Jom Kita Kawan!!

14 November 2013

MEMANCING SELERA ANAK - MENU SANGAT SIMPLE

Dah 1 bulan cuti memasak...
gara-gara dapur rosak..
maka kelmarin bermula lah tugas memasak...lepas beli dapo kecik...

tanya anak-anak nak makan lauk apa....
masing-masing order nak makan lauk "AYAM SAYUR"
hihi... menu ni sangat simple...

asalnya masak untuk buat sayur campur... sudahnya anak-anak request nak makan ayam tu sahaja...
sebenarnya memang sedap tambah-tambah bila makan dengan nasi panas dan kicap... suap baby makan dengan bubur nasi pun sedap... memang tambah 2 3 pinggan budak-budak ni makan...Alhamdulillah,,,,

simple je resepinya,.
.
bahan-bahan:-
1 paket ayam kisar - saya guna brand ramli
sos tiram - 2 sudu
kicap manis - 2 sudu
garam - sikit
1 cubit lada hitam (serbuk)
bawang putih - 1 ulas
minyak sayur / minyak masak - 3 sudu

caranya:
1. tumis bawang,
2. masukkan ayam kisar...goreng api sederhana...sampai berketul2 kecik2...
3. masukkan sos tiram, garam dan lada hitam - goreng sikit lagi dalam 2 minit...
4. lastly masukkan kicap....

xada sayur pun tapi budak2 ni dah lekat nama ayam sayur sampai ke hari ni... jadi kalau ada menu ayam sayur tu memang laju lah depa makan nasi....

No comments:

Jejak Jari

Terima Kasih, Datang Lagi Yea!!