnrnye sbb
sblm naim meninggal tu dia ada ckp kt aku soh tnya salleh satu
rahsia. Rupenya ms hari 1st day kitorg msuk umah tu, Naim ngn salleh
da wt hal. Dia g cangkulnya busut kt blkg umah tu. C naim plak boleh
kuis2 ngan kaki dia. Mgkin psl tu la kaki dia eksiden kot [dlm hati
aku la]. Pastu salleh cter la,kn ada mlm yg kitorg satu uma kna kacau
tu dia ngn naim pon kna gak. Tp antu tu siap kejar diorg lg smp kt
jln. Diorg punya la cuak smp lari ke tengah jln. Ntah mn dtgnya keta
tetiba da hentam diorg. naim trcmpak kt tgh jln, yg dia plak kt tepi.
Dtg keta lain terus lenyek kaki naim. Pastu,salleh kata dia terus
xsedar pape smpailah kitorg jmpe dia atas busut tu. Yg peliknya,cmne
dia boleh duk kt atas busut sedangkan dia kata dia da lari kt tgh jln
bsr? Nape naim sorg yg kna teruk sgt tp salleh x?

Akhirnya aku dpt jawapan sbnr. X lama lpas salleh cter ngn aku, dia
jatuh sakit. Xtau la sakit pe tp 3 bln pastu dia meninggal. Famili
dia sndiri bingung sbb doktor pon xtau sakit c salleh. Tp ak yakin,
kes ni ada kaitan ngn busut yg diorg gi gali tu. Ak ngan geng2 ak yg
lain smpat ziarah arwah salleh. Paling xbole tahan Bob sbb dia
roomate ngan Naim. Mmg ak tau dia sedih sgt......Yg xbole ak lupe,
kitorg semua nangis masa angkat jenazah salleh. Rs sedih sgt ms tu..

Aku, Azmi dagu, Sam banjar,Wak, Bob ngan Lan, semua skali slmt
abiskan pgajian kt uitm ni. Buat naim ngn salleh, kitorg tetap akn
ingat ko smp bebila...al- fatihah

Ops..Umah bunglow kt seksyen 2 tu smp skang ad lg [agaknye]. Tiap
kali ak lalu kt area situ mst ak rs sedih sgt. Lg satu,ms hari last
kitorg kt umah tu, si Wak da trtinggal hp dia kt bilik atas. So pada
sesape yg berani, boleh la amik hp tu tp itupun kalo korang berani
la...nokia 3310

UNQUOTE:

Subhanallah.....

lagi gambar syok sendiri...apa nak jadi ni

Hariz sure meluat tengok mummy ske amik gambar syok sendiri ni... pastu suruh hariz posing sekali... heh heh heh


dengan hazeeq ni, si manja jual mahal.... dia siap kata x mau bukak mata, pasal mta mummy mcm mata hantu...erk...sampai hati.....


Gambar syok sendiri... solek lepas tgk demo yang saya paste semalam tu.... dia guba berus saya guna jari jer...
gincu - stage pink,
eyeshadow - siklygirl yang ada dark purle tu
eyeliner - maybelline black.
Blusher - silkygirl pink.
xguna foundation pun.... huhu~~ terus sapu bedak siklygirl jer...
pas ni nak try guna warna ijau pucuk pisang pula.... lom pernah try lagik...
Salam;

22 March 2011

DEMO SOLEKAN MATA



Untuk rujukan...
memang nak belajar solek2 ni...balik kang nak try...esok nak upload photo....
ada sesapa nk join? jom tempek gambar kat sini... hehe...

suka hati laa

Sekarang ni suka betul solek2 ni.... macam mana x sempat pun, mesti nak bersolek....

hubby pun tego... pasal selalu bersolek dalam kete (nak bersolek kat umah x boleh nanti hazeeq suruh solekkan dia sekali)...saya bersolek masa hubby tengah drive...kiranya masuk kete pucat lesi...turun kete agak berseri la....hasil leh tahan la...puas hati bila make up sendiri...sekarang ni nak beli brg makeup da x yah pg shopping compleks.....cuma pg kat office silky girl kat glenmarie ni....

harga??? ok la...x banyak beza dari kat kedai.... tapi org x ramai sangat so leh amik masa nak pilih makeup....paling ske beli Eyeliner....best warna dia terang.... dan x comot kalau berpeluh....nanges pun x ada itam2....

Baru2 ni ada nampak make up stage... lipstik jenis yang x berkilat... lawa giler...nanti la nak beli...tunggu gaji...pasal gincu dia 1 tu RM48... blusher dia pun cun n color cantik2...harga dalam RM58 huhu~~ kalao sapa2 ada pakai brand stage ni tolong le inform berapa harga korang beli kat luar...

p/s: make up untuk diri sendiri dan hubby.... heh heh heh.....

