Jom Kita Kawan!!

09 February 2011

Sejarah Kelahiran Anak2

dengar macam best plak tittle: "Sejarah Kelahiran Anak-anakku"...Ye la...sementara ingatan masih jelas ni, rasanya baik juga kalau aku catat apa yang masih teringat... :)

Anak Pertama ~ Hazeeq

Hazeeq lahir di HUKM pada 2008. Lahir waktu malam melalui kelahiran C-Sect sebab kata doktor, kedudukan kepala dongak ke langit.. hazeeq ni dah overdue seminggu...aku pun x ada rasa sakit nak bersalin atau nak meneran walaupun jalan bawah dah bukak sampai 9 cm (doktor confirmkan)...mungkin juga sebab aku ambil suntikan epidural agaknya...berat masa lahir 2.91kg. Lepas bedah ni, aku x sedar diri sampai pagi keesokkannya... masa bangun aku dengar suara baby menangis (normal la kan .. kat hospital sure ada suara bb nanges) tapi 1 tangisan bb tu aku macam confirm anak aku yang nanges...jadi aku panggil nurse nak minta bawakan bb aku... tapi nurse kata x boleh selagi puan x boleh turun berjalan dari katil.. huhu~~ semput nafas dengar.. so aku kuatkan semangat, berjalan ke toilet (sebab rasa nak buang air kecil), n lepas tu berjalan ke kaunter depan untuk minta diaorg bawakan bb kepada aku... lama gak la nak tunggu bersua muka dengan anak aku...sian dia lapar nak susu...
Anak Kedua ~ Hariz

Lahir di Hospital Sungai Buloh (HSB) pada tahun 2009, aku pilih bersalin kat hospital sungai buloh lepas hospital swasta yang aku pilih tu suruh ke hospital kerajaan kerana hariz x cukup bulan..masa check kat hospital swasta tu baru 35minggu, pintu dah buka 3cm...jadi aku pilih HSB sebab dekat ngan umah aku dan juga hospitalnya baru kalau nak dibandingkan dengan hospital lagi satu ~ Hospital Klang...tapi sampai kat HSB, doctor suruh balik dulu sebab aku masih x rasa sakit nak bersalin, memandangkan time tu ramai orang kat bahagian bersalin tu..x cukup katil... jadi aku balik...and hujung minggu aku ngan hazeeq ngan hubby "tawaf" satu taman permainan...at last 3 hari lepas balik tu aku dah rasa sakit mcm nak buang air besar, tapi luar biasa sikit..masa tu pagi...jadi aku terus ke HSB, sampai kat sana, dah buka 6cm dan terus masuk dewan bersalin... alhamdulillah dalam 25 minit aku bersalin secara normal... tak reti nak teran masa tu...tapi nasib baik nurse dan bidan masa tu baik2 ajar aku teran... berat hariz masa tu, 2.17 kg... x cukup bulan kan...tapi berat dia ok jadi hari ke 2 dah boleh balik rumah...

Anak ketiga ~ Alesya

Lahir kat HSB juga last year, 2010... lahir pagi...sama macam anak ke 2... sakit dari pukul 6 pagi...tapi aku tahan sampai pukul 7... pukul 7 tu aku minta hubby hantar ke hospital sebab dah sakit kerap.. sampai hospital...pintu dah bukak 7cm... gelabah gila masa tu doktor ngan nurse sebab aku lom buat checkup kat HSB lagi...buat kat klinik bersalin je...baru 34 minggu dah bersalin...berat 3.67kg bersalin secara normal...masuk dewan bersalin dalam pukul 9.45 dalam pukul 10:03 aku bersalin... tapi kali ni nak meneran cukup azab...hingga hujung nafas la org kata...sampai muka aku ada bintik2 merah lepas habis bersalin...salah teran rasanya... sebenarnya aku memang x reti nak teran...huhuu...janji anak ku keluar cukup...


8 comments:

atty's said...

salam zura..tahniah ye ..dapat gak baby girl..takecare ye

Zura said...

hehe..tq kak atty..alhamdulillah termakbul permintaan nak anak perempuan...

aien said...

dpt 2 hero n dpt gigirl sorg sooo hepy lah hehe

Zura said...

aien, happy sangat...rasa bersyukur sebab dapat girl kali ni...alhamdulillah...

Kakkoii said...

akak kena tag ni

http://kakkoii-me-tag.blogspot.com/2011/02/contest-belog-nad.html

aien said...

alesya yg paling berat yek lahir tuh yg ibu teran smpai merah2 muke hehe
aien bru ade sorg baby girl, tuh pon pakse bersalin sbb dh due sminggu n x rase sakit lgsung, moga anak2 sihat sentiasa hendaknye yek

Qalesha said...

confuse angah, akak nih duk mana ekceli? bukan duk kat ara damansara ke? jauh tuh pg hospital sg. buloh...

Zura said...

angah, akak dah pindah ke bukit jelutong dah... jauh gak la tapi pagi jln x berapa jem...setengah jam gak la baru sampai... :) ara damansara dulu kejap je...lalu jalan dalam...

Jejak Jari

Terima Kasih, Datang Lagi Yea!!