Jom Kita Kawan!!

28 May 2011

BANGGA TAK APA, TAPI JANGAN TERLEBIH

Assalamualaikum...Salam Sabtu semua....
Today kerja...heran sabtu pun keje berlunggok...

Hari ni sorang kakak kat opis ni dapat report card anaknya... bukan main seronok anak dia dapat semua A... aku pun tumpang seronok lah...yer lah, xkan nak sedih pulak kan...

Tapi lama2 macam over plak...mula-mula ok, lepas tu macam terlebih dos plak...x salah kalau ibu gembira dengan keputusan anak tersayang tapi jangan lah melebih2 depan org... tambah pulak bila manager puji, tetiba buat2 tak puas hati dengan keputusan anaknya...kononnya walaupun A tapi markah tak 100...adoi..jadi si manager ni pun puji lah lagi...baru nak senyap....ayoyo....macam over plak....

hehehe...aku anak aku dah pandai mengira pun aku tak heboh2...org tanya jawap je...xder lah nak letak perkataan TAPI lepas tu kan.... anak dah pandai patut bersyukur..jangan terlebih mengharap..kang besar lain jadinya....opsss minta dijauhkan....

aku dulu masa study pernah teman kawan aku pergi HKL bahagian sakit jiwa...jumpa dengan abang nya yang ada gangguan jiwa lepas putus tunang... seram gak la dalam tu...kita masuk semua pesakit2 datang dekat...tapi kene kontrol...dalam wad sakit jiwa tu, ada beberapa pemuda yang baru masuk...rata2 pemuda universiti or lepasan sekolah...semua diaorg tu pandai2..menurut staff kat sana, pemuda2 tu akibat tertekan dengan desakan keluarga...dan ada yang x boleh nak terima kenyataan bila keputusan merosot.... wallahualam.....

aku sekarang kadang2 stress gak bila hazeeq xmau baca buku...tapi dalam diam dia dah tahu semua...contoh dari lagu ABC yang kita nyanyi...senyap2 dia dah hafal sampai Z dan boleh kenal huruf.... bagi aku dah ok dah...untuk umur dia....xkan dia 3 tahun aku nak paksa dia mengeja perkataan 4 suku kata kan....biar slow2 jer....

hikhikhik..ni masa aku do menaip ni pun, org tu lom abis berbangga....ah lantak lah....

25 May 2011

Jangan main2 budak2 sekarang

Fuhh...

ape he hal nya tajuk entry hari ni kan? hahaha.... saje je tu....tadi call umah..cakap dengan hazeeq...walaupun baru 3 tahun tapi mulut dah mcm 13 tahun...

budak2 sekarang, kecik2 dah pandai berfesyen...Hazeeq selalu sound aku kalau aku salah pakaikan baju kat dia... kata dia, kalau pakai seluar putih, mesti pakai dengan baju putih...kalau pakai seluar sukan warna biru gelap mesti pakai dengan baju belang-belang yang ada color sama dengan seluar sukan tu... kasut mesti kasut sukan warna putih...x boleh kasut croc...Ya Allah...memang cerewet betul la....

ada sekali tu, neneknya beli baju sedondon dengan adik dia, Hariz...pas pakai tu, daddy nya sound, "lain kali jangan pakai baju sedondon" semalam dia sound nenek dia pulak.... hahaha... sekali je cakap memang cepat dia ingat..padahal kalau kecik2 ni pakai sedondon aku suka...adik beradik maaa...hehehe...

abis, aku pakai kain batik teman daddynya pergi 7-11, pun dia sound....padahal aku duduk dalam kete jer..malam plak tu...siap suruh tukar....geram oooo....nasib baik la anak kan...ahahaha...kalau pakai baju koyak pun dia sound.... koyak sikit jer.... dah dia suruh buang...

budak2 sekarang ni kan.... macam2 ragam... daripada makan, pakai dan pembelajaran, semua x sama macam dulu.....

aku teringat masa hubby sakit masa jatuhbasikal tu...hubby mengadu x boleh nak buang air besar.. selamber je hazeeq cakap "mummy, nanti pi beli pisang emas kat daddy, bagi daddy makan nanti senang nak berak"... huhuhu~~~ tu ayat yang aku selalu cakap waktu dia susah nak buang air besar....

Apa Nak Buat Bila Jadi Mcm Ni

Salam petang semua.....

