Jom Kita Kawan!!

15 June 2011

KORANG PERNAH KIRA??

lamanya tak jenguk blog....huhu~~ busy amat minggu ni... pening kepala abis...
hari ni pagi pun sempat blog walking jer... tapi x sempat nak komen...

busy tengah cari rumah gak ni...lepas raya nak pindah...susah nak cari rumah yang murah sikit ni... yelah...baru nak try tinggal kat umah sendiri... tapi aku ada buat kira2...kalau aku pindah nanti pembelanjaan mesti dapat dijimatkan... pasal hari2 aku akan masak....dah x beli mcm sekarang.....

kalau sekarang ni, pembelanjaan seharian aku, tak termasuk harga bil2 dan umah sewa la....

MAKAN DAN BELANJA HARIAN
breakfast: RM20
Dinner: RM35 x lari...
so sehari dalam RM55 x sebulan = RM1650
Pastu teksi = RM300 sebulan
JUMLAH = RM1950

BARANG ANAK-ANAK
susu hazeeq: RM30.00 x 4 = RM120.00
Susu Hariz: RM60.00 x 4 = RM240.00
Susu Alesya: RM40.00 x 4 = RM160
Pampers hazeeq: RM31.00 x 3 = RM93.00
Pampers hariz: RM31.00 x 3 = RM93.00
Pampers Alesya: RM28.90 x 3 = RM84.00
JUMLAH = RM790.00

JUMLAH SEKARANG: RM790 + RM1950 = RM2740

Jadi aku pun buat kira-kira:-

kalau masak, budget beli barang dapo 3 hari sekali = RM50 / 3hari = RM17.00 sehari

RM17 x 30hari = baru RM510 sebulan
just campur barang anak2 = RM790
JUMLAH = RM1300

Beza kan???

baby baru ni aku rasa nak bagi susu badan n pakai cloth dypers jer... so jimat n bagus sebab minum susu badan nanti jadi sihat dan kuat...hehe...aku rasa kalau pandai berjimat insyaAllah tak ada masalah dalam perbelanjaan...lagipun jimat tu kan amalan yang baik...

kadang2 kita berbelanja tak sedar wang yang mengalir keluar...selalunya tiap hujung minggu....window shopping tapi mesti kuar gak duit spend untuk makan, mainan anak2... kalau kelabu mata beli barang yang rasanya x beli lagi pun tak apa....

aku benti kerja ni, nak belajar uruskan kewangan keluarga... biar pandai berjimat cermat... janji x sekempitan wang...anak dah 4 dah ni...tak ada masa untuk berbelanja x berhemah......

4 comments:

Adzriel @ Liza AB said...

teksi RM300? kak liza bayar duit kereta kak liza pun RM300.. dpt keta sebijik.

Cik Puan Zura said...

kak liza, saya x ada lesen..tu x beli kete tu...tapi ingat nak amik lesen gak la pasni...

aNaYaNa said...

bagus k.zura wat kira2 macam ni..nampak flow duit kan..kalo pandai uruskan kewangan tak rs terbeban sangat..yana yang belum kawin ni pun duit mengalir laju cam air..taw2 dah kering..huhu..

Mommy Zurra said...

tu la yana..sebelum ni x pernah wat kira2..sekarang dah nak benti kerja and pindah kene buat siap2... takut nanti lari budget..sian anak2...

Jejak Jari

Terima Kasih, Datang Lagi Yea!!