21 March 2011

Muka Cuak




Ni antara muka cuak alesya setiap kali bergambar dengan abg hazeeq...hehehe...dia memang takut sket ngan abg hazeeq ni... kadang2 baru baring sebelah dia dah sebek....haha...pasal abgnya yang sorang ni suka cubit pp dia... puk2 dahi dia... picit idung dia.... tapi kelakuan tu xada lah saya marah sebab tiap kali dia cubit or picit idung tu adalah dibawah pengawasan mummy atau daddy... gurau manja adik beradik kan...
dulu2 masa alesya baru lahir ada juga hazeeq buat mcm tu...lagi larang lagi rancak dia buat... last2 bila asyik kene marah dia leh kata "ajeq meluaat la kat adik eisya ni"...hahahaha... boleh plak macam tu.....so, untuk nak elak dia terus meluat kat adik nya, just biar dia nak cubit2 manja... apa salahnya kan...boleh lihat mcm mana dia nak take care adik-adik...
mcm dengan adik nya Hariz, sama lah juga....tp bila adik hariz dah besar, x boleh berenggang pulak... nak mandi pun nak kongsi bath tab...mcm mana tu...

salam;

Korang mesti tengok ni...



kejadian Super Moon - 19/03/2011 - tapi sampai semalam pun langit cerah sangat walaupun dah pukul 2 pagi....

subhanallah....kuasa Allah kan....

Latih anak-anak tidur

Assalamualaikum semua......

Macam mana korang latih anak2 tido? malam dan waktu siang?
Acctually saya selalu dapat soalan ni..."Anak dah 3 orang ni susah tak nak bagi tidur" atau "Anak u 3 orang tapi u datang office xnampak letih" ataupun, "anak2 u tido malam ok tak"...

bagi saya...alhamdulillah setakat ni disiplin anak-anak tido memang ok... bagus sangat sebab siang dan malam mereka tidur serentak 3 orang... tido dalam 3-4 jam waktu siang, malam pulak dari pukul 9mlm hingga ke 8pagi....malam memang tak pernah bangun atau nanges2...

Dari mereka baby time tido memang saya latih biar serentak...walaupun x mengantuk tapi bila sampai masa tido terus saya dodoikan...

contohnya malam, tepat pukul 9 malam semua ketiga2 anak saya dodoikan....dan biar mereka lena dengan sendiri...tapi, kalau hujung minggu selalunya tido lambat 30minit... waktu tido, saya dodoikan dengan zikir2 dan bacaan alfatihah dan ayat kursi...kene zikir mendayu2 sikit...hehehe...

Alhamdulillah memang sekejap je dia tido....malam2, memang mereka x jaga langsung,.. but make sure dalam pukul 4 buatkan mereka susu dan tukar lampin siap2...x perlu tunggu diaorg menangis... selalunya selang 4 jam diaorg akan lapar... walaupun x menangis, tapi sure diaorg lapar...pampers pun memang mcm tu... kene make sure diaorg tidur pampers x basah...baru lena kan...huuu~~

salam,

Birthday sapa??

Assalamualaikum semua...

bulan ni dah 29 dah umur saya....waaa... rasa mcm x caya da nak cecah 30...
perangai masih mcm budak2..sikit2 majuk2 buat perangai (kata hubby la)...belum matang lagi ni...

19/03 ari tu genap lah umur saya 29 tahun. Hadiah? huu~~ oleh kerana sekarang saya kuat bersolek, jadi hubby beri duit untuk beli barang make up... dia tak berani nak beli sebab takut saya x suka warna tersebut... yelaaa..sebenarnya dia malu nak belikan make up... huhu~~ lelaki beli make up mcm jarang nampak....

acctually, saya wish nak laptop...tapi hubby kata kene tunggu minggu depan... will seeee!!!! tak dapat memang majuk 44hari... ecehhh~~

erm...suami ada tanya sempena meningkat umur ni apa azam saya... kelu tul lidah nak menjawap... akhirnya x terjawap...cuma azam betul2 saya tahun ni nak kuruskan lagi badan...lepas bersalin dah turun "SIKIT" so now nak kuruskan lagi hingga ramping gitu...amin.... bukan apa...dah berapa tahun ek asyik bentuk badan bulat...rasaya nak jadi lagi meningkat umur lagi menawan gitu...hehehe...

p/s: nak naik berat badan senang sangat, nak kurus ibarat lari tak nampak penghujung jalan la...

salam,

18 March 2011

Bila Syok Sendiri Mcm Ni La Jadinye


sampai senget tudung mummy kne kacau ngan hazeeq... ni dia tetiba peluk dari belakang ni saja nak kacau daun mummy nak syok sendiri bergambar... x bagi can langsung... huhu~~~



Ni kalau hubby nampak sure dia perli 48 jam ni...paling x berminggu2 la kene perli...hehehe...ala, sekali sekala nak syok sendiri snap gambar diri sendiri kan... ape salahnyer... selama ni dok snap gambar anak2 n hubby jer.... sekali sekala ambil gambar sendiri plak...ni lepas balik keje ni.... camera ni memang ku usung kehulu kehilir... pg keje pun bawak.... mana tahu ada benda yang menarik untuk snap...tapi kadang2 terlepas gak nak snap.....
Sebenarnya snap gambar ni nak tengok hasil make-up tangan sendiri... last2 berlanjutan plak...sampai ke tahap syok sendiri next top model... hahaa~~~~

17 March 2011

Pokok ape nih?