Dulu kan pernah buat entry pasal FB ni...hari ni sejarah berulang lagi...aku da buntuuuu...

kalau korang apa korang nak buat ye? pasal ex cinta monyet masa sekolah dulu nak add kat FB...dulu dia dok wat hal hantar private mesej semua so aku remove connection dengan dia...kira delete dia as friend la... sekali hari ni dia add lagi plak...

aku sebenarnya x ada hati pun kat dia ni...skolah dulu pun gitu2 jer...cinta monyet...tapi x bercinta tahap mana pun...adoi..pening...kang kalo aku add kang dia dok ungkit2 kisah kat skolah aku x mau la...kalau Hubby baca mesti dia merajuk 24jam x benti... ni aku reject dia dok hantar nak add lagi...siap hantar mesej lagi nak suruh request add balik...adoi...aku ok tapi aku takut dia terlebih feeling lagik... xkuasa aku...

pening nya.... wah... ni kadang2 buat aku nak tutup akaun FB ni... tak nak lah hubby pk bebukan....i love my hubby...keh keh keh...

aku on FB ni niat utama nk cari kawan-kawan lama...dan nak bagi abah kat kampung tengok gambar cucu2...emmm..

mencik..mencik...

KECUAIAN YANG TAK BOLEH DIMAAFKAN!!

ASSALAMUALAIKUM SEMUA...

WAH...LAMANYA X UPDATE SINI..SEMALAM BUSY LAGI...SEMPAT BLOGWALKING JER...ADOI....

PAGI NI ADA BERITA KAT YAHOO MALAYSIA TENTANG KES KANAK2 3 TAHUN YANG MENINGGAL DUNIA DALAM KERETA AYAHNYA...

BAGI AKU, KECUAIAN AYAHNYA MEMANG TAK BOLEH DIMAAFKAN... MACAM MANA DIA BOLEH TERLUPA ANAKNYA ADA KAT BELAKANG... YA ALLAH.... ITU ANAK SENDIRI LAH...BUKAN ANAK PATUNG...KESIAN KAN ARWAH, MATI SEBAB TERLALU PANAS DALAM KERETA BERKUNCI PULAK... SEDIH SANGAT...

KITA IBU BAPA NI SEPATUTNYA ALWAYS ALERT BILA ANAK2 BERADA DENGAN KITA... XKAN TAK ADA GERAK HATI LANGSUNG KAN..SEDANGKAN KALAU TERTINGGAL HANDSET DALAM KERETA PUN KITA TERINGAT...INIKAN ANAK SENDIRI...ERM...WALLHUALAM.... ALFATIHAH UNTUK ARWAH... TAKZIAH PADA KELUARGA BELIAU...KEPADA AYAHNYA, JADILAH SEORANG AYAH YANG BERTANGGUNGJAWAP...

BUKAN 1 KES KECUAIAN IBU BAPA NI...DULU KES AYAH X SEDAR ANAK KAT BELAKANG KERETA, KES TINGGAL ANAK DALAM KERETA MASA PERGI BANK... SEMUA TU KAN KECUAIAN...ANAK TU KAN PERMATA HATI...PENGARANG JANTUNG...PENGUBAT DUKA LARA...PENGHIBUR HATI DUKA.... HARTA PALING BEHARGA...JADI, HARGAILAH ANAK-ANAK KITA....

I LOVE MY KIDS SO MUCH....

18 May 2011

Aku x Merancang, Tuhan Menentukan....

Assalamualaikum semua...
semua dah makan ker? kalau dah makan alhamdulillah....aku hari ni makan begitu banyak...pagi mee goreng, lunch nasi + sotong +ayam+bayam, and baru lepas makan 2 biji mempelam epal cicah dengan garam...hehehe...dasyat tak perut aku??

Well, hari ni start rasa mual2...wah..pening kepala betul...mungkin sebab mengandung or sebab x cukup tido...hati pun resah ni...anak sulung aku, 4 hari tak buang air besar... then semalam aku masukkan ubat lembutkan najis tu, then akhir2 dia mcm keluar sedikit darah campur lendir....risau lah aku.... hari ni nak tengok lagi kalau masih keluar... takut pendarahan rektum... mintak2lah tidak..... kesian anak aku....semalam dia merajuk satu hari dengan aku...sebab aku paksa letak ubat tu... :( aku pun dah janji dengan dia, lepas ni aku bagi makan pisang tiap2 hari untuk mudahkan dia membuang air besar.... then lepas tu dah tak payah letak ubat...kesian anak aku...patutnya aku bagi makan pisang tu dari dulu lagi.....harap2 x ada apa2 masalah kesihatan...

