Jom Kita Kawan!!

08 July 2011

Salam Jumaat semua

assalamualaikum

salam jumaat semua...salam ukhwah...

Semalam pagi, anak teruna kene selsema, agak teruk juga lah... macam biasa...sebelum nak ke office, saya dah tumbuk kunyit hidup untuk dapatkan airnya dan sapu kat atas hidung anak.... alhamdulillah semalam balik kerja selsema dia dah hilang.....

bukan sekali buat mcm ni....setiap kali anak-anak baru kene selsema, memang itu je lah cara untuk nak ubat...sebab anak2 saya ni susah sangat nak makan ubat...baik anak no 1, no 2...no 3 belum kene lagi...kalau kene pun mungkin guna cara sama.... makan ubat klinik pun lambat baik.... kalau guna petua org lama2 ni, 2 hari confirm hilang... biasalah...kalau selsema kesian anak2 nak tido makan pun x selesa....susah nak bernafas...bila nafas ikut mulut, bibir jadi kering dan luka....

kalau anak2 demam lagi lah mati kutu... ubat memang dah x bagi dah walaupun bawak pg klinik untuk doctor check... kalau doktor sahkan demam biasa, balik nya tu saya sapu lah air daun bunga raya putih kat atas dahi anak2 dan rambut...insyaAllah cepat juga lah baik...nak hilangkan panas dalam badan tu... selain ubat yang masuk ikut punggung tu, kene lah guna cara tradisional...

susah hati kan bila anak sakit.... kerja pun tak boleh nak fokus...malam tido memang dah tak lena....
hati pun gundah gulana.....

2 comments:

NzA said...

bagus petua tu...

mmg lah hati seorg ibu, risau sgt kalau anak2 xsihat....

Cik Puan Zura said...

kak nza, sapa sangka kan petua2 ni kadang2 lebih mujarab dari ubat...

Jejak Jari

Terima Kasih, Datang Lagi Yea!!