Jom Kita Kawan!!

01 August 2011

Dibayar untuk Berpuasa??

Assalamualaikum semua...

jam dah pukul 12:22pm....aku masih lagi bertahan....wah kira pecah record sejak 3tahun tak dapat berpuasa pada hari pertama (kecoh plak kan)...sorry yer, bukan aper, teruja plak sebab semalam malam x makan then tak bersahur...pregnen plak tu...kira pecah rekod aku ni.... rekod korang tak tau la...hikhikhik...

semalam layan citer upin & ipin kat internet...layan ngan anak bujang....sekali teringat plak ayat si upin tanya opahnya, pasal dapat upah bila berpuasa penuh...

Aku pun sebelum ni pernah berborak dengan pakcik teksi yang aku naik hari2 balik kerja... dia citer kat aku pasal anak dia yang minta duit sebagai syarat untuk berpuasa penuh....puasa penuh 1 hari dapat 1 ringgit, puasa 1/2 hari dapat RM0.50 sen... kan mewah dekat raya tuh...

korang rasa patut tak buat mcm ni? aku diam je masa pakcik tu citer, katanya dia buat tu untuk latih anak2 nya berpuasa...anak2 dia belum akil baligh tapi dah boleh berpuasa penuh sebab nak claim duit tu... kira duit puasa lah..katanya anak sulung nya dulu macam tu jugak praktiknya...tapi lepas anaknya dah baligh, budak tu dah pandai fikir sendiri untuk tak harapkan duit sebagai hadiah berpuasa.... dan dia pun dapat berpuasa dengan mudahnya....aku iyakan jer....fikir fikir balik macam betul jugak cara pakcik tu....

cuma takut jugak la kalau praktik kat anak aku nanti sampai besar dia nak claim duit puasa tu....

macam mana tu korang rasa??

10 comments:

aNaYaNa said...

boleh kot kak buat macam tu..tapi dalam masa yang sama always remindkan dorang puasa bukan untuk duit..tak pun bagi reward soh dorang pilih menu berbuka apa yang dorang nak makan..elak anak2 jadi money blink2..hehe..

ayu jamal said...

budak2 memang seronok kalau citer bab dapat upah kalu pose...

x salah pown kalau boleh buat dorang smangat untuk lebih komited u pose kan..ala nt besar dorang sndiri akan paham nape n nape...sebbb kita dulu pown lbih kurang gak cenggitu

NzA said...

ada + dan - nya tu..ttp kita kena terangkan pd anak2 knapa perlu puasa. Mrk akn faham w.pn masih kecil. n lepas tu kalau nk bagi ganjaran boleh sbgai motivasi utk mrk.....

anak2 akak yg perempuan puasa penuh seawal umo 5 thn cuma si bongsu drjah 1. tu pn tinggal 3 hr krn semput....

Lelord said...

hehehhee dulu ms mama kecit2 camtu gak...mak bg duit

Puan Kutu said...

tak salah rasanya sebagai perangsang..kwn sy lain pulak.adk dia dr kecik diberi ganjaran nasik ayam klu puasa penuh..montel jer.tp kadang2 ganjaran tu yg buat budak bersemanagat nak puasa.dah besar nti pandailah dia.kita cuma nak mendidik.tp jgn melampau plak bg duit byk2..:)

dhiera said...

dulu, masa kecik2 dulu pun, ayah saya buat macam tu juga. claim duit puasa. tapi masa mula-mula belajar la.. dah sekolah rendah, dah tak ada dah~

Cik Puan Zura said...
This comment has been removed by the author.
Cik Puan Zura said...

nampaknya, memang bagus jugalah untuk beri ganjaran bagi anak2 semangat nak berpuasa kan...

itu lah yg saya fikir, kita beri perangsang untuk hari ini, untuk kebaikan dia masa hadapan juga kan... hehe...

puanbee said...

saya dah pun buat kat aliya tu , cuma saya tak cakap duit upah , saya kata ibu bagi hadiah apa yg kakak nak , maknanya nanti beli baju raya ke kasut raya ke .. tak bagi duit pun , tapi kena juga terangkan sbb berpuasa kepada mereka ..

Cik Puan Zura said...

bee; kalau anak saya si hazeeq, sampai tido malam bangun pagi masih dok tanya hadiah apa...hehehe

Jejak Jari

Terima Kasih, Datang Lagi Yea!!