lunch tadi rehat, dengar officemate borak pasal nak beri gift kat sorang member perempuan yang baru dapat anak sulung.... katanya nak beli gelang... wah terkilan gak aku, kenapa aku bersalin x dapat apa2 pun...yang ader company bagi angpau.... tak pa lah...mungkin mereka x suka kawan dgn aku...tapi apa yang aku buat yer? nak kata aku mengata diaorg bila salah sorang x ada langsung tak...bukan nak riak tapi aku memang jarang kutuk mereka...kalau kutuk pun sebab aku betul2 geram...tapi kalalu salah sorang xada then aku siap nak bukak mulut nak kutuk tu, jauh sekali lah..... selalu nya org sorang lagi yang start dulu....aku cuma sengeh n sengeh n tambah sikit3 jer...org perempuan kan.... aku x perfek sampai tak mengutuk org langsung....so, berbalik pada cerita tersebut...ye aku terkilan sikit...tapi dalam hati aku pk baik jangan pk sangat... mungkin diaorg xsuka aku kut...yer lah, aku ni balik on time...susah nak OT...then kalau ada aktiviti company aku memang x pg...pasal aku jenis x boleh nak tinggal anak2....so, tak apa lah....biarlah....lagipun, baru semalam aku belikan anak dara aku gelang....hehehehe....

aku lepas kawin dan ada anak memang tak ada kawan kat luar... semua dah masing2 contact kat email or facebook jer...aku memang mengaku lah, aku buat masa ni memang susah nak berjumpa2, reunion2 ni...sebab anak2 aku masih kecil...kalau bawak anak2 nanti takut tak terkawal dan mengganggu org....tapi x apa...sekurang2nya aku ada blog...tempat yang aku anggap mcm diari aku, kawan2 yang komen2 pun aku hargai sangat2....terima kasih tak terhingga....

pasal isu aku mengandung anak ke 4 ni, officemate aku x tahu lagi....aku nak resign nanti baru aku nak bagitahu...sekarang ni biar dulu...bukan apa...aku xnak nanti jadi bahan perli...org dok perli kita kilang buat anak...mana boleh tahan kan...hehehe..aku x merancang tuhan yang menentukan....lagipun suami aku mcm happy jer, buat apa aku nak pening2 kan..kalau org tanya aku mampu ker nak jaga, jawapan aku YES, mampu..tiap2 anak ada rezeki...walaupun tak mewah tapi kami masih boleh berdiri dikaki sendiri...rezeki kan Allah dah tentukan...cuma kita yang kene rajin usaha...so untuk mengelakkan menjadi bahan kutukan, aku ambil langkah untuk berdiam diri...yang pastu aku akan resign dari sini....itu memang dah confirm...

16 May 2011

Keperluan ke Kehendak???

hehehe...aktif betul aku petang ni... ada jer jari ni nak menaip...tadi menyembang dengan kawan2 ni,,,maklum la esok cuti, ramai yang online kat fb...menyembang la keje...xada sesi ayam ketupat....isu semasa jer....borak2 pasal kitaorg ada bb girl ni...dia kata untung jadi bb girl ni...sebab ape ye? sebab bb girl kecik2 dah ada barang kemas...hehehe...haruslah ada kan org perempuan....

ditanya aku Alesya da dapat barang kemas raya? aku tersengeh je, hakikatnya aku belum beli lagi lah barang kemas untuk dia...x terpk lagi nak beli since dia masih bb... korang rasa mcm mana? ok ke kalau beli sekarang? pasal aku rasa dia kecil lagi la....nak beli ke tak kan....hehehe...untuk mommy pun jarang beli...

tapi aku dah mcm terhasut da ni....rasa mcm nak pg beli hujung minggu ni jer...untuk bb mesti cute2 kan design? ayoyo...kuat terpengaruh aku ni...tapi aku dulu pernah terkena gak bila balik kg time raya...tu dia...ramai tul geng mami jarum...pakai barang kemas sampai blink2 bijik mata aku....pastu siap tanya aku, x beli ke barang kemas? org perempuan kene pakai barang kemas, baru berseri katanya....

fuhhh...emas sekarang harge tengah melambung.....

mengidam la pulak

wah....sejak tahu diri sendiri mengandung ni, selera menjadi2 jer... padahal sebelum tahu pregnen tu, siap boleh diet lagi... sekarang ni kalau lambat makan jer, tekak ni siap bunyi2 keroncong tu.... perut pun rasa lapar giler hingga terpaksa makan tengah2 org tido...adoi... haruslah aku sampai ke 100kg lagi pregnen kali ni...

ari tu masa balik kampung suami tanya ada ngidam apa2 tak dari kg aku jawap x der....tapi kali ni tetibe plak nak makan nasi kenduri + gulai daging tu..... mana nak dapat??? aku dah lama gile x pergi kenduri kendara...adoi...gulai kawah kat kedai x sama rasa...nasi nya pun jauh beza....nasi kenduri kat kampung kan ada bau2 kayu api tu... kawan aku ada yang nak kawin tapi dia buat katering plak....ayoyoyo~~

Gambar ni amik dari google.
mengada2 kan....

pengalaman orang mengandung ni macam2 ada kan... ada yang sebelum dapat tahu mengandung tu rilek je..lepas confirm by doctor je terus loya2...muntah2...demam2...mengidam2...moody2...bau minyak wangi pun x leh...macam2 lah...

aku so far dok mengidam jer...nak membesarkan badan ni yang dah sedia besar mcm giant...ahaha...bile la nak slim ni...xpe2 lepas pantang (dah 3 tahun azam mcm ni)...