Hobi sekarang ni suka snap gambar...sambil teman anak2 bermain di halaman rumah sempat lah ambil gambar pokok bunga yang ada... ada yang tahu nama pokoknya (rasanya korang pun tahu)... ada yang tak tahu namanya... ambil gambar anak2 tapi x berapa bagus hasilnya pasal diaorg tengah bermain... camera biasa jer x boleh nak snap aktiviti pergerakan dengan sharp...

Hasilnya.....

pokok ni tak tahu apa namanya... kemboja ker namanya?


yang bunga rasa baru nak kembang...

Ni tak tahu nama pokok nya...tapi kalau tgk dari dekat macam bentuk burung nuri/kakaktua... lawa x banyak daun...daun ada color pink & hijau...


ni bunga raya kacuk... lawa kan???

yang ni pun bunga raya kacuk...lawa sangat....3 layer tau... kaler orange...
bunga2 ni semua bukan lah saya yang menanamnyer.... ibu mentuaku yang tanam....naik elok jer....kalau saya yang tanam mungkin x berapa elok mcm ni..... hehehe...



15 March 2011

Rumah Baru

Adeh...2 hari ni bz giler...ada kapal disingapore nak survey...

sambil2 buat keje sambil tukar karpet umah ni...hehehehe....pening gak la nak tukar...last2 godek2 baru leh... tapi lom siap ni..nanti nak tambah lagi mana patut...

salam semua...

14 March 2011

2 kali dah kene ni

salam 1 malaysia,

dah breakfast ker korang semua... hope dah lah yer...
hari ni saya x breakfast... sebab dah 2 kali kene ngan org yang sama, tempat yg sama, masa yg sama cuma menu je lain...

tempat ni baru bukak kat area office saya ni...nampak memang gempak la banding ngan kedai mamak yg selalu saya kunjungi sebelum ni... masa 1st try dulu, pelayan tu bagi menu dan bila saya tanya ada koey teaw goreng dia angguk dan kata ada... so order la...

tunggu punya tunggu, hubby pun dah abis makan...baru pelayan tu datang dan selamber je kata "maaf puan, koey teaw tak ada pagi2....." angin nya saya!! terus saya kata, "tempat ni dah bukak dah lebih sebulan, tak kan korang tak tau pagi2 tak ada koey teaw, sepatutnya masa saya tanya tadi dah boleh kata tak ada"....... anginnya.....

last2 saya x breakfast langsung hari tu...hubby ada kata "lain kali jangan order goreng pagi2 mesti la x ada" tapi saya fikir, budak tu patut tahu kalau x ada goreng2 pagi2 kan...tempat tu dah buka sebulan...so BUKAN SALAH SAYA.

Kes ke 2 plak, pagi tadi...budak yang sama jugak.... since hubby dah pesan jangan ngamuk2 kali ke 2 pg sana so saya buat muka manis la time order... simple n normal order Kaya Butter Toast & telur separuh masak...dah suruh budak tu repeat order dan betul semua order yang dia repeat... so tunggu dalam 15 minit masih x sampai2 telur separuh masak...sampai hubby dah abis makan, saya pun dah malas nak tunggu...syak ada yang tak kene...

so terus pg kaunter nak cepat blah dari sana... masa tengok resit korang tau tak apa yg jadi?? rupanya budak pelayan tu tak order telur separuh masak yang saya order... hanginnyaaa!!!.... satu jer perkataan untuk dia, "NGOK" punya budak...

tak pasal2 saya tak breakfast dengan kenyangnya pagi ni....

12 March 2011

Kene pukul!!





selalu, kalau balik kerja, letih & tension... but bila lihat wajah dan senyuman anak2 rasa hilang semua m00d yang negative...sebab tu org kata, anak-anak penyeri hidup...walaupun anak2 buas bila umur 2-3 tahun...tu lumrah lah kan... xboleh marah-marah atau pkul2...mesti cakap dengan cara lembut..pendekatan psikologi...

tapi aku, ada juga pukul anak2...Hazeeq dengan hariz lah sebab mereka sedang diumur 2-3 tahun ni...pukul tu sebab nak ajar mereka jangan ulangi benda yang salah... kadang2 kene bertegas jugak kan... takut nanti bila besar xboleh nak diajar...kecik2 senang dilentur...

tapi kan, lepas pukul anak2 rasa bersalah sangat...kadang2 tengok dia menangis, airmata kita pun menangis...erm... tp harus juga dipukul untuk ajar dia jadi insan berguna...


p/s:- aku pukul bukan kuat...slow2 jer...bukan macam pukul lipas k...
Cik Mek molek kat bawah ni pulak lom kene rotan... perangai suci lagi ni...hehehe..lom buas2...
manje je lebey...




Jejak Jari

Terima Kasih, Datang Lagi Yea!!