Jom Kita Kawan!!

21 July 2011

"Kalau Sayang Mummy, Hazeeq Cakaplah"

Malam semalam,

macam biasa time nak tidurkan anak-anak aku baca surah alfatihah, ayat kursi dan zikir.

Semalam masa tengah dodoikan anak2 bertiga tu, hazeeq anak sulung aku dalam diam menangis tersedu-sedu, perlahan...Terkejut aku, risau dia sakit atau kenapa... tanya-tanya dia asyik lap air mata sambil peluk kuat2... hairan dan tak sedap hati sebab selalunya dia tak pernah macam tu....

jadi aku tanya dia, "kenapa hazeeq nangis, kalau sayang mummy hazeeq cakaplah"... dia sambil sedu-sedu tu menjawap, "Hazeeq tak nak mummy sakit, hazeeq tak nak mummy lain"... glupp!! glupp!! terkejut lah sedikit...kenapa tiba-tiba buah hati aku sorang tu boleh berfikiran macam tu?

Aku pun cerita kat hubby, hubby senyap je mula-mula...aku terlepas cakap. "ntah2 umur mummy dah x panjang agaknya sampai hazeeq boleh rasa macam tu????", guess what, hubby aku marah sebab cakap macam tu..mungkin dia pun tak boleh nak berfikir benda-benda macam tu... ntah lah kan...

wallahualam....mungkin agaknya anak aku bermimpi sekejap agaknya... sampai berfikiran macam tu sekali...

Ajal maut di tangan Allah....

8 comments:

Adzriel @ Liza AB said...

sayang sgt mummy dia. ye lah.. bila dia ngais gitu, risau gak kita. sebut tak nak mummy lain tu yg nak tersenyum kejap..ishh...apalah kak liza pikir ni ye zura.

Puan Kutu said...

klu mimpi mati panjang umo tu insyaallah...tp touching jugak kan bila ank buat camtu..:)

Papa Mifz said...

wife papa mifz pun pernah cakap mcm tuh...andainye dia pergi dulu...papa mifz pun x brp gemar bila dio ckp mcm tuh...

Cik Puan Zura said...

kak liza: tu la, bila dengar bab xnak mummy lain tu senyum panjang..cuma bab dia nangis tu macam sesuatu yang sedih sangat...

Cik Puan Zura said...

Puan Kutu: amin bab panjang umur tu... touching tu memang sesangat...sampai kita pun sebak...

Cik Puan Zura said...

Papa Mifz: kadang2 memang terpk mcm tu...terutama bla kenangkan anak2... hehehe... nampaknya para suami memang x suka bila wife bercerita tentang tu kan...

Adzrien Shoppe said...

hubby kak liza sengih je kalau kak liza kata "kalau mama mati dulu, ayah kawin lain le. cari yg tak nyusahkan anak." mana tak sengih, kak liza cakap pun siap angkat kening lagi, lepas tu sengih kat anak2..

Cik Puan Zura said...

Kak Liza: sengeh ada makna ek..siap angkat kening tu... huhu~~
zura dulu pernah cakap kalau zura pergi dulu, jangan kawin lain..hehehe...tapi pk balik sian plak kat dia n anak2 kan... iskk...semoga dipanjangkan umur.... amin

Jejak Jari

Terima Kasih, Datang Lagi Yea!!