Melembutkan Hati Anak-Anak

Assalamualaikum semua...

apa khabar semua hari ni? esok cuti kan..... harini terpaksa bekerja...hehehe
hari ni berborak dengan officemate berkenaan perangai anak2... bukan merungut, hanya meminta pendapat tentang anak2 lelaki yang agak degil.. susah nak mendengar kata sedikit...kita parents ni mana nak sampai hati nak pukul2 kan...setakat jentik2 manja tu sangguplah... tapi budak2 sekarang dah cerdik...ada je cara dia nak melawan, dengan perbuatan bukan dengan kata2...kalau hilang sabar kan bahaya...

guess what, kebetulan dia pun ada masalah yang agak sama...cuma anak dia lebih senior dari anak teruna aku..jadi apa yang aku dapat, aku nak share dengan korang semua yang ada membaca kat blog ni...bukan untuk ibu bapa sahaja...juga untuk yang ada adik2 yang susah nak dengar cakap...

petua yang paling mujarab yang perlu diamalkan selalu... tapi syaratnya yang membacanya mestilah ibunda anak tersebut, baca dan usapkan ke ubun2 anak2 dan segelas air untuk anak minum esok paginya.

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ


طه (١) مَآ أَنزَلۡنَا عَلَيۡكَ ٱلۡقُرۡءَانَ لِتَشۡقَىٰٓ (٢) إِلَّا تَذۡڪِرَةً۬ لِّمَن يَخۡشَىٰ (٣) تَنزِيلاً۬ مِّمَّنۡ خَلَقَ ٱلۡأَرۡضَ وَٱلسَّمَـٰوَٲتِ ٱلۡعُلَى (٤) ٱلرَّحۡمَـٰنُ عَلَى ٱلۡعَرۡشِ ٱسۡتَوَىٰ (٥) لَهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ وَمَا بَيۡنَہُمَا وَمَا تَحۡتَ ٱلثَّرَىٰ (٦) وَإِن تَجۡهَرۡ بِٱلۡقَوۡلِ فَإِنَّهُ ۥ يَعۡلَمُ ٱلسِّرَّ وَأَخۡفَى (٧) ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ‌ۖ لَهُ ٱلۡأَسۡمَآءُ ٱلۡحُسۡنَىٰ (٨)
 
Surah Ta-Ha, ayat 1 hingga 7
 
ayat kat atas ni aku ambil dari QURAN EXPLORER website. klik sini kalau korang nak dengar ayat2 suci Al Quran yang lain: http://quranexplorer.com/Quran 
 

14 May 2011

Bila aku berangan nk jadi jurucamera...

sambungan dari kisah aku cuti ari tu.... best sambil2 layan anak2 aku snap gambar sekejap...




Susahnyaaaa nak amik gambar hazeeq sekarang....asal kita fokus kat muka dia terus dia buat memek muka....adeh.... geram dan kelakar...masa shoot gambar ni, aku dok tergelak....






Amik gambar haziz memang senang pasal dia suka bergambar...suka bila mata dia kene flash tu... tu yang dia buat bulat mata tu...kira berpinar mata lah tu lepas kene flash...kepala dia lebam tu angkara diri sendiri suka lari2 n hantuk kepala kat gril...geram betul...kene marah baru nk stop.....




mek ni memang suka org amik gambar dia...buat masa ni la.... tapi jenuh nak kene panggil nama gak laa... dia dok nganga gelak sampai nampak gusi tu, pasal nampak lampu flash dok kelip2...

11 May 2011

FB - Aku Pun Terkena

Selalu baca kisah bahaya FB ni kat blog2 org lain or dengar perbualan member office.... Tapi kali ni aku pula yang kene...

Yer lah FB ni kan senang je nak cari balik kawan lama... bagi yang dah kawin, amat tidak sesuai bila exbf add balik di FB..kalau add n act mcm biasa ok lah...tapi kalau siap private mesej tu yang bahaya..silap2 haribulan boleh gaduh laki bini....

aku baru2 ni terkena juga... aku silap pi approve je..sebab aku rasa ok just fren..tapi org ni tak plak..siap email kat inbox... wah bahaya2....aku memang x suka...aku x balas lagi dia hantar email...aku rasa suami aku tahu pasal tu tapi dia diamkan diri n moody memanjang...aku dah faham, so aku rasa better aku remove friend connection dengan lelaki tu...alahai, bukan bercinta sangat pun dulu.... time sekolah... kira bukan 1st love aku la dia ni.... suami aku baru betul2 1st love aku...hehehe

bahaya kan kalau pasangan kita salah anggap... aku x nak hubungan aku dengan suami bermasalah atas sebab yang x munasabah mcm ni...so now aku hati2 nak add kawan di FB... pasal suami aku sensitip pasal male friend ni...kalau kawan perempuan, dia bagi 1000% green light...eceh...biasa lah kan benda2 online ni, mcm2...

