Jom Kita Kawan!!

15 November 2010

Sembelit???

Alkisahnya, anak sulung ku, Hazeeq diserang sembelit...huhu~~ sehingga semalam dia 3 hari dia tak berak.. pergi farmasi belikan ubat untuk lembut najis... terpaksa beli gak sebab dia mcm nak berak tapi dia tahan sebab mungkin sakit najis keraskan... merah2 muka dia tahan buang berak...

last2 diaorg kat farmasi suggest kan aku beli sekali Kordels Probiotic ke namanya...
katanya untuk usus kanak... aku pun beli je la...harga dalam RM88.00 sekotak..ader 30paket... 1 hari 1 paket...campur dalam susu...lalu aku pun beli juga lah supaya lepas ni dia dah x sembelit...Acctually dia kerap gak sembelit..tapi x penah sampai 3 hari x berak... merisaukan betol...dah le tu...dia kentut punya la "waaaangi"...huhuhuhu....

unfo lanjut korang boleh la baca kat sini:- http://kordels.com.my/index.php?page=product&section_id=2&category_id=28&id=49

Harap2 lepas ni dia dah x sembelit...kakak aku (doktor) kata, kalau budak2 ske tahan berak ni tak bagus untuk perkembangan otak... dan budak tu pun sure x selesa perut kan... org pesar pun kalo x membuang 1 hari dah rasa x senang duduk...huhu~~




SMILE!!!!!!!!!!!!

5 comments:

Nafisa81 said...

dulu masa anak kat pengasuh slalu sembelit..sejak kat taska ni macam tak penah pulak...xtau nape..silap sukatan susu gamaknyer..

Nafisa81 said...

boleh tak remove word verification kat komen box..susah la nak komen...

Zura said...

huhu~~ dah buang da word verification tu...
sukatan susu anak zura ok sukatan tapi sejak 3 minggu ni memang dia kerap sembelit...

Qalesha said...

aduhai la kak zura, si isha pun masalah samer gak, tp masa kecik2 dulu ok, tetiba sebulan dua nih asik sembelit jer.. sampai nanges2 nk berak.. aritu dah lama sgt tak membuang, angah bg ubat picit montot jer.. menanges gak nk lepaskan "kepala" yg keras tuh...kesian sgt tgk, bg vitagen pun tak jln..

Zura said...

angah, cube la beli suppliment yang akak letak dalam topik sembelit tu...org farmasi tu kata berkesan... sebab bebudak dah start makan macam2...so dalam usus dia mungkin ada bakteria x sihat..
akak baru nak start bagi hari ni... campur ngan susu... mintak2 ah ok...

Jejak Jari

Terima Kasih, Datang Lagi Yea!!