Jom Kita Kawan!!

21 March 2011

Latih anak-anak tidur

Assalamualaikum semua......

Macam mana korang latih anak2 tido? malam dan waktu siang?
Acctually saya selalu dapat soalan ni..."Anak dah 3 orang ni susah tak nak bagi tidur" atau "Anak u 3 orang tapi u datang office xnampak letih" ataupun, "anak2 u tido malam ok tak"...

bagi saya...alhamdulillah setakat ni disiplin anak-anak tido memang ok... bagus sangat sebab siang dan malam mereka tidur serentak 3 orang... tido dalam 3-4 jam waktu siang, malam pulak dari pukul 9mlm hingga ke 8pagi....malam memang tak pernah bangun atau nanges2...

Dari mereka baby time tido memang saya latih biar serentak...walaupun x mengantuk tapi bila sampai masa tido terus saya dodoikan...

contohnya malam, tepat pukul 9 malam semua ketiga2 anak saya dodoikan....dan biar mereka lena dengan sendiri...tapi, kalau hujung minggu selalunya tido lambat 30minit... waktu tido, saya dodoikan dengan zikir2 dan bacaan alfatihah dan ayat kursi...kene zikir mendayu2 sikit...hehehe...

Alhamdulillah memang sekejap je dia tido....malam2, memang mereka x jaga langsung,.. but make sure dalam pukul 4 buatkan mereka susu dan tukar lampin siap2...x perlu tunggu diaorg menangis... selalunya selang 4 jam diaorg akan lapar... walaupun x menangis, tapi sure diaorg lapar...pampers pun memang mcm tu... kene make sure diaorg tidur pampers x basah...baru lena kan...huuu~~

salam,

1 comment:

Qalesha said...

anak2 angah lak, nk tidokan senang jugak.. tutup jer lampu2 semua bg malap gelap abis... yg abg senang gak nk lena, tp si adik, dtg time segar bugar lam gelap pun boleh nk main2 lg.. ehehehe

Jejak Jari

Terima Kasih, Datang Lagi Yea!!