p/s: aku pun 2 x 5 kalau exgf suami add aku yang tolong removekan...ahahaha..jahat tak? suke ati la..... :D

Kehilangan yang memeritkan....

korang ada baca kosmo ari ni? kisah kat muka hadapan sedih la....kisah anak berusia 7 tahun dan adiknya menyaksikan sendiri ayah mereka meninggal dunia....kemalangan... sayu sangat sebab anak yang berusia 7 tahun tu siap peluk betis seorang penduduk kampung sambil merayu selamatkan ayahnya.... Ya Allah, besar kan dugaan anak2 tu... mesti kenangan yang paling pedih dan sedih yang mereka lalui...semoga mereka tabah...dan semoga roh ayah mereka dicucuri rahmat.... aku baca berita tu pun dah bergenang air mata...sebab mcm boleh bayangkan semua tu....sedikit sebanyak...walaupun aku belum pernah alami perkara sebegitu....

awal bulan ni banyak betul berita kehilangan insan tersayang yang aku baca...kebetulan officemate beli kosmo jadi sempat lah aku membaca... pada hari ibu tu, ada kisah dimana seorang ibu kehilangan 3 anak serentak masa berkelah di kawasan air terjun x silap aku.... Ya Allah...semoga si ibu tabah.... dugaan Allah... dalam terbaca kisah2 mcm ni aku selalu berdoa semoga umur orang2 yang aku sayangi dipanjangkan dan di kurniakan kesihatan... pada ibu2 dan ayah2 yang kehilangan anak2 tersayang, semoga kalian terus tabah dan pasrah....

kat office aku pun ada berita mengejut.... site staff yang menjalani pembedahan jantung kekarang dalam keadaan kritikal.... hanya 28% peluang yang ada... Semoga Allah panjangkan umurnya...amin...

Dugaan Allah berikan pelbagai cara...aku tiap hari berdoa semoga aku tak menerima dugaan kehilangan org tersayang...aku tak kuat... untuk menerima berita kehilangan insan2 terpenting dalam hidup aku... amin...

Anak Dara Hot






Assalamualaikum semua...hehehe...wah tajuk entry ni mcm hot sangat jer.... tapi saja nak letak tajuk tu...kuikuikui....anak dara ku yang hot ni dah masuk 5 bulan dah arini.... huuuu~~~ dah angkat badan macam nak merangkak.... perangai pun memang sentiasa hot jer....letak sikit menangis...maybe sebab dia nak dapat adik ker??? huuhu~~

oleh kerana dia the only 1 my bb girl...maka penuh la camera aku ni dengan gambar dia... n penuh tu sebab gambar dia senang nak snap coz dia x gerak sana sini mcm abang2 nya..... esok2 dah pandai lari2 ingat mesti susah nak ambik gambar dia.....

gambar abang2 nya pun ada...nanti baru nak upload lah..... kalau korang sudi tengok tq yer.....aku upload ni sebab ayahnda kat kampung nak tengok gambar cucu2 nya...jadi xperlu mms dah...dia boleh tengok online....hehehe....canggih teknologi sekarang.....atuk pun dah boleh bukak blog.... hehe...

aku ni, setakat ni family2 semua x tahu lagi aku pregnen..kecuali kakak n adik2 aku....nanti lah baru inform...takut kang diaorg terkejut plak...jadi buat masa ni simpan dulu berita gembira ni...kongsi kat blog aje lah dulu.....

10 May 2011

kenangan masa kecik...

semua orang ada kenangan kan? kenangan masa kecik yang tak boleh dilupakan mesti kenangan yang paling best or paling perit....

sejak cuaca kebelakangan ni asyik panas jer...aku teringat pulak kenangan masa aku sekolah dulu... dulu2 hidup susah...x ada duit nak naik bas... aku adik beradik kayuh basikal...jauh  tu kira-kira 6km jugak lah dari rumah...panas dulu2 pun boleh tahan gak...perit gak nak nak mengayuh basikal... tambah plak aku bawak adik aku... letih dan kesian kat diaorg... tapi kami seronok... selalu balik sekali... ada je aktiviti....

kadang2 kami bernasib baik.... pergi sekolah bawak duit belanja 40sen jer..abis mcm tu je makan tengahari kat kantin...waktu balik tu ya ampunnnnn memang panas, dahaga tekak...siap singgah rumah sorang makcik ni minta air sejuk...mcm tetamu tetap...makcik tu pun sampai sekarang ingat aku ngan adik2 lagi....hehehe...

