Jom Kita Kawan!!

28 April 2011

Nasi Putih Ikan Masin

tajuk ari ni, Nasi Putih Ikan Masin...nape? nape? korang rasa kenapa?

Tak ada lah... semalam terbaca keratan akhbar lama, tentang keluarga yang amat daif...makanan hari2 ikan masin dengan nasi putih...kesian kan? aku memang touching kalau bab2 org hidup susah...walaupun aku hidup tak mewah tapi kurang2 aku still boleh makan KFC, MCD dan Pizza Hut.....ALHAMDULILLAH....

Tapi jangan tak tahu, masa aku kecik dulu... tu lah lauk yang selalu aku suka makan... sedap... Nasi Putih, Ikan masih dan kicap kipas udang... marveles tu.....hingga menjilat ibu jari....

Kat Malaysia ni banyak lagi keluarga susah... tapi tu lah...macam tak terbela nasib mereka kan... org kaya di Malaysia ni rasanya ramai... kalau buat 1 keluarga kaya amik 1 keluarga miskin sebagai keluarga angkat kan baik.. kesian mereka...rata-ratanya org melayu kita lah... Utusan semalam ada gak cerita pasal keluarga susah, tinggal dirumah macam pondok....tunggu rumah PPRT belum siap... hairan kan... sepatutnya mereka ni, tak perlu nak tunggu lama untuk dapat rumah baru... kat kampung aku, rumah PPRT bukan dapat pada golongan miskin, aku tengok yang dapat adik beradik tok ketua, adun kat sana.... kesian pada yang berhak... putih mata nak dapat rumah yang elok....

Kalau aku kaya, sure aku akan buat persatuan untuk bantu mereka2 ni....yang mana tak perlu nak masuk paper atau TV berulang kali... Kalau negara jiran dilanda masalah, cepatnya hulur bantuan berjuta2.... sedangkan di Malaysia masih ada golongan miskin tegar.... semoga zakat yang aku bayar tiap2 tahun disalurkan kepada mereka2 ini....

amin....

Cik Puan Zura

2 comments:

Eza Ridzwan said...

tajok nie dah bleh buat ayaq lioq meleleh...bahana blom mkn apa² lagi nie..erkkK!!!kbuloq!!!....

Cik Puan Zura said...

hehe Eza,
bayang kan ikan masin jeruk tu.. siap tabur bawang goreng...kekeke

Jejak Jari

Terima Kasih, Datang Lagi Yea!!