kalau korang pernah bersama adik2 time terik2 tu mesti kesian kan tengok muka diaorg letih, bibir kering jer dahaga..nasib aku dulu kan, selalu jumpa duit free tepi jalan... tambah2 kalau kitaorg betul2 tengah lapar nak balik sekolah....jumpa x lah banyak...RM5, kadang2 RM10... RM 5 dulu kan kaler hijau sama mcm plastik kuaci 20sen tu.... aku jenis kalau tolak basikal naik bukit memang tengok kebawah...x tengok kedepan...pasal nanti rasa lambat nak sampai kat tempat teduh... hhehehe.. so bila jumpa duit, kitaorg joli sakan... beli air sirap ker...aiskrim 10sen tu...fuhh aiskrim perisa durian time tu...sedap tol makcik tu buat....
kira masa kecik dulu selalu jumpa duit...masa tu kitaorg kecik kan...ambik je la duit tu....nak pulangkan kat sapa kan... Mungkin hak kami kot pasal kami jer yang selalu balik berpanas mcm tu.... bulan biasa mahupun bulan puasa...jalan 6km tu memang dah macam tempat kami main2 dah..... kenangan aku dengan adik2....

aku cerita ni bukan apa...sebab aku selalu tergelak bila teringat kami jalan tengah panas2 tu...heret basikal...kadang2 letih punya pasal siap marah adik2....tapi marah kejap jer...tanpa diaorg mana best hari aku nak kayuh basikal...balik sekolah... kawan2 masing2 parents amik...naik basikal pun semua umah dekat2...kami ni je lah rumah paling jauh....ibarat sekolah di selatan umah kami nun kat utara...jauh ooooo.....

adik aku mesti baca entry ni....dia pengunjung tetap blog aku....kalau dia ingat kenangan ni, mesti dia senyum.... yang selalu jumpa duit tu aku....diaorg belum pernah jumpa lagi...hehehe....RM5 kongsi 3 kira banyak la tu....kan kat kg dulu2 makanan x mahal...laksa 1 mangkuk baru 30sen.....

06 May 2011

Jawap je lah...

fuhh busy betul hari ni.... x banyak boleh menulis....esok ada meeting kat site office..malasnya nak pergi....

semalam berborak dengan hazeeq anak sulung aku...then dia tanya,

Hazeeq: dalam perut mummy ada adik lagi kaaa? 
aku: la adaaa... 
Hazeeq: adik macam aleesya ke macam adik ayuih (nama timangan untuk hariz)....
Aku: tak tau lagi kene tanya doktor dulu....
Hazeeq: kenapa tanya doc
Aku: sebab mummy tak tahu, tak nampak...doktor kene check baru tahu
Hazeeq: hazeeq ada mainan doktor2 sat hazeeq check...mummy duduk diam2 tau (sambil tuding jari)
Aku: Ok2 (layan je la)...

So dia pun check...amik segala barang doktor2 dia... sekali dia letak teleskop (betul ke? aku eja ni? yang doktor letak nak check dada tu)... masa dia check tu aku buat2 batuk teruk2... pastu dia mcm dah cuak... terus dia lari.....hahahaha

aku kejar dia dia xmau datang pasal dia takut, katanya "ajeq lari takut mummy batuk muntah atas ajeq" ... adoiiiii... mcm tu plak budak umur 3 tahun fikir.... dia dah tengok aku muntah2 time pregnen adik2 dia dulu agaknya....

pujuk2 dia, baru dia nak datang balik.... then continue main ABC puzzle dengan dia... kira aku sebut dia cepat2 cari huruf tu.... alhamdulillah dia dah tahu susunan ABC sampai habis.... masa main dengan hazeeq ni, hariz dengan alesya   
tengah tido....tu sempat nak melayan dia....hehehe...kalau tak berrebut la memasing nak perhatian.....

Bercuti Tanpa Anak-Anak??

Assalamualaikum semua...

dah lunch ker? aku lunch nasi goreng tomyam hari ni... sedap nyaaaa....
ok2 berbalik pada tajuk post ni, korang pernah tak pergi bercuti tanpa anak? hahaha... soalan cepu emas...

tak der...tadi ada sedikit perdebatan kecil antara aku dengan kawan opis ni...pasal bercuti tanpa bawa anak...siap ambil pakej bulan madu lagi..kalau korang boleh ker? aku terus terang cakap...bukan lah bermaksud nak menduakan suami kalau kita still nak bawa anak2 ikut bercuti kan... tapi sampai hati ke nak tinggal anak2? walaupun yang jaga tu family sendiri - mak ke or mak mentua...

kalau aku, memang x sanggup...walaupun dalam kereta sedikit haru dengan anak2 yang 3 org dan masih kecil, tapi aku tetap  nak bawa diaorg...kemana aku pergi pun nak bawak la....alkisahnya aku berdebat tu dengan org yang belum ada anak...yang dah kawin tapi belum nikah... yang selama ni takut nak ada anak.... tentu la dia x ada perasaan keibuan kan? kan?

jadi walaupun dia ada point "kesian kat suami" bagi aku point tu x masuk di akal.... suami dah bergelar bapa kan...tentu dia pun anak bawa anak2.... kalau nak berdua2an dengan isteri pun x ada masalah kan...tunggu anak2 dah tido...haha...kene lah toleransi....

anak2 penyeri rumahtangga...kalau bawa anak2 bercuti boleh tengok kerenah mereka... kesian kan, kita berseronok anak2 terperuk je kat rumah....


                                                         

05 May 2011

Berita yang buat aku terkedu...

Assalamualaikum semua...

Berita yang aku terima ini, membuatkan aku terkedu, terduduk, terdiam untuk beberapa jam.....Seharusnya aku perlu gembira dengan berita ini.... tak boleh ada sikitpun sedih, risau atau kurang senang.....

maka, dengan penuh kesyukuran, aku menerima berita ini, dengan hati yang penuh ikhlas dan reda...Terima kasih ya Allah...alaa korang tentu tertanya-tanya berita apa kan?? x boleh lah nak buat mukadimah panjang2 kan...nanti bosan plak....

Kalau korang tengok 3 gambar kat header dan footer blog aku ni, korang mesti dah tahu kan anak aku ada 3 orang... Hazeeq 3 tahun, Hariz 2 tahun dan Alesya 5 bulan..... well oleh kerana kelambatan aku ambil langkah2 pencegah kehamilan...maka aku sekarang telah mengandung anak ke empat.... berusia 1 bulan lebih... haaaaa???? percaya tak.... adoi... mula2 aku agak stress dengan berita ni, tapi sekejap je stress... lepas tu aku bersyukur... dah rezeki aku nak dapat anak lagi..... maka aku terima kehadiran permata ke 4 ini dengan hati terbuka...alhamdulillah.....

hehehe...kalau aku cerita kat family aku ni, mesti terkejut yang amat diaorg.... oh ya, aku dah ambil keputusan nak berenti kerja....lepas raya ni...mungkin akan jadi surirumahtangga.... n nak start business online... jual baju muslimah untuk plus size dan nak ambil kelas jahitan...... sekurangnya aku boleh bantu suami cari side income lepas dah berenti kerja... agak teruja nak berenti sebab boleh tengok anak 24jam...selalu balik kerja ada beberapa jam je dengan mereka sebelum sampai time mereka tidur......

blog? masih lagi diteruskan...susah nak berenti kot sebab dah seronok dapat kawan-kawan baru..... alhamdulillah...

Relaxing Music ( Instrumental Piano )



pagi ni....nak layan music jap........ tengah stress kat opis neh.....
jom sama-sama layan...jangan tido sudah yer...hehehehe

04 May 2011

Bila Suami Jadi Tukang Masak

Pernah tak suami anda memasak untuk anda... tatkala anda kurang sihat... antara pengalaman yang tak dapat dilupakan lah kan... hehehe...best sekali sekala suami sediakan makanan.... x boleh selalu la...kang dah terbalik plak....Aku baru baik demam.... teringat jer kisah masa berdua dengan suami...masa belum dapat anak....

korang pernah makan nasi ayam kuah hot dog? hehehe...aku pernah...fes time makan...bukan beli kat restoran.... hasil tangan suami aku sendiri...masa aku demam...aku minta dia masak nasi ayam...kerana dia pernah kata senang...masa kami belum dapat anak dulu, selalu dia tolong aku kat dapo...tolong kacau...ahahaha... jadi time aku demam dulu2...dia offer nak masak nasi ayam...aku kata ok jer.. bau memang wangi jer....walaupun tunggu 2 jam baru siap....kekeke...

so, bila dah siap, nasi ok dah kuning cantik dan x mentah.... ayam pun ok dah goreng rangup x hangus..... bila rasa kuah sup tu...ada rasa pelik sikit...... suami aku letak hotdog... haaa dia kata nak kelainan sikit.... tu dia letak hotdog ayam.... tapi x tipu lah...memang sedap..... lain dari yang aku buat..... sambil hirup kuah boleh makan hotdog... agak teliti gak...suami aku siap hiris hotdog tu... fuhhh memang marvelesss....

x dinafikan banyak chef terkenal terdiri dari kalangan orang lelaki.... sebab apa? aku ambil contoh, sebab mereka banyak kreativiti... sebab tu masakan dari diaorg sentiasa menarik dari hari ke hari..... contohnya Chef Mat Gebu..aku walaupun selalu masuk sana...jadik silent reader... hasil air tangan dia memang best.....

suami aku pulak, sekarang, rajin goreng hotdog..asal malam je kitaorg berkelah hotdog..dia suka cara dia masak katanya....aku ok aje..jadi tukang komen je...masin ke, tawar ke.... huhu~~

sekarang ni dah ada anak2....kalau nak masak tu...dah macam kenduri kendara dah kat dapur...ader je yang nak menolong KACAU.... tapi best...meriah jer...sorang tolong amik pinggan, sorang berdiri atas kerusi semata2 nak tengok lauk atas dapur.....

Coretan, Cik Puan Zura

03 May 2011

Sambal Tokok

korang pernah makan tak sambal tokok?? ntah nama nya rasa nya memang sambal tokok... ke sambal totok....weh aku kurang arif..pasal bahasa jawa...

sedap sambal ni....aku makan kat sungai petani ari tu.. korang pernah buat cucur ikan biliis kan? ikan bilis tu tumbuk2 sikit sebelum masuk dalam tepung...then masuk sikit bawang besar....

kuahnya kalau kat umah aku, aku cicah dengan sos jer....tapi kali ni aku makan kat umah seorng makcik.... cicah dengan sambal tokok....sedapnya...aku bertambah 2 kali...org dok sembang aku dok melantak cucur ikan bilis dan sambal tokok tu... sambal nyer senang jer...ikan bilis + bawang besar + belacan + cili api + gula + garam... goreng bagi ikan bilis tu garing sikit...then makan dengan cucur ikan bilis...silap2 haribulan makan dengan roti pun sedap....

aku nak try... tapi belum sempat...kekeke..malas satu hal...nanti banyak pembabtu nak join kat dapur.,.... dari sambal tokok jadi sambal tuttut plak....

sapa yang pernah buat, krang rasa betul ke resepi yang aku tulis tu? oleh kerana aku tengah obses dengan sambal ni, aku google gambar... betul la tu mcm dalam gambar...cuma yg aku makan tu ikan bilis dia agak hancur....

BEN ASHAARI !!! Aku nakkkkk !!


BISMILLAHIRAHMANIRRAHIM!!

segmen terbaru Ben Ashaari..
kenapa Ben Ashaari patut pilih blog ini

sebab blog penulis blog ni baru nak memperkenalkan diri kepada blogger-blogger yang ada.. walaupun banyak kisah keluarga dan anak2 sendiri. tapi penulis blog juga nak blog ini dikenali ramai dan ada yang membaca tulisan2 yang dah dikarang....selain tu, nak dapat ramai kawan-kawan blogger...

Terima kasih

**Klik pada gambar untuk tahu lebih lanjut!!!

Nasi lemak 50sen - mana nak dapat

Assalamualaikum semua....

apa khabar korang? puas tak cuti panjang? last2 minit suami ajak balik ke kampungnya di Sungai Petani Kedah... hajat dihati nak singgah di kampung abah di Gerik, Perak...tapi x kesampaian kerana kurang budget...tapi akan kesana pada cuti umum 17 haribulan ni......

balik kampung suami ni, aku suka sangat waktu pagi2....nasi lemak kat sana...sedap sangat... harga RM0.50sen.... korang tentu pernah makan kan...kebanyakan kat kampung2 mesti ada jual... cuma kat sungai petani ni, nasi lemak makcik ni memang sedap...aku kalau beli sah2 dalam 12 bungkus....baru rm6 aje... satu je aku respek dengan makcik ni...walaupun nasi lemak dia kecil, tapi ikan bilis banyak...sambal pun sedap... siap ada timun ngan telur.... kat sini memang tak dapat lah nak cari nasi lemak 50sen yang sedap mcm kat sana.... roti canai dia pun... sedap...gebuuuuu...aku ingat nak amik gambor,,,tapi kang org2 kat situ kata JAKUN plak...hahahaha.....

so, kalau korang turun ke sungai petani.....lagi satu tempat korang kene singgah ialah dataran ikan bakar utara (anak2 Pak Kob) selalu orang panggil ikan bakar pak kob...pasal kat sana ada beberapa dataran ikan bakar... yang paling sedap dan terangkat ialah ikan bakar pak kob ni..... memang hingga menjilat jari... menu korang wajib order ialah DAGING BAKAR.....sedap sangat...dan tak liat..... fuuuhhhh teliur dah ni.....teliur dahhhh.... ni website dia kalau korang nak tengok...menu dalam tu tak banyak diletakkan..... better pergi sana sendiri... http://www.ikanbakar.e2pages.com/default.asp#

kat sana penginapan pun harga boleh tahan....hotel yang agak memuaskan kualiti biliknya,, korang boleh tidur kat amanpura hotel atau orang kat sana panggil SP INN.... bilik ok...bersih n kemas.... ada room service (tapi kurang sedap)...

korang bercuti kat mana pulak???? story sikit...nanti aku nak buat siri jalan2 cari makan lagi ni......

Jejak Jari

Terima Kasih, Datang Lagi Yea!!